lauantai 13. lokakuuta 2018

Laskupörssin analyysia

Tavakseni on tullut ajatella että pitkissä nousuissa osakkeilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin nousta ja laskuissa tietenkin päinvastoin. Kun markkina kääntyy nousuun sekä hyvät että huonot uutiset taloudesta johtavat muiden tekijöiden vuoksi kurssinousuun. Jos uutiset ovat hyviä, markkina nousee koska se on aliarvostanut osakkeiden hintoja. Jos uutiset ovat huonoja markkina nousee, koska keskuspankit lisäävät elvytystä. Laskumarkkinassa kaikki tämä kääntyy päinvastoin. Huonot uutiset ovat huonoja koska keskuspankeilla ei ole elvytysmahdollisuuksia tai ne eivät niitä käytä ja hyvätkin uutiset kääntyvät huonoiksi, koska keskuspankit nostavat korkoja ja tekevät näin osakkeista entistä huonommin tuottavan sijoituskohteen. Tämä johtaa indeksien sivuttaisliikkeeseen ja lopulta laskuun.

DAXin vaihtopiikit ovat viimeaikoina ajoittuneet loivassa pitkässä laskussa olevien pienempien nousujen huipuille. Vaihtopiikin jälkeen indeksi on kääntynyt laskuun ja tehnyt uusia pohjia. Myyjillä on siis selkeästi ote indeksistä tällä hetkellä. Tämän viikon lasku merkitsi uutta pohjaa DAXissa, joten indeksi on tässä mielessä laskutrendissä. Samalla RSI on myös laskenut uusiin pohjiin viikkonäkymässä ja päivänäkymässäkin suhteessa kevään nousun jälkeisiin pohjiin. RSI on niin matalalla ettei tämä vielä todennäköisesti ole merkittävä pohja, vaan lasku tulee jatkumaan ennemmin tai vähän myöhemmin. Nousu edellyttäisi RSIn pohjien nousua, eikä tästä ole vielä tietoa. Viikkonäkymässä RSIn liukuva keskiarvo on DAXissa liikkunut jo pidemmän aikaa alle 50 pisteen tasolla eli "nagatiivisena". Tämä on tietenkin merkki laskumarkkinasta. Myös kuukausinäkymässä RSI on tällä hetkellä matalammalla kuin vuoden 2016 pohjalla.

Helsingin ja Tukholman pörssit ovat teknisesti olleet härkämäisempiä kuin DAX viime viikkoina vaikka nekään eivät ole enää useaan kuukauteen pystyneet tekemään uusia huippuja. Tämän viikon romahduksessa nekin tippuivat 200 päivän liukuvan keskiarvon alle, mitä ne todennäkäisesti nousevat testaamaan alhaalta päin lähiviikkoina.

USAssa McCLellan Summation on laskenut negatiiviseksi ja alemmas kuin helmikuun pörssiromahduksessa. Vaikka kokonaisindeksi on siis korkeammalla, pienempi osa sen osakkeista on uusissa vuoden huipuissaan. Korttitaloa on siis pitämässä pystyssä entistä harvempi osake. SP500 laski myös tällä viikolla 200 päivän liukuvan keskiarvonsa alle, mitä se ei tehnyt helmikuun romahduksessa. Helmikuun romahdus oli siis selkeämmin härkämäinen tilanne kuin tällä hetkellä. Indeksi on siis tällä hetkellä pitkän ajan keskiarvossaan. Mikäli se lähtee pidempään laskuun, se voi hyvinkin laskea vielä 10 prosenttia, mikä on aivan tyypillistä isommissa laskuissa (indeksi laskee 10 prosenttia 200 päivän liukuvan keskiarvonsa alapuolelle). RSI osoittaa että lasku voi edelleen jatkua: tuntinäkymässä on ensi viikon ajalle osoittava laskun mahdollisuus ja päivänäkymässä vastaava osoittaa laskun jatkuvan jopa tammikuulle. Jossakin vaiheessa indeksi kuitenkin nousee lähelle huippujaan vielä testaamaan niitä.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.