lauantai 15. kesäkuuta 2019

Juhannustsekkaus

Indeksit ovat kivunneet edellisen postauksen ounastelujen mukaisesti ja jännitys on tiivistymässä josko kurssit vielä hetken jatkavat nousuaan vai jatkuuko romahdus heti. Aina on tietenkin pieni mahdollisuus että nousukin jatkuu pidempään, mutta tällä erää se näyttää vielä erittäin pieneltä mahdollisuudelta.

DAXin 5 tunnin näkymästä löytyvän laskevan RSI-linjan mukaan lasku tulee jatkumaan vielä neljä kuukautta eli lokakuulle. Ruotsin OMXS30ssä linja on hyvin samankaltainen. Daxissa linja voidaan kuitenkin piirtää myös loivemmin, jolloin laskun pohja olisi vielä vielä kauempana. Tätä linjaa ei kuitenkaan vielä ole testattu, joten se on lähtökohtaisesti epävarmempi. Helsingissä edellinen huippu tehtiin maaliskuussa ja sen jälkeinen lasku vaikuttaa kynttiläkaaviossa selkeästi viisivaiheiselta. Vaikka en ole suuri Elliottin aaltoteorian kannattaja tämä pistää silmään ja vahvistaa karhumaista tulkintaa. USAn indekseistä ei vielä löydy muutaman kuukauden laskuun viittaavia signaaleja, mutta pieni lisänousu voisi niitä tuottaa. Dow Jonesin 5 tunnin näkymästä löytyy kuitenkin pidempi kahdeksan kuukauden laskuun viittaava signaali jota nykyinen nousu on onnistuneesti testannut. Ranskan CAC40 indeksin päivänäkymästä löytyvän RSI-laskulinjan mukaan lasku jatkuu vielä vuoden verran.

Indekseistä löytyy lyhyitä nousulinjoja, jotka voivat nostaa kursseja vielä viikosta jopa kolmeen viikkoon. Tällainen nousu selkeyttäisi tilannetta teknisessä mielessä varsinkin USAn kohdalla. Lähiviikot kuitenkin näyttävät mitä tapahtuu. OMXS30stä löytyy viikon mittainen noususignaali tunnin näkymästä ja Nasdaqista löytyy samanlainen mahdollisuus 5 tunnin näkymässä. SP500sta ja esim. DAXista löytyvät noususignaalit viittaavat kahden tai kolmen viikon nousumahdollisuuteen. Kannattaa kuitenkin huomata, että mikäli lasku jatkuu (ja se näyttää tällä hetkellä todennäköisimmältä vaihtoehdolta) nämä voivat rikkoutua myös aiemmin.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.