sunnuntai 20. syyskuuta 2020

Vaihteeksi laskua

Indeksit ovat laskeneet viimeiset kaksi viikkoa. Keskipitkällä aikavälillä kaikista tarkastelemistani indekseistä löytyy 6-16 viikon mittaiseen laskuun liittyviä RSI-signaaleja alaspäin. Pitkällä aikavälillä Daxista, SP500sta ja Nasdaqista löytyy laskusignaali ensi kesään. Tämän viikon perjantaina SP500 teki jälleen uuden pohjan ATHsta lähteneet laskun päätteeksi, joten indeksi on laskussa tällä hetkellä. Laskun pituutta ehtii vielä tarkastella esimerkiksi seuraavissa postauksissa ennen kuin se päättyy (mikäli se siis noudattaa laskulinjoja).

Millainen olisi äärimmäinen karhuskenaario? Kuinka alas indeksit voisivat laskea pitkällä aikavälillä teknisesti ajateltuna? Yksi periaate teknisessä analyysissa on, että kaikkia merkittäviä tuki- ja vastustasoja tullaan testaamaan. Kyse on vain siitä, että tähän voi mennä aikaa muutamasta tunnista useaan vuoteen. Yksi hyvä esimerkki on teknokupla. Tuolloin monet indeksit nousivat vuoden 2000 tasolle ja lähtivät siitä uudestaan laskuun. Tämä sama taso on USAn indekseissä edelleen testaamatta, mutta esim. DAXissa sitä jo testattiin keväällä 2020. Toinen merkittävä taso on vuoden 2003 ja 2009 pohjien taso. Tämä taso on jo yli 50 prosenttia nykytasoa alempana, mutta 70-80 prosentin laskut eivät ole tavattomia indeksien historiassa. Olennaista on, että kyseinen taso voidaan nähdä edelleen tasona, jota ei ole testattu. Samoin tällainen on vuosien 2008 ja 2011 huippujen kautta kulkeva trendilinja. Nämä kaikki voisivat olla teknisessä mielessä mahdollisia tasoja. Etukäteen ei voi kuitenkaan tietää tullaanko näihin menemään. Mikäli indeksit laskevat vuoteen 2022 asti RSI-linjojen mukaisesti, se voi kuitenkin olla mahdollista. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.