sunnuntai 31. lokakuuta 2021

Mielenkiintoinen tilanne jälleen osa 2

USAn indeksit ovat tällä viikolla jatkaneet nousuaan, mutta Euroopan indeksit ovat jopa laskeneet. Edelleen kannattaa siis pitää mielessä ajatus siitä, että USAn indeksit tekevät huiput viimeisenä ja muut jäävät suuressa pörssihuipussa jälkeen USAn indekseistä. Tuleva viikko näyttää mihin suuntaan tilanne kehittyy. 

USAn indeksit ovat nousseet sen verran, että RSI on noussut hitusen yli laskevan trendilinjansa. Näin on käynyt esim SP500n ja Nasdaq100n päivänäkymissä ja Dow Jonesin viikkonäkymässä. Tämä voidaan vielä laskea normaaliksi pörssihuipun ilmiöksi, mutta tarkoittaa kuitenkin ettei nousuvaraa enää ole, mikäli pörssihuippu olisi kyseessä nyt. Tietenkin mahdollista on, että indeksit nousevat ja päätyvät vasta myöhemmin takaisin noudattamaan laskevaa RSIn trendiä. 

Uudessa huipussa USAn indekseihin on kuitenkin nyt syntynyt uusia mahdolliseen laskuun viittaavia RSI-divergenssejä alaspäin. Näin on käynyt erityisesti SP500n ja NAsdaq100n viikkonäkymässä ja kaikkien kolmen indeksin kuukausinäkymässä. Tilanne on siis samankaltainen kuin merkittävissä pörssikäänteissä historian aikana. Vielä ei kuitenkaan ole varmaa pysyvätkö nämä divergenssit. Indeksien tulisi kääntyä laskuun jo ensi viikolla mikäli haluaisimme mahdollisimman selkeän pörssilaskutilanteen. 

Indeksien kääntyminen laskuun on siis vielä mahdollista, mutta sen on tapahduttava nopeasti. Tämä näkyy myös viikkonäkymien MACDissa. MACD on eri indeksien viikkonäkymissä noussut viime viikkoina ja kohtaa todennäköisesti jo ensi viikolla mahdollisen vastustasonsa eli signaalilinjan. Pörssikäänteissä MACD usein palautuu tämän testin jälkeen trendiinsä eli tässä tapauksessa alaspäin. Tämä tietenkin merkitsisi indeksien kääntymistä laskuun. Mikään ei tietenkään pakota indeksiä tähän, mutta se on ilmiönä aika yleinen ja siksi kannattaa varautua vielä siihenkin mahdollisuuteen, että indeksit kääntyvät laskuun. 

Öljyn hinta on kääntynyt laskuun tällä viikolla ja öljyn hinnan teknisessä analyysissa näkyy juuri nämä edellä kuvatut ilmiöt. Viime viikolla RSI nousi hitusen laskevan trendilinjansa yläpuolelle, mutta tämän viikon lasku öljyn hinnassa on palauttanut sen ruotuun. Voidaan ainakin nyt sanoa että öljyn hinta (ainakin sen momentum) näyttää olevan pitkäaikaisessa kuukausien mittaisessa laskutrendissä. Tulevaisuus tietenkin näyttää tässäkin miten käy. 

Lopulta merkittävämpää laskua eri sijoituskohteissa voi odottaa kun MACD tippuu negatiiviseksi myös viikkonäkymässä. Ehkä lähimpänä tässä on Euroopan indeksit. Bitcoinin kohdalla RSI testaa kuukausinäkymässä laskevaa trendilinjaansa, eikä bitcoin voi nousta ilman, että se tämän trendin rikkoo. Bitcoinin hinta on siis mahdollisessa käänteessä ja se onkin pari viikkoa sahannut paikallaan. Maakaasun hinta on täysin samantyyppisessä tilanteessa viikkonäkymässä ja se on jo neljän viikon ajan kääntynyt voimakkaaseen laskuun n. 6.3 dollarin kohdilta. Seuraavina päivinä ja viikkoina onkin mielenkiintoista nähdä saammeko lisäevidenssiä "kaikki-kuplan" puhkeamiselle, vai antaako tämä vielä odottaa itseään ja ainakin pörssi-indeksit jatkaisivat vielä nousuaan erityisesti USAssa. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.