sunnuntai 24. lokakuuta 2021

Mielenkiintoinen tilanne jälleen

USAn SP500 ja DOW Jones tekivät tällä viikolla uuden huipun. Viiden tunnin näkymässä ollut RSIn laskulinja antoi periksi jo alkuviikosta ja nousu jatkui kohti viikon loppua. Perjantaina indeksit kuitenkin lähtivät laskuun. Joitakin kertoja olen tämänkin nousun huippua odotellessa todennut, että USAn indeksit ovat tupanneet tekemään huiput viimeisenä. Nyt on siis jälleen mahdollisuus tämäntyyppiseen tilanteeseen, kunhan vain Euroopan indeksit eivät seuraa perässä ja USAnkin indeksien nousu ei jatku enää kuin korkeintaan muutaman päivän. 

Dow Jones on testaamassa selkeää mahdollista laskevaa RSIn linjaa viikkonäkymässä, joten indeksi ei voi enää ensi viikon päätteeksi jäädä juurikaan tämän viikon päätöstä korkeammalle, mikäli indeksi olisi laskussa. SP500 puolestaan on tuottanut uuden RSIn divergenssin alaspäin viikon ja päivän näkymissä, joten laskun pitäisi alkaa nopeasti mikäli se on alkamassa. Myös kuukauden näkymässä on RSI divergenssi alaspäin. DAXissa on syntynyt RSI ndivergenssejä alaspäin viiden tunnin ja päivän näkymiin ja samalla 50 päivän liukuva keskiarvo näyttää toimineen vastustasona tällä viikolla. Samassa kohdassa kulkee myös merkittävä trendilinja edellisestä huipusta. Aineksia on siis jonkin verran kasassa laskun jatkumisen puolesta, mutta mikään ei ole tietenkään varmaa etukäteen. Kaikissa indekseissä RSI on tippunut standardin liukuvan keskiarvonsa alapuolelle ja näyttää siltä että tämä taso olisi myös RSIn vastustaso. Tai ainakin se on sellaisena viime viikkoina toiminut. 

Keskipitkällä aikavälillä indekseistä löytyy noin kuukauden mittaiseen laskuun viittaavia RSIn divergenssejä. DAXista tällainen löytyy 5 tunnin näkymästä ja SP500sta ja OMXS30sta se löytyy puolen tunnin näkymästä. Nähtäväksi jää seuraako markkina näitä linjoja. 

Öljyn hinnan nousuvara on käytetty loppuun, mikäli viikkotason RSIn linja määrittää sen trendiä. Testaus on siinäkin ollut kovaa jo kaksi viikkoa, joten ensi viikko on hyvin merkittävä. Öljyn hinta ei voi enää jatkaa viime viikkoina nähtyä nousua tai on siirrettävä todennäköisyys pitkäaikaisen nousun puolelle ja laskettava todennäköisyyttä hintakäänteelle. Bitcoin teki myös uuden huipun, mutta lähti laskuun. Taustalta löytyy laskevan RSI-linjan testi kuukausinäkymässä. Mielenkiintoista nähdä miten Bitcoin ja RSI pelaavat yhteen. Teslan tilanne on hyvin samankaltainen kuin Bitcoininkin, mutta sen hintakehitys on hieman jäljessä. Se vasta testaa RSIn laskulinjoja. Ehkä jo ensi viikolla näemme miten niiden käy. 

Yhteistä eri indekseistä, raaka-aineista ja (tietenkin) osakkeista löytyvissä pitkäaikaisissa RSIn laskulinjoissa on tällä hetkellä se, että niiden testaus on tällä viikolla jatkunut kiivaana ja mikäli hinnat nyt kohtaavat vastustasonsa tulee eri omaisuusluokkien lasku jatkumaan yhtä kauan ainakin kesään 2022 asti. Tämä olisi hyvin tyypillistä markkinakäyttäytymistä. 

Ja lopuksi pieni fundahuomio: FED on kieltänyt jäseniltään osakeomistukset sen jälkeen kun ovat niitä kovin myyneet! Olisiko tämä jo merkki siitä että ollaan huipussa ja teipperinki alkaa. Kerrassaan huvittavaa!


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.