lauantai 20. marraskuuta 2021

Blop! Puhkeaako kupla?

Tämän viikon perjantain laskupäivä oli hyvin tarpeellinen niille, jotka uskovat indeksien lähtevän laskuun. DAXissa RSI on hiponut viikkonäkymän laskevaa trendilinjaa muutaman viikon, mutta ylitti sen tällä viikolla. Perjantain lasku toi RSIn lähemmäs laskevaa linjaansa (ed. RSIn huippujen kautta piirretty). Eurostoxx50ssä sama ilmiö tapahtui jo viime viikolla, mutta tämän viikon kehitys laski RSIn selvästi laskevan linjansa alapuolelle viikkonäkymässä. Ensi viikon tulisi siis olla laskuviikko, jotta DAXissakin RSI tippuisi alle laskevan trendinsä. Jos näin käy voi laskumarkkina kohti ensi syksyä olla jälleen todennäköisempi. Eurostoxx50n näkökulmasta näin jo kävi, mutta kuten jokainen tietää tässä kohdassa indeksit voivat poukkoilla paljonkin. Vuoden mittaiseen laskuun viittaava signaali löytyy myös esimerkiksi Dow Jonesista ja Russell2000sta. 

SP500 on testannut huippuaan jo useamman päivän ja RSI on tuottanut selkeän laskutrendin joka toteutuessaan laskisi indeksiä selvästi joulukuun lopulle asti. Samanlaiseen kehitykseen viittaavia RSIn laskevia trendejä löytyy muistakin indekseistä eri aikanäkymissä. VIXstä puolestaan löytyy samantyyppinen nouseva signaali. 

OMXS30 ja OMXH25 eivät ole tuottaneet uutta huippua ainakaan vielä. Tämä on asia jota kannattaa myös tarkkailla, sillä terveessä nousussa myös nämä lopulta seuraavat maailman indeksejä. OMXS30a silmäillessä ei voi välttyä ajatukselta että se olisi tullut viisi vaihetta alas ja noussut nut kolme vaihetta ylös (a, b, c). Jos siis indeksi nyt lähtee laskuun voi kyseessä olla klassinen huipun Elliot-testi, mikä voisi merkitä suurtakin tipahdusta. OMXH25 puolestaan on korjannut noin 50% edellisestä laskusta ylöspäin. Tämä on liiankin tuttua ennen lisätipahdusta.

Kaikki-kuplan puhkeamisen mahdollisuudet näkyvät hyvin lähes kaikissa omaisuusluokissa. Bitcoin on lähtenyt laskuun pitkäaikaiseen laskuun viittaavan RSIn divergenssin jälkeen (kk-näkymä). Samoin Brent-öljyn hinta on laskenut alle 80 dollarin ja taustalta löytyy testattu RSIn pitkäaikainen laskulinja (ja myös lyhyempi). Nämä kaikki osoittavat pohjan olevan ensi syksyssä. Mielenkiintoista seurata miten käy. 

Paljon on siis ensi viikosta kiinni, vaikkakin hyviä merkkejä yleisestä romahduksesta jo on näkyvissä. Nousun jatkuminen ensi viikolla olisi siis hyvin tärkeää yleistä pörssinousua haluaville. Tämä on siis tilanne nyt RSIn näkökulmasta. 

200 päivän liukuva keskiarvo on noussut jyrkästi, joten indeksien ei tarvitse laskea edes kovin lähelle edellistä pohjaansa tippuakseen sen alapuolelle. Tämä kannattaa myös ehkä pitää mielessä. Sama ilmiö on havaittavissa tietenkin myös MACDin divergensseissä, joita löytyy monista indekseistä eri aikanäkymissä. Indeksit ovat siis uusista huipuista huolimatta teknisesti heikompia kuin edellisessä huipussa. Tämänkin vuoksi nousu olisi sitä haluaville ensi viikolla todella tärkeää. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.