lauantai 13. huhtikuuta 2024

Onko pressan vaaleilla merkitystä?

Tällä viikolla RSI on tarkastelemissani indekseissä tippunut päivänäkymässä alle 50-tason. Viikkotasolla ollaan vielä 65 pisteen tienoilla. Esimerkiksi DAX on hakenut tukea tällä viikolla 50 päivän liukuvasta keskiarvosta ja nähtäväksi jää ensi viikolla miten käy. Keskeinen kysymys tietenkin on, onko tämän viikon lasku merkki jostakin suuremmasta laskusta vai jääkö se vain hetken tipahdukseksi? Koska ennustelu on hyvin epävarmaa, kannattaa katsoa pysyykö RSI alle 50 tason päivänäkymässä.

Aika usein suurempaan laskuun lähdetään vasta MACDin testistä viikkonäkymässä ja näitä nyt ei vielä ole läheskään näkyvissä. Mikäli pörssikurssit alkaisivat sahailla muutamien viikkojen trendeissä alas ja ylös tällainen voitaisiin saada.. Pieni mahdollisuus on aina tietenkin yllätyksille. 

CNN:n sentimentti on laskusuuntainen ja samalla VIX näyttää siltä, että se saattaa olla rikkonut laskevan trendin tällä viikolla. RSI on sen viikkonäkymässä yli 50 pisteessä, mikä on yleensä ehtona pörssilaskulle. 

SP500n päivänäkymässä oleva RSIn laskulinja on voimissaan ja saavuttaa 50 pisteen tason vasta lähes kolmen kuukauden päästä. Teoriassa heikkenevää pörssisäätä voi siis olla tiedossa heinäkuulle asti tämän mukaan. 

USAn presidentinvaalit ovat 5.11.2024 ja paljon pörssimaailmassa on tietenkin juttua vaalivuosien nousujohteisuudesta. Kokonaisuudessaan indeksit ovat nousseet n. 75% todennäköisyydellä vuoden alusta loppuun ja vaalivuosien kohdalla ollaan n. 83% todennäköisyydessä. Oli nämä lukemat sitten mitä tahansa kannattaa muistaa, ettei näitä vuosia ole vielä historian aikana ollut lähellekään niin monta, että tulos olisi tilastollisesti varteenotettava. Yleensä 1000 otoksella päästään 1-2% virhemarginaaliin. Pörssit ovat olleet toiminnassa vasta muutaman sataa vuotta ja näistä tietenkin vain pieni osa on sitten ollut vaalivuosia. Virhemarginaali on siis edelleen todella korkea, eikä vaalivuodelle kannata antaa mitään ennustearvoa. Esimerkiksi vuosi 2008 oli USAssa vaalivuosi ja indeksit romahtivat. Periaatteessa vaalivuosi voi tuottaa myös yltiöpäistä uskoa, millä voisi olla käänteinen vaikutus, koska sijoitettavaa on sitten vähemmän. 

lauantai 6. huhtikuuta 2024

Käännettä?

CNN-sentimentti teki tällä viikolla uuden pohjan. VIX on noussut tällä viikolla ja RSI on siinä viikkonäkymässä selvästi yli 50. Käänteen mahdollisuus alaspäin on siis tällä viikolla selvästi kasvussa. 

RSI on indeksien päivänäkymissä vielä hitusen yli 50 tason. Pienikin muutos suuntaan tai toiseen on tällä hetkellä ratkaiseva, joten indeksit ovat tekemässä päätöstä suunnasta tällä hetkellä. 

RSIn laskeva linja on ollut selvästi voimissaan SP500ssa. Momentum on siis laskenut, mutta pysytellyt sen verran yli 50 tason, ettei hintojen laskuun ole lähdetty. Aikaa laskulle olisi kesäkuulle asti, joten mikäli markkina haluaa tällainen alkukesän lasku voidaan nähdä. DAX on tuottanut RSIn divergenssin tuntinäkymässä ja pieni nousu ensi viikolla voisi käydä tästä lähtevää trendilinjaa testaamassa. Tämän viikon lasku näyttää kolmivaiheiselta, joten se olisi tähän mennessä vain välilasku matkalla kohti uusia huippuja. Lisälaskua siis tarvittaisiin tavalla tai toisella, mikäli lähdetään siitä, että keväällä tulisi suurempaa laskua.

Tilanne on siis hyvin yksinkertainen: riittää, että seuraa tippuuko ja pysyykö RSI alle 50 tason indeksien päivänäkymässä. 

perjantai 29. maaliskuuta 2024

RSI todella korkealla

DAX nousi tällä viikolla selvästi, mutta muut seuraamani indeksit sahasivat pääosin paikallaan. SP500 teki uuden huipun, mutta kokonaisnousu viikon aikana jäi lähelle nollaa tästä huolimatta. 

DAXin päivänäkymässä RSI on 86 pisteen tasolla ja viikkonäkymässä 80 pisteessä. Samalla tasolla oltiin vuonna 2000 ja 2007 juuri ennen kuin indeksit kääntyivät karhumarkkinaan. Teoriassa nousu voi vielä jatkua ja RSI voi nousta vieläkin korkeammalle, mutta jonkinlaisessa vaaran vyöhykkeessä ollaan. DAXin ja SP500n kuukausinäkymässä RSI on noussut testaamaan laskevaa linjaa muutaman vuosikymmenen huipuista. Laskuun lähteminen tästä olisi ehkäpä huonoin vaihtoehto sijoittajien kannalta, sillä tuleva momentumin lasku kestäisi useita vuosia. Oli miten oli kannattaa muistaa, että markkinat vuorottelevat muutaman vuosikymmenen mittaisissa nousuissa ja saman mittaisissa sahausvaiheissa, joissa indeksit voivat laskea kymmeniä prosentteja ja nousta lähelle huippuja ja laskea taas. Inflaatio voisi tuottaa tällaisen markkinaympäristön. 

Nvidia saattaa olla tehnyt kaksoishuipun. Koko markkinan kannalta tätä kannattaa ehkäpä seurata myös. 

SP500 nousi uuteen huippuun, mutta tuotti samalla RSIn divergenssin. Indeksi on pysynyt RSIn laskevassa trendissä, jossa on vielä laskuvaraa jäljellä. Toistaiseksi nousu ei ole momentumin laskevaa trendiä uhannut. Nasdaqissa tilanne on samankaltainen. DAX on tuottanut uuden RSIn divergenssin alaspäin tällä viikolla, mutta laskua ei kannata odotella, mikäli RSI ei tipu alle 50 tason ja pysy siellä. Tällä hetkellä näin ei vielä ole. Suurissa indekseissä RSI on edelleen yli 50 päivän ja 5 tunnin näkymissä. Sentimenttikään (CNN) ei ole vielä tehnyt uusia pohjia, joten trendiä alaspäin on vaikea mistään löytää. MACDin testejä on indekseissä nähtävillä, mutta ne eivät ole realisoituneet vielä laskuksi. 

 

lauantai 23. maaliskuuta 2024

Ja nousu vain jatkuu?

USAn indeksit ovat jälleen tehneet uusia kaikkien aikojen huippuja ja RSI on pysynyt yli 50 tason, joten mitään "sen kummempaa" syytä laskun povaamiselle ei ole ollut. RSI on kuitenkin testannut tämänkin viikon huipuissa laskevaa RSIn trendiä, joten laskun alkaminen ei ole pois suljettu vaihtoehto. Selkeimmin se on toiminut vastustasona NAsdaq100ssa, mutta tämä ei vielä riitä siihen, että lasku alkaisi. Mikäli jonkinmoinen ihme käy, indeksit lähtevät laskuun ensi viikolla. Kannattaa kuitenkin odottaa, että RSI tippuu alle 50 tason ja hinta vähintään 10 päivänä liukuvan keskiarvon alapuolelle. Näistäkin tietenkin voidaan nousta uudestaan ylös, mutta silloin saadaankin ehkä vähän merkittävämpi pomppu. 

DAXissa RSI on yli 81 päivänäkymässä ja sama on tilanne kaikissa indekseissä, joten rutkasti ollaan yliostetun puolella. Viikkonäkymässä RSI on DAXissa 77,9 ja näissä lukemissa on oltu viimeisen 30 vuoden aikana vain kahdeksan kertaa ja neljänä niistä on pian lähdetty merkittävään laskuun (20-50%). Nämä ovat siis sijoittuneet merkittävien härkämarkkinoiden loppuun, mutta myös sen aikana on näitä nähty. Kuukausinäkymässä RSI on vain 67, joten tämä antaa enemmän mahdollisuuksia isommalle laskulle. Toki nousu voi vain jatkua useita kuukausia ja tämäkin nousta lisää. Se edellyttäisi pian kuitenkin RSIn laskua viikkonäkymässä, koska siellä tulee pian "katto vastaan". Tämä voi tietenkin hoitua paikoillaan sahaamisenkin kautta. Oli miten oli nousun rauhoittuminen tavalla tai toisella vaikuttaisi pian olevan edessä. 

DAX on myös saavuttanut trendikanavan ylemmän nousevan trendilinjan, joka kulkee teknokuplan huipun kautta. Sen alempi linja kulkee vuosien 2009 ja 2020 pohjien kautta. Mikäli tämä rikkoutuu on kyseessä aika erikoinen tilanne, sillä se merkitsisi merkittävää talousboostia. Merkkejä on siis tällä hetkellä, että isompi käänne voi olla lähellä. 


lauantai 16. maaliskuuta 2024

Kauanko indeksit vielä nousevat?

SP500 on noussut nyt futuurien 5 tunnin näkymässä olevan RSIn trendin teoreettiseen päätepisteeseen eli RSIn trendilinja on saavuttanut 50 pisteen tason. Nousu on siis tässä mielessä vielä aivan normaali. Futuurien päivänäkymässä on vielä pidemmälle ulottuva nouseva RSIn trendi, joten nousu voi teoriassa jatkua vielä useita viikkoja. Tästä kerroin joitakin viikkoja sitten, mutta nyt RSIn trendin "päätepisteessä" USAn indeksit ovat osoittaneet pientä rauhoittumista nousun suhteen. Euroopassa meno on ollut kovempaa tällä viikolla. 

DAXissa ja OMXS30ssa RSI on pysynyt yli 50 tasolla monissa eri aikanäkymissä, joten mistään laskusta ei ole tarvinnut puhua. USAn indekseissä RSI on tippunut alle 50 tason, joten teoriassa laskua voidaan saada, mikäli tämä jatkuu. 

Yksi vaihtoehto nousun jatkumisen rinnalla on, että indeksit lähtisivät nyt pidempään paikallaan sahaamisen vaiheeseen. Tämä voisi olla mahdollista sen perusteella, mikä tilanne SP500 futuurien RSIn kohdalla on. Saisimme siis ensin laskua muutamia viikkoja ja sitten uuden nousun lähelle ATH:ta tai jopa uuden ATHn. 

Toisaalta RSIn nouseva trendi on tällä hetkellä 40 pisteen kohdalla SP500n futuureissa, joten pieni mahdollisuus on olemassa "black swan" - tilanteelle, jossa markkina kääntyy nopeasti kovaan laskuun. Todennäköisyys on kuitenkin pieni, koska yleensä RSIn trendi katkeaa 40 pisteen kohdalla vain pidemmässä laskutrendissä kun ollaan tekemässä pientä vastakkaista liikettä, jossa on jääty edellisen huipun alapuolelle. Nyt ollaan kovassa nousussa, joten nousun katkeaminen olisi todella karhumaista. Mutta tämä on se hetki jolloin näin voisi tilastollisesti käydä. Aiheesta on tehty tutkimuksiakin(löytyy esim. IFTAn kautta): 50 pisteen tason lisäksi keskeisiä ovat 40 ja 60 pisteen tasot RSIssä. 

MACDin karhumaiset testit ovat toimineet tällä viikolla USAn indekseissä, mutta DAX ei tästä testistä välittänyt. Kannattaa kuitenkin huomata, että DAX jäi viikon lopuksi jälleen uuteen karhumaiseen MACD-testiin viiden tunnin näkymässä. Ensi viikollakin kannattaa olla tarkkana, mikäli RSI tippuu alle 50 tason ja varsinkin jos se alkaa tehdä uusia pohjia. 

Maakaasun hinta jatkaa kuukausinäkymässä nousevan RSIn trendin testaamista. Samalla on syntynyt 5 tunnin näkymään nouseva RSIn trendi. En ihmettelisi jos piakkoin alkaisimme nähdä maakaasun hinnan nousua. Historiallisia pohjia ainakin testaillaan tällä hetkellä. Mikäli hinta ei lähde nousuun tästä on muutaman vuoden aikana nähty härkämarkkinan aloitus harhaa. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.