torstai 14. kesäkuuta 2012

Epävarmuus ja analyysi

Nokian osakkeen tämänpäiväinen romahdus sai minut miettimään mitä annettavaa teknisellä analyysillä olisi vastaavanlaisiin tilanteisiin. Vaikka osakkeessa oli teknistä heikkoutta eilen, romahduksen syvyys tänään (-16%) on historiallisesti erikoinen. Päivätasolla mikään käyttämistäni teknisistä indikaattoreista ei pystynyt ennustamaan osakkeen romahdusta. Ainoastaan päivän sisäinen tarkastelu pystyi tämän osoittamaan. Tämän vuoksi onkin mielenkiintoista nähdä miten osake käyttäytyy tulevina päivinä, sillä RSIn näkökulmasta osake on rutkasti ylimyyty, mutta CCIn näkökulmasta ei. Nyt siis odottaminen voi olla valttia, mutta tämä on vain minun fiilikseni.

Päivän sisäinen analyysi kertoo, että lasku tuskin on täysin vielä ohi, vaikkakin osakkeelta on näköjään mennyt koko päivä RSI-divergenssisignaalin rakentamiseen. Ongelmana kuitenkin on, että RSIn liukuva keskiarvo on hyvin matalla ja sen nousemiseen voi mennä hyvässäkin tapauksessa muutama päivä. Vasta liukuvan keskiarvon noustessa 50 pisteen tienoille saatamme nähdä osakkeen nousevan.

Teknisen analyysin soveltaminen yksittäisiin osakkeisiin on haastavampaa kuin indekseihin. Yksittäisten osakkeiden kaaviot kertovat siitä, että liikkeet niiden hinnoissa ovat jyrkempiä kuin indeksissä. Yhtiökohtainen riski tarkoittaa teknisen analyysin näkökulmasta sitä, että teknisen heikkouden aikana negatiivinen uutinen voi syöstä osakkeen romahdukseen. Se voi siis "pelata osakkeen hinnasta pois kaiken mikä teknisesti on mahdollista". Indeksitkään eivät tietenkään ole riskittömiä, mutta päiväkohtainen data useimmiten ehtii antaa varoitussignaalinsa varsinkin kun seurataan maailman tärkeimpiä pörssejä yhtäaikaa.

Lähdinkin kysymään itseltä, millaisissa tilanteissa päiväkohtainen data ei ole riittävää? Lähtökohtaisesti on tietenkin selvää, että indeksit ja osakkeet antavat RSI-ostosignaaleja pitkän laskunkin aikana, sillä hinta nousee vähemmän mitä se laskee. Tällaisessa Nokia on ollut jo pitkään. Sijoittaja voi tietenkin tutkia päiväkohtaisen datan lisäksi, tuntikohtaista ja esimerkiksi kymmenen minuutin dataa. Mikäli nämä ovat toistensa kanssa ristiriidassa kannattaa nähdäkseni uskoa lyhyemmän aikavälin dataa. Ristiriita saattaa kertoa siitä, ettei pitkäaikaiset sijoittajat ole kiinnostuneita osakkeesta tai indeksistä ja "paperista" on tullut lyhyen ajan peliväline. Erityisesti indeksien seuraamisessa käyttäisin apuna myös VIXiä eli pörssin pelkokerrointa. Näyttää siltä, että mikäli VIX nousee hyvin korkealle pitkäaikaissijoittajat eivät ole mukana pörssin toiminnassa ja indeksitkin liikkuvat tuntikohtaisen datan mukaan. Tämän vuoksi myös indeksejä kannattaa tarkastella päiväkohtaisesti ja tuntikohtaisesti.

Tällä hetkellä esimerkiksi Saksan DAX on tehnyt RSI-signaalit molempiin suuntiin tuntikohtaisessa datassa, mutta se ei ole tehnyt sitä ylöspäin päiväkohtaisessa datassa. Molemmat signaalit kuitenkin ovat toteuttaneet lupaamansa. Mikäli edellä oleva pitää paikkansa näyttää pitkäaikaisempia sijoituksia tekevät edelleen loistavan poissaolollaan. Tämä on kuitenkin vain hypoteesi, sillä harvalla on dataa siitä, millä mielellä tällä hetkellä pörssiin sijoitetaan...

Itse suosin kuitenkin päiväkohtaista dataa ja pyrin löytämään tapoja varmistamaan trendin pysyvyyden mahdollisimman hyvin. MACDin positiivisuus/negatiivisuus on yksi vaihtoehto, vaikkakin se on hiukan hitaampi reagoimaan kuin esimerkiksi Momentum. Kun momentum on positiivinen ollaan nousussa ja negatiivisessa päinvastoin. Esimerkiksi Nokian kohdalla Momentum on ollut viimepäivinä hitusen plussalla, mikä on antanut minullekin pientä toivoa osakkeen noususta, mutta edellispäivänä momentum kääntyi jo laskuun ja tänään miinukselle. Mitä enemmän plussalla momentum siis on, sitä parempi niiden kannalta, jotka toivovat nousua.

Tällä hetkellä momentum on miinuksella DAXissa, OMXH25ssä ja positiivinen USAn S&P500ssa ja Intian Niftyssä, jotka ovat tehneet RSI-signaalit ja nousseet sen jälkeen (tuleva nousu on sitten taas toinen juttu). Momentum on mielenkiintoinen siksi, että se saattaa vihjata RSI-signaalien synnystä vähän etukäteen. Nyt esimerkiksi DAXissa on jo syntynyt Momentum-divergenssi, mikä voi ennakoida RSI-divergenssiä myöhemmin.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.