sunnuntai 23. maaliskuuta 2025

MACD ennätyskorkealla

Tämä viikko meni indeksien tasolla USAssa sahailuksi paikallaan ja DAXissa ja OMXSssä pieneksi laskuksi. Viime viikon tekninen näkemys ei ole muuttunut, joten ensisijaisesti odotan edelleen USAn indekseiltä 200 MAn testiä eli pientä nousua ja paikoillaan sahailua. Nasdaq100 on tällä viikolla kohdannut vastustason edellisen nousun tukitasosta. Se on testaillut 12/22 ja 10/23 pohjien kautta vedettyä trendilinjaa alhaaltapäin. Sp500n voi edelleen ajatella olevan nousevan trendikanavan sisällä. 

DAXin futuurit tekivät selvän uuden ATHn mutta indeksi ei tähän vielä kyennyt. Indeksi on tehnyt kaksoishuipun. Mikäli tästä lähdetään alaspäin on asetelma siis valmis suuremmalle korjaukselle (yli 20%). OMXS30 laski lisää ja lasku voi hyvinkin olla viisivaiheinen. Tämä merkitsisi pientä nousua ja sahausta ja lopulta selvää laskua alaspäin. Laskun pituus olisi vähintään saman verran mitä nyt nähty lasku on, mutta toisaalta aika usein mittaus tehdään tuplaamalla kyseinen lasku (7% nykytasolta). Mikäli nyt nähty lasku on 50% koko laskusta päädytään jopa 20% alaspäin vielä. Tuntinäkymästä löytyy härkämäinen RSIn divergenssi, mutta tämän testi tällä viikolla sujui härkien kannalta huonosti. Indeksin sahaamiselle ja pienelle nousulle ensi viikolla on siis hyvät lähtökohdat, mutta suurempi lasku voi lymyillä taustalla. OMXS30 saattaa tällä hetkellä olla vahvan tukitason varassa(syksyn 24 huiput). Gäppi maanantaina tai joku muu päivä ensi viikolla näiden tasojen alapuolelle voisi olla selvempi merkki siitä että lasku on eskaloitumassa. 

DAX tipahti perjantain avauksessa ja gäppäsi mahdollisen tukitason alapuolelle. Mikäli asia on näin, indeksi on valmiina tippumaan lisää. Tätä ennen saatetaan kuitenkin nähdä jonkinlaista nousua ja tasojen testailua uudestaan.

Viimeaikoina DAX on lähtenyt alaspäin MACDin testeistä, joten tilanne on ollut suhteellisen helposti kartoitettavissa. Tämäntyyppiset reaktiot kertovat trendistä alaspäin. Etukäteen on mahdotonta tietää kauanko trendi säilyy mutta sen voi olettaa jatkuvan aika suurella todennäköisyydellä kunnes ilmaantuu merkkejä muusta. Viikkonäkymässä MACD ei ole vielä tuottanut mitään erityisiä signaaleja. MACD on kuitenkin äärimmäisen korkealla. Tämä voisi viitata siihen, että tarvitaan useamman viikon lasku, että viikkotason MACD kääntyy ja lähtee laskuun. 

Mainittakoon vielä, ettei viikkotason MACD ole ollut DAXissa näin korkealla viimeiseen 30 vuoteen. Kyse on siis vaarallisen korkeista lukemista. Hyvät ostopaikat ovat MACDin nollatasolla tai sen alapuolella, joten nykytilanne on hyvin huono pitkäaikaisille sijoituksille. 

lauantai 15. maaliskuuta 2025

Härkämäisiä divergenssejä... kuinka käy.

Nasdaq100 ja SP500 ovat tällä viikolla liikkuneet selvästi 200 päivän liukuvan keskiarvon (MA) alapuolella. Yleensä tätä käydään vielä testaamassa kerran tai pari laskumarkkinassakin ennen suurempaa laskua. Tällä viikolla syntyi myös selviä RSIn ja sentimentin härkämäisiä divergenssejä, joten jonkinlainen nousu/sahailu voi tulla hyvinkin kyseeseen. Esimerkiksi NAsdaq100n päivänäkymässä RSIn trendi olisi härkämäinen useaksi viikoksi. Mikäli indeksi kuitenkin olisi laskussa pitkällä aikavälillä RSIn trendi estäisi laskun eskaloitumista 40 pisteen tasolle asti. Tähän menisi 3-4 viikkoa. Mahdollista on että Nasdaq100 käy testaamassa 200 MA:ta ja pyörii paikoillaan muutaman viikon. Muut vaihtoehdot - laskun nopea jatkuminen ja isompi nousu - ovat myös tietenkin teoriassa mahdollisia. Nämä ovat kuitenkin epätodennäköisempiä. Ensi viikolla Nasdaq100n pitäisi nousta nopeasti tämän viikon sivuttaistrendin ylätason yläpuolelle, jotta lisälaskulta vältyttäisiin. 200 MA on vain muutaman prosentin päässä, joten lisälasku voi alkaa nopeastikin, mikäli reaktio tästä on selkeä alaspäin. Tällä hetkellä ehkäpä keskeisin asia pienen nousun kannalta NAsdaq1000ssa on laskussa syntyneet gäpit 200MA:n alas- ja yläpuolella. Näiden täyttyminen olisi aika tyypillinen ilmiö pienessä nousussa.  

Myös DAXissa ja OMXS30ssa on nyt selvä paikka, josta lähteä alaspäin. Ne ovat pienen laskun jälkeen nousseet testaamaan edellisen nousun tukitasoa/trendilinjaa, joka voisi nyt siis olla muuttunut vastustasoksi. Yksi skenaario onkin se, että osat tulevat vaihtumaan: USA nousisi vähän ja polkisi paikallaan kun taas Eurooppa laskisi selvemmin. DAX on edelleen n 13% 200 MA:n yläpuolella kun USAssa ollaan n. 4% sen alapuolella. Tämä ero kaiketi jossakin kohtaa kaventuu. Euroopan indeksit ovat tällä hetkellä mahdollisesti muodostamassa klassista pää ja hartiat - kuviota. Mikäli DAX ja OMXS30 lähtevät nyt laskuun kyseessä voi siis olla klassinen käänteen merkki alaspäin. Pohjissa tietenkin nähdään usein käänteisiä pää ja hartiat - kuvioita. 

Härkämäisin skenaario olisi se että USAssa saataisiin selvä nousu lähelle huippuja. Tämä ei ole mielestäni poissuljettua, koska ennenkin on käynyt niin, että huipulla nähdään kovaa liikettä alas ja ylös ja vasta tallaisen kovan sahauksen jälkeen trendi todella kääntyy. Tämä on kuitenkin ajankohtaista vasta kun 200 MA on ylitetty ja sitä on testattu ja lähdetty siitä ylöspäin (jos niin siis käy). 

Sentimentti on todella alhaalla, mutta tuottanut divergenssin. Eli USAn indeksien pörssipohjassa tällä viikolla sentimentti oli jo hieman edellistä pohjaansa korkeammalla. Pelkoa on siis pörssipohjassa tällä viikolla ollut vähemmän kuin aikaisemmin pörssilaskun aikana. 

sunnuntai 9. maaliskuuta 2025

200 MA koetuksella

USAn indeksit laskivat tällä viikolla testaamaan 200 päivän liukuvaa keskiarvoa. Nämä ovat yleensä hyviä ostopaikkoja ainakin keskipitkällä aikavälillä riippuen vähän siitä kuinka pitkä nousutrendi takana on. Nasdaq100ssa jäätiin tämän tason alapuolelle perjantain testien päätteeksi mutta SP500ssa jäätiin yläpuolelle. Tätä tasoa on testattu muutaman vuoden nousussa ja muutamia kertoja, joten nähtäväksi jälleen jää onko trendi enää nousussa. Nasdaq100n osalta tilanne ei näytä tämän viikon puolesta härkämäiseltä, koska indeksi selvästi reagoi alaspäin 200 MA:sta. Mikäli SP500 esim gäppää ko. tason alapuolelle ensi viikolla on tilanne selvemmin karhumainen. Härkämäiseksi tilanne muuttuu mikäli Nasdaq100 gäppää ko. tason yläpuolelle. Hyvin selkeä tilanne seuraamisen kannalta. 

RSI on tipahtanut Nasdaq100ssa tällä viikolla uuteen pohjaan. Tämä on merkki siitä että pitkä nousu alkaa olla loppupuolella. Yksinään tämä ei kuitenkaan vielä kerro onko varsinainen ATH nähty tämän nousun osalta vai tuleeko se vielä kevään aikana. Mikäli RSIn lasku jatkuu trendiomaisesti indeksi laskee pitkälle kohti vuoden loppua. SP500ssa viikkotason RSIn trendi näyttää pohjaa kesän loppupuolelle. 

DAX ja OMXS30 heiluivat todella paljon tällä viikolla. Viimeksi tällaista on ollut lähes tarkalleen kaksi vuotta sitten pienen laskun jälkeen. Tuolloin heilunta merkitsi pörssipohjan rakentelua. Olisiko nyt siis kyseessä pörssihuippu kun suuret toimijat myyvät paljon ja saavat kurssit heilumaan? Joku voisi sanoa, että puolustusteollisuus saa pidettyä kurssinousun käynnissä, mutta toisaalta kyseessä voi olla myös "sell the news". Monissa ko. osakkeissa on nähty kovaa nousua jo muutaman vuoden ajan. Teknisessä mielessä DAXin poukkoilu tällä viikolla aikaansai RSIn divergenssejä eri aikanäkymissä. Ensi viikolla näitä saatetaan testata ja tilanne voi selkeytyä. MACDin näkökulmasta DAX jäi mahdolliseen ostotilanteeseen. Lasku heti alkuun ensi viikolla olisi siis selvästi karhumainen signaali.     

sunnuntai 2. maaliskuuta 2025

USAssa laskua tällä viikolla.

DAX ja OMXS30 ovat tällä viikolla testanneet tuntinäkymässä ollutta RSIn laskutrendiä. Testin jälkeen indeksit lähtivät laskuun, joten momentum on ollut selvästi laskussa. Tätä voi hyvinkin riittää seuraaville viikoille, sillä RSIn trendi saavuttaisi 50 pisteen tason kahden viikon päästä. MACDin karhumainen testi löytyy indeksien päivänäkymästä. 

USAn indeksit laskivat selvästi tällä viikolla sen jälkeen kun olivat testanneet päivänäkymässä olevaa RSIn laskutrendiä. Esimerkiksi SP500ssa trendi voi hyvinkin jatkua laskusuuntaisena pitkälle kevääseen, sillä se saavuttaisi 50 pisteen tason vasta parin kuukauden päästä. Trendin härkämäinen rikkoutuminen ei tietenkään koskaan ole täysin poissuljettua. Ensi viikolla trendin suuntaa voi päätellä siitä jatkuuko indeksien perjantaina aloittama nousu ja kuinka pitkälle se jatkuu. Yksi merkittävä laskutrendin merkki saatiin jo esim Nasdaq1oossa kun se tällä viikolla testasi edellisten pohjien kautta vedettyä tukitasoa alhaalta päin ja se muuttui näin vastustasoksi. OMXS30 on tippunut 10 päivän liukuvan keskiarvon alapuolelle ja testasi sitä perjantaina. Sillä on kuitenkin pohjien kautta vedetty trendilinja tukitasona, joten lasku maanantaina olisi yksi naula lisää pörssinousun arkkuun. Yleensä merkittävien tasojen läpi gäpätään, joten lasku heti avauksessa ja indeksin päätymien miinukselle päivän loppua kohti huomenna maanantaina saattaisi olla karhumainen merkki pidemmällekin ajalle. 

Tämän viikon laskun jäljiltä ko. indekseistä löytyy gäppejä (lukuun ottamatta Nasdaq100). Jonkinlainen nousu voi siis hyvinkin tulla kyseeseen kun näitä käytäisiin testaamassa/täyttämässä. Mikäli näistä ei käännytä takaisin alas härät saavat yliotetta. 

VIX (futuurit) eli pelko gäppäsi yöspäin tällä viikolla, mutta lähti taas laskuun 20 pisteen tasolta, josta on jo muutaman kerran käännytty alaspäin. Mikäli noustaan siis yli 20 tason voi pörssilasku jatkua selkeämpänä. 

Viime kerralla oikeaan osui ajatus siitä, että kahden MACDin testin jälkeen usein tulee sitten jo suurempi liike. Näin kävi tällä viikolla NASDAQ100ssa. Koska kyse on viikkonäkymästä voisi ajatella että trendillä olisi varaa jatkua alaspäin. Samalla kuitenkin indeksi on tyypillisessä ostopaikassa kun RSI on viikkotasolla 50 pisteen lähellä. Erona aikaisempiin kertoihin kahden viimeisen vuoden aikana on kuitenkin se, että RSI on liikkunut selvästi matalammalla tasolla viime kuukaudet. 

Tilanne on siis indekseissä aika lailla kaksijakoinen. Ollaan selvästi make or break - tilanteessa.  

lauantai 22. helmikuuta 2025

Uusia huippuja ja momentumin laskua

Tilanne indekseissä on hyvin kaksijakoinen: SP500 teki uuden ATH:n, mutta samalla se testasi laskevaa RSIn trendiä viikkonäkymässä ja lähti siitä selvään laskuun perjantaina. Indeksi tuotti siis viikon aikana selvän härkämäisen ja karhumaisen signaalin. Mahdollista on, että kyseessä on pitkäaikainen huippuja nyt lähdetään laskuun, mutta huippuja on aina ennenaikaista ennustaa. Tämän vuoksi kannattaa katsoa kumpi ed. mainituista signaaleista mahdollisesti menettää merkityksensä ehkäpä jo ensi viikolla. 

Nasdaq100 toi lisää karhumaista signaalia peliin tällä viikolla. Indeksi lähti jälleen laskuun toisesta MACDin karhumaisesta testistä viikkonäkymässä. Kirjoitin viimeksi jotain sen suuntaista, että nyt indeksin olisi lähdettävä laskuun, jos se näin meinaa tehdä ja sama pätee vieläkin. Kolmea MACDin karhumaista testiä on harvemmin nähty. Tämän viikon osalta kaikki karhujen "toiveet" ovat toteutuneet, joten mikäli tunnelma jatkuu samana, ensi viikkokin on laskuviikko. Päivänäkymässä indeksi voi olla MACDissa härkämäisessä testissä, joten laskun jatkuminen edellyttäisi laskua heti maanantaille. Ilman tätä momentum voi lähteä ainakin hetkeksi nousuun. 

RSI on pysynyt trendinomaisessa laskussa ja lähtökohtaisesti voisi olettaa, että näin tulee jatkumaan (kunnes saadaan uutta infoa). DAXin tuntinäkymään syntyi nouseva RSIn divergenssi perjantaina, mutta se rikkoutui futuurien puolella illalla DAXin sulkeuduttua. Joka tapauksessa näyttää siltä, että laskun olisi jatkuttava DAXissa heti maanantaina, mikäli karhut haluavat estää mahdollisen (ainakin hetkellisen) momentumin nousun. 

VIX on gäpännyt ylöspäin loppuviikosta ja noussut laskevan trendilinjan tasolle. Täälläkin siis karhut ovat testin paikassa. Selvä nousu VIXissä heti maanantaina antaisi parhaat mahdollisuudet pörssilaskun jatkumiselle. Mikäli näin ei käy voi sahailu jatkua pitkäänkin. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.