lauantai 16. maaliskuuta 2024

Kauanko indeksit vielä nousevat?

SP500 on noussut nyt futuurien 5 tunnin näkymässä olevan RSIn trendin teoreettiseen päätepisteeseen eli RSIn trendilinja on saavuttanut 50 pisteen tason. Nousu on siis tässä mielessä vielä aivan normaali. Futuurien päivänäkymässä on vielä pidemmälle ulottuva nouseva RSIn trendi, joten nousu voi teoriassa jatkua vielä useita viikkoja. Tästä kerroin joitakin viikkoja sitten, mutta nyt RSIn trendin "päätepisteessä" USAn indeksit ovat osoittaneet pientä rauhoittumista nousun suhteen. Euroopassa meno on ollut kovempaa tällä viikolla. 

DAXissa ja OMXS30ssa RSI on pysynyt yli 50 tasolla monissa eri aikanäkymissä, joten mistään laskusta ei ole tarvinnut puhua. USAn indekseissä RSI on tippunut alle 50 tason, joten teoriassa laskua voidaan saada, mikäli tämä jatkuu. 

Yksi vaihtoehto nousun jatkumisen rinnalla on, että indeksit lähtisivät nyt pidempään paikallaan sahaamisen vaiheeseen. Tämä voisi olla mahdollista sen perusteella, mikä tilanne SP500 futuurien RSIn kohdalla on. Saisimme siis ensin laskua muutamia viikkoja ja sitten uuden nousun lähelle ATH:ta tai jopa uuden ATHn. 

Toisaalta RSIn nouseva trendi on tällä hetkellä 40 pisteen kohdalla SP500n futuureissa, joten pieni mahdollisuus on olemassa "black swan" - tilanteelle, jossa markkina kääntyy nopeasti kovaan laskuun. Todennäköisyys on kuitenkin pieni, koska yleensä RSIn trendi katkeaa 40 pisteen kohdalla vain pidemmässä laskutrendissä kun ollaan tekemässä pientä vastakkaista liikettä, jossa on jääty edellisen huipun alapuolelle. Nyt ollaan kovassa nousussa, joten nousun katkeaminen olisi todella karhumaista. Mutta tämä on se hetki jolloin näin voisi tilastollisesti käydä. Aiheesta on tehty tutkimuksiakin(löytyy esim. IFTAn kautta): 50 pisteen tason lisäksi keskeisiä ovat 40 ja 60 pisteen tasot RSIssä. 

MACDin karhumaiset testit ovat toimineet tällä viikolla USAn indekseissä, mutta DAX ei tästä testistä välittänyt. Kannattaa kuitenkin huomata, että DAX jäi viikon lopuksi jälleen uuteen karhumaiseen MACD-testiin viiden tunnin näkymässä. Ensi viikollakin kannattaa olla tarkkana, mikäli RSI tippuu alle 50 tason ja varsinkin jos se alkaa tehdä uusia pohjia. 

Maakaasun hinta jatkaa kuukausinäkymässä nousevan RSIn trendin testaamista. Samalla on syntynyt 5 tunnin näkymään nouseva RSIn trendi. En ihmettelisi jos piakkoin alkaisimme nähdä maakaasun hinnan nousua. Historiallisia pohjia ainakin testaillaan tällä hetkellä. Mikäli hinta ei lähde nousuun tästä on muutaman vuoden aikana nähty härkämarkkinan aloitus harhaa. 

lauantai 9. maaliskuuta 2024

Kovaa on meno!

Nvidia lähti kovaan laskuun viiden aikaan perjantaina ja samalla Nasdaq100 tipahti selvästi. Tämän seurauksena Nasdaq100 tuotti MACDin karhumaisen testin päivänäkymässä. SP500 teki saman ja myös DAXissa on MACDin testi alaspäin 5 tunnin näkymässä. Näistä ei aina lähdetä isompaan laskuun, mutta isompaa laskua harvemmin tulee ilman MACDin testiä missään suurimmista indekseistä. 

Indeksit ovat siis valmiina lähtemään laskuun teknisessä mielessä, mutta tämä ei takaa mitään. RSI on pääosin vieläkin yli 50 tason indekseissä, mutta SP500ssa ja Nasdaq100ssa on tiputtu sen alapuolelle tunnin näkymässä. Tämä voi vielä yhtä hyvin olla hetkellinen lasku, mutta mikäli asia pysyy tällaisena,  se voi teoriassa jatkua pitkäänkin. 

Indeksien hinnat ovat tällä viikolla reagoineet alaspäin RSIn laskevista signaaleista. Esimerkiksi SP500 laski kahteenkin otteeseen tällä viikolla sopivasti päivänäkymässä olevasta RSIn laskevasta trendistä. Mahdollisuudet ovat käänteen puolella, mutta tilannetta voi vain seurata. Esimerkiksi DAXissa voi ajatella näkyvät RSIn laskutrendin tunnin näkymässä, jota tällä viikolla testattiin ja joka saavuttaisi 50 pisteen tason puolentoista kuukauden päästä. Näitä kannattaa katsoa tarkemmin, mikäli ensi viikko korjaa alaspäin. 

DAXin päivänäkymässä RSI on vielä 77 pisteen tasolla. Tältä tasolta lähdetään laskuun yleensä sahailun kautta, jossa RSI tippuu ensin lähemmäs 60 pistettä. Rymylasku on toinen vaihtoehto. Kuukausinäkymässä RSI on 65, joten siellä ollaan selvästi paremmassa asemassa laskun kannalta. SP500 tuotti tällä viikolla RSIn divergenssin alaspäin viikkonäkymässä. 

Öljyn hinta on sahaillut paikallaan tällä viikolla, mutta Brentissä RSI tipahti alle 50 pisteen perjantaina päivänäkymässä. Öljy on testaillut laskevaa trendilinjaa tällä viikolla, mutta ei ole pystynyt rikkomaan sitä ylöspäin. 

sunnuntai 3. maaliskuuta 2024

VIXin RSI + muuta

Indeksit ovat jatkaneet nousuaan ja RSI on pysytellyt yli 50 tasolla (esim päivänäkymissä) ja alkaakin olla jo melkoisissa yliostetun lukemissa. Pörssinousu kuitenkin jatkuu "yhtenä soittona" niin kauan kuin RSI pysyy yli 70 pisteen ja suurempiakaan laskuja ei kannata odottaa jos RSI ei tipu alle 50 tason. 

Noususta huolimatta indeksit testaavat RSIn laskevia linjoja edelleen. Nasdaq100 ja SP500 testaavat sitä päivänäkymässä. Nasdaq100 on tällä hetkellä muodostanut RSIn divergenssin alaspäin viikkonäkymässä. Mitään merkkejä laskusta ei ole havaittavissa, mutta yleensä nousua ei ole enää paljoakaan luvassa kun ollaan näin yliostetussa tilanteessa. Tosin pieni lasku voi taas antaa tilaa uuteen nousuun tai sitten ollaan lähellä merkittävää huippua. 

RSI nousu yli 50 pisteen tason viikkonäkymässä tai kuukausinäkymässä VIXissä on viime vuosina ollut hyvä merkki suuremmasta pörssilaskusta. Tätä kannattaa seurailla. Usein RSI on noussut yli 50 tason muutamia viikkoja ennen laskun alkamista ja on sen jälkeen käynyt taas alle 50 tasolla. Tämän jälkeen on noustu taas yli ja pidemmäksi aikaa. Tällä hetkellä VIXissä on RSIn divergenssi ylöspäin viikkonäkymässä, mutta RSI on edelleen alle 50 tason. 

Öljyn hinta on noussut laskevalle trendikanavalle ja käynyt testaamassa sitä. Mikäli tästä lähdetään seuraavaksi alaspäin saattaa laskeva trendikanava olla edelleen voimissaan. Alalaita kulkee tällä hetkellä n. 50% alempana, joten tässä voisi olla mahdollisuus. Usein öljyn hinta lähtee laskuun ennen indeksejä ja tällä hetkellä se onkin aika lailla vielä edellistä huippua matalammalla. Bitcoin on noussut paljon, mutta saattaa olla testaamassa huippua. 

lauantai 24. helmikuuta 2024

Uusia huippuja...

Osakeindeksit ovat tällä viikolla tehneet uusia huippuja, mutta ovat samalla nousseet testaamaan RSIn trendejä alaspäin. RSI on edelleen yli 50 tason, joten mitään merkkiä ajankohtaisesta laskusta ei ole näkyvissä. RSIn divergenssistä lähtevät testi voi kuitenkin haastaa nousua.

DAX nousi sen verran tällä viikolla, että se löi läpi laskevasta RSIn trendistä päivänäkymässä, mutta on noussut nyt testaamaan toista mahdollista trendiä, jonka alkupää on joulukuun huipussa. Syksyllä nähty pörssiralli nosti RSIn eli momentumin niin korkeaksi, että on kestänyt kaksi kuukautta, että RSIn linja on laskenut 70 pisteen tasolle. Tällä tasolla uusia huippuja voidaan vielä hyvinkin tehdä, mutta meno alkaa pikkuhiljaa tasaantua. Ensi viikko näyttää onko tästä RSIn trendistä mihinkään vai jatkaako markkina nousuaan. 

Nasdaq100 ja SP500 ovat nousseet sen verran, että testaavat RSIn trendiä alaspäin päivänäkymässä. SP500 on testannut tätä jo aikaisemmin ja kääntynyt laskuun, joten pieni merkki on olemassa siitä, että tämä trendi voisi olla merkittävä. Mikäli se laskee markkinaa, lasku jatkuisi neljä kuukautta. Silloin oltaisiin juhannuksessa, mikä on muistaakseni aika klassinen ostopäivä. USAn indekseissä on myös nähtävissä MACDin testejä, joita usein nähdään käänteissä (tällä kertaa alaspäin).  

Mielenkiintoisin tekninen tilanne on ehkäpä OMXS30ssa. Se on myös noussut uuteen huippuun tässä nousussa ja samalla tuottanut RSIn divergenssin viikkonäkymässä. Mikäli tämä olisi klassinen käänteen merkki indeksi ei saisi enää ensi viikolla nousta, sillä RSIn nousu tuhoaisi divergenssin heti. Markkina antaa siis aika selkeät merkit. Joko nyt lähdetään laskuun tai sitten sellaista on taas turha vähään aikaan odotella. 

MACD ei ole tuottanut mitään selkeää merkkiä pitkäaikaisesta laskusta. Usein näitä edeltää MACDin testi viikkonäkymässä, mutta tällaista ei ole tällä hetkellä näkyvissä. Sellaisen syntyminen edellyttäisi ensin pienemmän laskun ja huipun testin ja tämän prosessin pitäisi kestää joitakin viikkoja. Täysin mahdottomia isot laskut eivät ole ilman tällaista, mutta aika lailla harvinaisia ne ovat. Ainoa isompi USA indeksi joka on selvästi karhumaisessa asetelmassa on Russell2000. Siinä MACD on jo useamman kuukauden ollut miinuksella ja se on nyt käynyt vähän plussan puolella. Mikäli trendi jatkuisi alaspäin oltaisiin siis käänteen paikassa. Wilshire4500 tilanne muistuttaa tätä aikalailla. Molemmat indeksit ovat korjanneet laskua sen verran, että näistä lukemista yleensä käännytään alaspäin uudestaan, mikäli alaspäin ylipäätään lähdetään. Mikäli mentäisiin tuplauksen säännöllä, mikä on aika yleinen targettien asettamisessa, olisi targetti koronapohjan alla. Eli aivan kokonaan tämä vaihtoehto ei vielä ole pois kaavioista. 

SP5000n kuukausinäkymässä RSI on 66 pisteen tasolla ja Nasdaq100ssa 69 pisteen tasolla. Tämä on aika alhainen lukema ottaen huomioon, että ollaan uusissa huipuissa. Tämä voi merkitä sitä, että puhti on hiipumassa. Mikäli näin ei ole, tarkoittaa se tietenkin sitä, että yläpuolella on "tyhjää" johon indeksi voi kohota. Voisi ajatella niinkin, että hyvässä nousussa RSI nousee ylimyydyksi yli 70 pisteen tason ja pysyy siellä kunnes nousu katkeaa. Indekseillä on siis näytön paikka. 



sunnuntai 18. helmikuuta 2024

Varautumista käänteeseen osa 4.

RSI (Relative Strength Index - indikaattori) on edelleen pysynyt yli 50 tasolla DAXissa ja USAn indeksien päivänäkymissä. Nasdaq100ssa se on hitusen alle 5 tunnin näkymässä. Tilanne on siis pääosin edelleen noususuuntainen, mutta merkkejä käänteestä alaspäin on olemassa. Saapa nähdä sitten toteutuvatko ne. 

DAX (Saksan DAX pörssi-indeksi) on parin viikon sahaamisen jälkeen noussut uuteen huippuun, mutta samalla viikon päätteeksi RSI on siinä noussut testaamaan divergenssistä lähtevää laskevaa trendiä( esimerkki kuvassa/trendi kuvattu mustalla janalla). Tällä viikolla USAn indeksit gäppäsivät selvästi alaspäin ja ovat loppuviikon käyneet täyttämässä tätä gäppiä (esimerkki kuvassa). Tämäntyyppinen tilanne on aika usein käänteen merkki ja sitä nähdään toiseen suuntaan isomman nousun alkaessa. Toki näitä nähdään muulloinkin, mutta gäpin koko on sen verran mittavaa luokkaa, että on syytä tarkkailla tilannetta. Olennaista on mihin suuntaan hinta gäpin alueen rikkoo. 

Sp500ssa on suhteellisen selkeä RSIn trendi alaspäin päivänäkymässä ja samantyyppinen löytyy Nasdaq100asta. Yhdessä tämän viikon gäpin kanssa todennäköisyys jonkinmoiselle laskulle on yli 50%. 

Mikäli viikon alku on heti mollivoittoinen, vahvistaa se karhumaista asetelmaa. Tämä tarkoittaisi, että USAn indeksit ovat vain käyneet sulkemassa karhumaisen gäpin, joka tällä viikolla syntyi ja suuntaavat siitä sitten todennäköisesti lisää gäpin suuntaan alaspäin. Yhdessä RSIn trendien kanssa kyseessä voi olla ajallisesti suhteellisen pitkäkin tipahdus. DAXin 5 tunnin näkymässä RSI on tällä hetkellä 63 pisteen tasolla ja laskeva linja kulkee sellaisessa kulmassa, että vie n 3 kk tippua 50 pisteen tasolle. Laskun teoreettinen pituus olisi siis kolme kuukautta eli toukokuulle. USAn indeksien vastaavat RSIn trendit päivänäkymissä menevät vielä pidemmälle. Kannattaa kuitenkin muistaa. että nämä ovat aina epävarmoja ja olennaista on muistaa, että laskua voi olla vain mikäli RSI tippuu alle 50 pisteen tason. Tätä voi seurata graafeista, joita netistä löytyy. 

DAXista lötyy tällä hetkellä myös MACDin testi(esimerkki kuvan oikeassa reunassa MACD line testaa Signal Linea) ja mikäli hinta maanantaina lähtee laskuun tämä testi osoittaisi laskuskenaariota. USAn indekseissä 5 tunnin näkymässä MACDin testistä lähdettiin laskuun perjantaina päivän päätteeksi. Asetelma ensi viikkoon mahdollistaa siis laskun. Mikäli näin ei käy on markkina edelleen yllättävänkin voimakkaassa nousussa. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.