lauantai 27. huhtikuuta 2024

Tippuuko uudestaan?

Indeksit nousivat tällä viikolla, kuten vähän ounastelin edellisessä tekstissä. Pidemmissä laskuissa ensimmäinen korjaava nousu on usein suurin. Toki vuoden 2022 laskurupeama oli kovaa sahausta suuntaan ja toiseen, joten tämä ei aina pidä paikkaansa. Analyysin mukaan näiltä nurkilta yleensä lähdetään laskuun uudestaan, mikäli pidemmässä laskussa ollaan. Esim. DAXissa indeksi on noussut hieman 20 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolelle, joka on toiminut käänteen tasona esim. viime syksyn laskussa.  

USAn indeksit tuottivat tämän viikon päätteeksi RSIn laskevan divergenssin puolen tunnin näkymässä. SP500 on edelleen RSIn trendissä alaspäin ja tämä voisi jatkua pitkälle kesäkuulle. Puolen tunnin trendi viittaisi kuukauden laskuun. DAX tuotti viikon päätteeksi RSIn divergenssin päivän näkymässä ja OMXS30 viikon näkymässä. Muista pidemmän ajan RSIn trendeistä alaspäin olen kirjoitellut edellisissä postauksissa. Markkina näyttää siis valmiilta laskuun heti ensi viikon alusta (ma-ti) lähtien. Mikäli näin ei käy, on tilanne nopeasti toinen. 

Pisimmän ajan laskutrendit RSIssä näkyvät SP500n kuukausinäkymässä. RSI on tällä hetkellä siinä 70 pisteen tasolla. Merkittävissä nousuissa pysytään pidemmän aikaa yli 70 tason. Näin kävi vuosien -18 ja -21 huipuissa. Nyt RSI on samalla linjalla näistä vedetyn laskevan linjan kanssa. Mikäli tässä on nyt kyse RSIn pitkäaikaisesta laskutrendistä voi indeksi olla merkittävässä käänteessä. Tämä RSIn trendi saavuttaisi 50 pisteen tason kolmen vuoden päässä, joten pieni mahdollisuus on olemassa, että indeksi on lähellä käännettä laskumarkkinaan, ehkäpä pidemmän sahausvaiheen kautta, joka voisi kestää tämän vuoden ajan. Tosin jo useamman vuoden ajan keskuspankit ovat alkaneet aina laskumarkkinan alussa painaa niin paljon rahaa, ettei mitään laskumarkkinaa ole tullut. Kun se sitten joskus tulee, se onkin varmaan todella hyytävä, koska talous on päässyt sairastumaan todella pahasti. 

lauantai 20. huhtikuuta 2024

Tipahtihan se..

Indeksit ovat laskeneet tällä viikolla erityisesti USAssa. Saksan DAX tuli myös alas, mutta junnasi loppuviikolla paikallaankin. RSI on päivänäkymässä alle 50, joten lähtökohtaisesti lasku jatkuu niin kauan kuin tämäkin jatkuu. Pidemmässä laskussa RSI tippuu alle 30 pisteen tason ja pysyttelee siellä useamman päivän. Kun lopulta päästää yli 30 tason esim. tunnin näkymässä voi tulla pientä välipomppua ylös. 

SP500n RSIn trendin mukaan lasku jatkuu koko toukokuun. Tällä hetkellä RSI on kuitenkin 31 kieppeillä ja laskussakin noustaan aina välillä ainakin sen verran, että RSI käväisee esim päivänäkymässä hitusen 50 tason yläpuolella. SP500 ja Nasdaq100 sulkivat gäpin perjantaina ja 10 päivän liukuvasta ollaan jo aika lailla ulkona, joten jonkinlainen nousukin olisi ajankohtaista. MACD  on nollassa, joten käänne olisi aika lailla tyypillinen. Toki mikään ei pakota indeksejä käänteeseen ja Nasdaq100lla on uuteen pohjaa matkaa vielä viisi prosenttia. Mikäli olemme pidemmässä laskutrendissä uusi pohja pitäisi saada ennemmin tai vähän myöhemmin. 

Tekno-osakkeissa nähtiin aika kovaa laskua tällä viikolla. Nvidia tipahti 10 prossaa perjantaina. 

CNN sentiment on pidemmän aikaa jo ollut divergenssissä suhteessa viime vuoden heinäkuun huippuun. Tämän hetken huippu on siis "heikompi", mikä voi kertoa siitä, ettei nousu jatku enää vähään aikaan tämän huipun jälkeen. VIXin RSI on viikkonäkymässä yli 50. 

OMXS30 on sahannut lähes paikoillaan tällä viikolla. Uusi pohja olisi n 10% tipahduksen päässä ja merkittävämpään uuteen pohjaan olisi matkaa 20%. Näistä yleensä laskuissakin käännytään ylös. 

lauantai 13. huhtikuuta 2024

Onko pressan vaaleilla merkitystä?

Tällä viikolla RSI on tarkastelemissani indekseissä tippunut päivänäkymässä alle 50-tason. Viikkotasolla ollaan vielä 65 pisteen tienoilla. Esimerkiksi DAX on hakenut tukea tällä viikolla 50 päivän liukuvasta keskiarvosta ja nähtäväksi jää ensi viikolla miten käy. Keskeinen kysymys tietenkin on, onko tämän viikon lasku merkki jostakin suuremmasta laskusta vai jääkö se vain hetken tipahdukseksi? Koska ennustelu on hyvin epävarmaa, kannattaa katsoa pysyykö RSI alle 50 tason päivänäkymässä.

Aika usein suurempaan laskuun lähdetään vasta MACDin testistä viikkonäkymässä ja näitä nyt ei vielä ole läheskään näkyvissä. Mikäli pörssikurssit alkaisivat sahailla muutamien viikkojen trendeissä alas ja ylös tällainen voitaisiin saada.. Pieni mahdollisuus on aina tietenkin yllätyksille. 

CNN:n sentimentti on laskusuuntainen ja samalla VIX näyttää siltä, että se saattaa olla rikkonut laskevan trendin tällä viikolla. RSI on sen viikkonäkymässä yli 50 pisteessä, mikä on yleensä ehtona pörssilaskulle. 

SP500n päivänäkymässä oleva RSIn laskulinja on voimissaan ja saavuttaa 50 pisteen tason vasta lähes kolmen kuukauden päästä. Teoriassa heikkenevää pörssisäätä voi siis olla tiedossa heinäkuulle asti tämän mukaan. 

USAn presidentinvaalit ovat 5.11.2024 ja paljon pörssimaailmassa on tietenkin juttua vaalivuosien nousujohteisuudesta. Kokonaisuudessaan indeksit ovat nousseet n. 75% todennäköisyydellä vuoden alusta loppuun ja vaalivuosien kohdalla ollaan n. 83% todennäköisyydessä. Oli nämä lukemat sitten mitä tahansa kannattaa muistaa, ettei näitä vuosia ole vielä historian aikana ollut lähellekään niin monta, että tulos olisi tilastollisesti varteenotettava. Yleensä 1000 otoksella päästään 1-2% virhemarginaaliin. Pörssit ovat olleet toiminnassa vasta muutaman sataa vuotta ja näistä tietenkin vain pieni osa on sitten ollut vaalivuosia. Virhemarginaali on siis edelleen todella korkea, eikä vaalivuodelle kannata antaa mitään ennustearvoa. Esimerkiksi vuosi 2008 oli USAssa vaalivuosi ja indeksit romahtivat. Periaatteessa vaalivuosi voi tuottaa myös yltiöpäistä uskoa, millä voisi olla käänteinen vaikutus, koska sijoitettavaa on sitten vähemmän. 

lauantai 6. huhtikuuta 2024

Käännettä?

CNN-sentimentti teki tällä viikolla uuden pohjan. VIX on noussut tällä viikolla ja RSI on siinä viikkonäkymässä selvästi yli 50. Käänteen mahdollisuus alaspäin on siis tällä viikolla selvästi kasvussa. 

RSI on indeksien päivänäkymissä vielä hitusen yli 50 tason. Pienikin muutos suuntaan tai toiseen on tällä hetkellä ratkaiseva, joten indeksit ovat tekemässä päätöstä suunnasta tällä hetkellä. 

RSIn laskeva linja on ollut selvästi voimissaan SP500ssa. Momentum on siis laskenut, mutta pysytellyt sen verran yli 50 tason, ettei hintojen laskuun ole lähdetty. Aikaa laskulle olisi kesäkuulle asti, joten mikäli markkina haluaa tällainen alkukesän lasku voidaan nähdä. DAX on tuottanut RSIn divergenssin tuntinäkymässä ja pieni nousu ensi viikolla voisi käydä tästä lähtevää trendilinjaa testaamassa. Tämän viikon lasku näyttää kolmivaiheiselta, joten se olisi tähän mennessä vain välilasku matkalla kohti uusia huippuja. Lisälaskua siis tarvittaisiin tavalla tai toisella, mikäli lähdetään siitä, että keväällä tulisi suurempaa laskua.

Tilanne on siis hyvin yksinkertainen: riittää, että seuraa tippuuko ja pysyykö RSI alle 50 tason indeksien päivänäkymässä. 

perjantai 29. maaliskuuta 2024

RSI todella korkealla

DAX nousi tällä viikolla selvästi, mutta muut seuraamani indeksit sahasivat pääosin paikallaan. SP500 teki uuden huipun, mutta kokonaisnousu viikon aikana jäi lähelle nollaa tästä huolimatta. 

DAXin päivänäkymässä RSI on 86 pisteen tasolla ja viikkonäkymässä 80 pisteessä. Samalla tasolla oltiin vuonna 2000 ja 2007 juuri ennen kuin indeksit kääntyivät karhumarkkinaan. Teoriassa nousu voi vielä jatkua ja RSI voi nousta vieläkin korkeammalle, mutta jonkinlaisessa vaaran vyöhykkeessä ollaan. DAXin ja SP500n kuukausinäkymässä RSI on noussut testaamaan laskevaa linjaa muutaman vuosikymmenen huipuista. Laskuun lähteminen tästä olisi ehkäpä huonoin vaihtoehto sijoittajien kannalta, sillä tuleva momentumin lasku kestäisi useita vuosia. Oli miten oli kannattaa muistaa, että markkinat vuorottelevat muutaman vuosikymmenen mittaisissa nousuissa ja saman mittaisissa sahausvaiheissa, joissa indeksit voivat laskea kymmeniä prosentteja ja nousta lähelle huippuja ja laskea taas. Inflaatio voisi tuottaa tällaisen markkinaympäristön. 

Nvidia saattaa olla tehnyt kaksoishuipun. Koko markkinan kannalta tätä kannattaa ehkäpä seurata myös. 

SP500 nousi uuteen huippuun, mutta tuotti samalla RSIn divergenssin. Indeksi on pysynyt RSIn laskevassa trendissä, jossa on vielä laskuvaraa jäljellä. Toistaiseksi nousu ei ole momentumin laskevaa trendiä uhannut. Nasdaqissa tilanne on samankaltainen. DAX on tuottanut uuden RSIn divergenssin alaspäin tällä viikolla, mutta laskua ei kannata odotella, mikäli RSI ei tipu alle 50 tason ja pysy siellä. Tällä hetkellä näin ei vielä ole. Suurissa indekseissä RSI on edelleen yli 50 päivän ja 5 tunnin näkymissä. Sentimenttikään (CNN) ei ole vielä tehnyt uusia pohjia, joten trendiä alaspäin on vaikea mistään löytää. MACDin testejä on indekseissä nähtävillä, mutta ne eivät ole realisoituneet vielä laskuksi. 

 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.