torstai 6. heinäkuuta 2017

Karhumarkkinaa vuoteen 2021?(+päivitys)

Vuosien 2000-2003 pörssiromahdus laski SP500-indeksiä n. 50 prosenttia. Indeksin osinko laski kuitenkin vain n. 10%.  Nyt osinko on jo tuplaantunut samalla kun indeksi on noussut useamman sata prosenttia. Osinkosijoittajan näkökulmasta 2003 oli hyvää aikaa ostaa osakkeita. Jos vain olisi osannut ajoittaa pohjan oikein. OMXH25 laski kyseisenä aikana lähes 70 prosenttia, mutta tilannetta ei voi samaistaa tulevaan laskuun teknologiasektorin erilaisen tilanteen vuoksi.

Vuoden 2000-3 laskun ajoittaminen oli yllättävän yksinkertaista. Riitti että veti SP500 indeksin kaaviossa trendilinjan RSIn laskevilta huipuilta (kuukausinäkymä) kun indeksin huiput vielä nousivat ja katsoi missä kohdassa se osuu 50 pisteen tasolle. Kyseiseltä linjalta sai myös useita herkullisia shorttauspaikkoja, jos halusi näin tehdä. Indeksin lasku alkoi myös pian seurata 10 kuukauden liukuvaa keskiarvoa alas. (Tässä yksi esimerkki miten RSI trendilinja piirretään. Näitä on helppo tutkia Investing.comissa.)

Tällä hetkellä jotkin indeksit (DAX, Nifty50, Russell2000) ja joidenkin toimialojen ETF:t (esim. tele ja lääke) ovat tuottaneet samanlaisen RSI-linjan. Sen mukaan merkittävän karhumarkkkinan pörssipohja voidaan tällä hetkellä ajoittaa vuoteen 2021. Samanlainen linja löytyy myös osasta eurooppalaisia osakkeita. Mielenkiintoista on, että samalla kulta- ja hopeakaivosETFt ovat tuottaneet vuoteen 2021 osoittavan RSI-trendilinjan ylös. Tällä hetkellä näyttää siis siltä, että osakkeet alkavat tulla alas ja kulta ja hopea nousta ylös.

Kyseessä on siis varteenotettava vaihtoehto, että pörssiromahdus alkaa piakkoin, jos ei ole jo alkanut (Indeksien viikkokaavioissa näkyy jo lyhyemmän laskun merkit, joten tämä lasku voi olla osa isompaa laskua. Tilannetta pitää seurata.) Tämä ei kuitenkaan ole ennustus vaan hypoteesi, jonka toteutumista kannattaa seurata. Mikäli hypoteesi varmistuu pörssikurssien käänteissä eli RSI kääntyy trendilinjaltaan alas, tulee myös hypoteesi todennäköisemmäksi. Lopullisestihan se testataan 2021 jos se silloin vielä on mahdollinen.

Pyrin päivittämään tätä tekstiä tilanteen mukaan ja siksikin laitan sen suositelluksi tekstiksi, että itse muistan tsekkailla tilannetta. Tämä näkemys pitää paikkansa niin kauan kuin RSI laskee trendilinjansa mukaisesti. Jos se ei näin tee näkemystä pitää tietenkin päivitttää. Usein RSI toteuttaa trendlinjansa ja siksi tilannetta kannattaa seurata.

(Tekstin linkit ovat tavallisia linkkejä, ei mainoslinkkejä joiden kirjoittamisesta kirjoittaja hyötyisi.)

Päivitys 10/2018

Tekstin kirjoittamisesta on aikaa vähän yli vuosi ja sen jälkeen olemme nähneet maailman pörsseissä pientä nousua, mutta myös yhden hätkähdyttävän romahduksen. Riippuen indeksistä pörssit ovat joko nousseet vuoden aikana jonkin verran tai jopa laskeneet. USA, Intia ja Brasilia ovat olleet kovia nousijoita, mutta esim. Eurooppa ja Kiina ovat jopa laskeneet.

RSIn pitkäaikaiset laskevat trendilinjat ovat osittain säilyneet ja osittain menettäneet merkitystään. Samalla on syntynyt uusia laskusignaaleja. Selkeimmin laskevat RSI-signaalit ovat pitäneet tele-sektorilla ja esim Britannian FTSE-indeksissä. Lääke-sektori ei ole kyennyt nousemaan uusiin huippuihin, mutta se on kuitenkin sen verran noussut, että se on kyennyt tuhoamaan laskevia pitkäaikaisia RSI-signaaleja. Nyt se on kuitenkin tuottanut uusia laskevia signaaleja samalla kun nousevat signaalit alkavat olla tapissa. Laskusignaalit näyttävät nyt vuoden 2019 syksyyn ajoittuvaa laskua. REIT-ETF:t ovat reagoineet laskusignaaleihin selkeästi ja niissäkin signaalit kertovat muutaman vuoden laskupotentiaalista.

Suurimmissa indekseissä kuukausikaavioihin vuonna 2017 syntyneet laskusignaalit ovat tuhoutuneet, mutta viikkonäkymässä vuoteen 2019 osoittavat signaalit ovat voimissaan vahvistuvasti. SP500 on tuottanut vuoteen 2020 osoittavan laskusignaalin.

Kaikenkaikkiaan vähän yli vuosi sitten kirjoitettu teksti osui oikeaan siinä, että markkinoiden nousupotentiaali alkaa vähentyä ja olemme nähneet selkeitä laskuja ja sivuttaisliikkeitä. Jotkin indeksit ja sektorit ovat reagoineet signaaleihin selkestä. Eritysesti USA on kyennyt nousemaan. Signaalien rikkoutuminen kertoi tästä mahdollisuudesta jo nousun alkuvaiheessa. RSI:n tulkinnassa tulee muistaa ettei RSI:n lasku ole tae merkittävästä ja selkeästä laskusta markkinoilla, vaan se voi tarkoittaa myös sivuttaisliikettä. Tähän mennessä RSI:n signaalit näyttävät tarkoittaneen yleisesti tätä. Osakkeiden parhaimmisto on kyennyt kuitenkin edelleen nousemaan.

Indekseihin ja ETFiin sijoittavan kannattaa tarkastella kuukausinäkymässä RSI:n liukuvan keskiarvon suuntaa ja lukemaa. Mikäli se nousee, osakkeet ovat todennäköisesti pidemmässä nousussa tai ainakin rakentamassa pohjaa. Tämä riippuu siitä onko RSIn liukuva keskiarvo yli vai alle 50. Alle 50 tasolla kurssit heiluvat vielä paljon, mutta ovat valmistautumassa nousuun mikäli vain RSIn liukuva keskiarvo on nousussa. Yli 50 tasolla nähdään selkeämpää nousua. Laskut tällä tasolla merkitsevät sivuttaisliikettä. Tässä tilanteessa indeksit ovat tällä hetkellä. Mikäli RSIn liukuva keskiarvo tippuu alle 50 tasolle kuukausinäkymässä olemme todennäköisesti karhumarkkinassa. Tältä tasolta sen on nopeasti käännyttävä muussa tapauksessa ylöspäin. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.