maanantai 10. heinäkuuta 2017

Tekniset tsekkaukset

Viikko näyttää alkavan pienellä nousulla ja näyttää siltä, että pientä nousuvaraa onkin, mutta nousu todennäköisesti jää vain laskumarkkinaan kuuluvaksi huippujen testaamiseksi. Tämä todennäköisyys juontuu siitä, että indekseissä on laskevia RSI-trendilinjoja, mutta RSI on tippunut matallalle viimeisen laskun jälkeen. Tällaisessa tilanteessa RSI yleensä lähtee testaamaan laskevia linjoja, jolloin saattaa syntyä muutamien prosenttien nousuja. Periaatteessa nousun jatkuminen RSI-trendilinjan ylikin on mahdollista, mutta se on kuitenkin epätodennäköisempi vaihtoehto. Tätä epätodennäköisyyttä lisää myös ajoitus, kesät eivät ole suurten nosujen aikaa. Suuret nousut kuuluvat useimmiten syksyyn ja talveen.

CCI30 on edelleen kuitenkin positiivinen viikkokaaviossa eri indekseissä, joten selkeää merkkiä merkittävästä pörssilaskusta ei ole.

Pidemmän ajan kuvassa on RSIn näkökulmasta merkkejä jotka saattavat hyvinkin kertoa pidemmästä karhumarkkinasta. Näistä huolestuttavin nousun kannalta on SP500ssa oleva laskeva RSI-trendilinja viikkokaaviossa, jota indeksi on jo testannut. Se on siis jossakin määrin validi ja suuntaa markkinaa ainakin jonkin aikaa. Mikäli se suuntaa sitä loppuun asti tulee lasku jatkumaan ensi kesään asti (kk-kaaviossa on vielä pidempään laskuun viittaavia merkkejä). Tilanne on kuitenkin ristiriitainen, sillä SP500ssa on myös nousuun viittaava RSI-signaali. Tulemme siis syksyllä näkemään näiden trendilinjojen välisen kamppailun, jonka lopputulos kertoo lähteekö indeksi (ja sen mukana myös muut indeksit) nousuun vain laskuun.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.