lauantai 13. huhtikuuta 2024

Onko pressan vaaleilla merkitystä?

Tällä viikolla RSI on tarkastelemissani indekseissä tippunut päivänäkymässä alle 50-tason. Viikkotasolla ollaan vielä 65 pisteen tienoilla. Esimerkiksi DAX on hakenut tukea tällä viikolla 50 päivän liukuvasta keskiarvosta ja nähtäväksi jää ensi viikolla miten käy. Keskeinen kysymys tietenkin on, onko tämän viikon lasku merkki jostakin suuremmasta laskusta vai jääkö se vain hetken tipahdukseksi? Koska ennustelu on hyvin epävarmaa, kannattaa katsoa pysyykö RSI alle 50 tason päivänäkymässä.

Aika usein suurempaan laskuun lähdetään vasta MACDin testistä viikkonäkymässä ja näitä nyt ei vielä ole läheskään näkyvissä. Mikäli pörssikurssit alkaisivat sahailla muutamien viikkojen trendeissä alas ja ylös tällainen voitaisiin saada.. Pieni mahdollisuus on aina tietenkin yllätyksille. 

CNN:n sentimentti on laskusuuntainen ja samalla VIX näyttää siltä, että se saattaa olla rikkonut laskevan trendin tällä viikolla. RSI on sen viikkonäkymässä yli 50 pisteessä, mikä on yleensä ehtona pörssilaskulle. 

SP500n päivänäkymässä oleva RSIn laskulinja on voimissaan ja saavuttaa 50 pisteen tason vasta lähes kolmen kuukauden päästä. Teoriassa heikkenevää pörssisäätä voi siis olla tiedossa heinäkuulle asti tämän mukaan. 

USAn presidentinvaalit ovat 5.11.2024 ja paljon pörssimaailmassa on tietenkin juttua vaalivuosien nousujohteisuudesta. Kokonaisuudessaan indeksit ovat nousseet n. 75% todennäköisyydellä vuoden alusta loppuun ja vaalivuosien kohdalla ollaan n. 83% todennäköisyydessä. Oli nämä lukemat sitten mitä tahansa kannattaa muistaa, ettei näitä vuosia ole vielä historian aikana ollut lähellekään niin monta, että tulos olisi tilastollisesti varteenotettava. Yleensä 1000 otoksella päästään 1-2% virhemarginaaliin. Pörssit ovat olleet toiminnassa vasta muutaman sataa vuotta ja näistä tietenkin vain pieni osa on sitten ollut vaalivuosia. Virhemarginaali on siis edelleen todella korkea, eikä vaalivuodelle kannata antaa mitään ennustearvoa. Esimerkiksi vuosi 2008 oli USAssa vaalivuosi ja indeksit romahtivat. Periaatteessa vaalivuosi voi tuottaa myös yltiöpäistä uskoa, millä voisi olla käänteinen vaikutus, koska sijoitettavaa on sitten vähemmän. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.