lauantai 18. toukokuuta 2024

Nousua ja paikallaan polkemista

Tällä viikolla USAn indeksit jatkoivat selvää nousua(uudet ATH:t), mutta DAX alkoi sahailla paikallaan. Yhteistä näille kaikille on kuitenkin se, että indeksit ovat tällä hetkellä RSIn divergenssissä kk-näkymässä (ja muissakin riippuen indeksistä). Tämä on viime vuosina merkinnyt pidempää käännettä alaspäin ja kun katsoo SP500n kk-näkymää voi todeta, että RSI testaa pitkää laskulinjaa menneiltä vuosilta. NYt RSI on alle 70 pisteen lukemissa, mikä merkitsee että uusia huippuja on vaikeampi tehdä, mikäli RSIn laskulinja pysyy. Mikäli tämä RSIn laskulinja pitää saatamme olla tämän vuoden aikana käänteessä alaspäin jopa muutamaksi vuodeksi. Aikaisemmin on kuitenkin huomattu, että FEDin saapuminen hätiin voi aikaansaada sen, ettei näitä laskuja pelata loppuun asti.  

Tällä viikolla Nasdaq100 on jäänyt testaamaan RSIn laskulinjaa päivänäkymässä. SP500ssa RSI pyyhälsi nousussa läpi ed. mahdollisuudesta, joten mitään lasku ei saatu. Samoin kävi esim. DAXin futuureissa. MACDin näkökulmasta on edelleen mahdollista, että USAn indeksit ovat tekemässä karhumaista MACD testiä viikkonäkymässä. Tämän testin onnistuminen edellyttäisi, ettei ensi viikolla juurikaan enää noustaisi ja seuraavalla pitäisi sitten jo kääntyä laskuun. Mielenkiintoista katsoa miten käy. OMXS30 näyttää pitäneen RSIn laskulinjan tämän viikon testissä (5t näkymä). Siinä riittäisi laskua seitsemäksi kuukaudeksi. 

CNN:n sentimentti ei vahvista uusia huippuja. Se on siis jäänyt alemmalle tasolle, vaikka indeksit ovat tehneet uuden huipun. Seuraavina viikkoina sitten nähdään miten tämä pitäisi tulkita. VIX puolestaan testaa pohjaa, joten sekään ei vielä konfirmoi uusia huippuja. Samalla VIX testaa viikkonäkymässä nousevaa RSIn trendiä. Joten aikamoinen on tilanne. Seuraavat viikot voivatkin osoittautua erittäin tärkeiksi.  

Teknisestä näkökulmasta ollaan siis odottelevalla kannalla. Indeksit ovat nousussa, mutta mahdollisia käänteen merkkejä/niiden toteutumista kannattaa tarkkailla. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.