sunnuntai 30. maaliskuuta 2025

Ylös vai alas?

Indeksit ovat päätyneet jälleen mielenkiintoiseen tilanteeseen. Indeksit ovat selkeästi härkämäisessä teknisessä setupissa mutta käytännössä ensi viikko sitten näyttää onko tämä markkinalle mitenkään olennaista. Mikäli lasku jatkuu se on tietenkin jälleen hyvin karhumainen signaali, koska härkämäinen setup ei sitten merkinnyt mitään.  

Nasdaq100 lähti tällä viikolla laskuun 200 päivän liukuvasta keskiarvosta. Usein tätä käydään testaamassa vielä toisenkin kerran ennen laskua, joten en ihmettelisi jos lähdettäisiin pieneen tai suurempaakin nousuun. MACD jäi päivätasolla härkämäiseen testiin, joten tämä sopisi hyvin kuvaan. Viikkotasolla MACD on nollatasolla, joten tämä olisi aika tyypillinen käänteen paikka. RSI laski tällä viikolla testaamaan nousevaa trendiä päivänäkymässä. TA siis antaa selvän mahdollisuuden pompulle, joka näissä tilanteissa voi usein olla nopeakin nousu. Sen ei tarvitse tietenkään muuttaa suurempaa kuvaa laskevasta markkinasta, mutta voi tarjota viikon parin pompun. 

SP500ssa ja Nasdaq100ssa on molemmissa nähtävissä mahdollinen tukitaso, jota ne tällä hetkellä testaisivat. Se kulkisi nyt nähdyn laskun huippujen kautta, joten vastustaso olisi mahdollisesti muuttumassa tukitasoksi. Tämä vaatii kuitenkin nousu heti viikon alkuun. SP500 on laskenut tällä viikolla hitusen ulos nousevasta trendikanavasta, joten gäppi ylöspäin maanantaina voisi olla härkämäinen merkki. Indeksi palautuisi näin takaisin trendikanavaan. 

DAXin RSIn tuntinäkymässä on aika selvä trendi ylöspäin. Perjantaina tämä ei vielä realisoitunut nousuksi, mutta ensi viikolla on siis tällainen mahdollisuus. Yläpuolella on tällä viikolla syntynyt gäppi, jota saatetaan käydä testaamassa. Tällä viikolla DAX on selvästi gäpännyt ulos nousevasta trendikanavasta. Kyse on nyt sitten siitä merkitseekö tämä laskun eskaloitumista heti vai jäädänkö ainakin vielä joksikin aikaa sahausliikkeeseen ja ehkäpä mahdolliseen pieneen nousuun. Helmi- maaliskuun ajan DAX on löytänyt tukea nykytasolta, joten todennäköisesti tarvitaan gäppi alaspäin murtautumaan lisälaskuun. 

Jos lasku eskaloituu, se tulee helposti olemaan nopea ja ehkä sitten nähdään myös nopea vastaliike ylöspäin. Tämä ei kuitenkaan ole näiden merkkien pohjalta se todennäköisin vaihtoehto. Alkuviikko kertoo pitkälti missä mennään. 
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.