perjantai 14. tammikuuta 2011

Money Flow Index ja PEG

Aasian pörssit saivat eilen pientä nousuvirettä keskiviikon kurssirallista ja Japaninkin pörssi alkoi liikkua ylemmän bolingerin nauhan suuntaisesti ylöspäin. Tänään kurssit sitten taas laskivat ja plussalle ei jäänyt edes Japani, joka on lyhyellä aikavälillä teknisesti haastavassa tilanteessa. Suurta pudotusta Japanin pörssiin en kuitenkaan teknisistä syistä odota.

Aasian pörssit seurasivat tänään laskua USA:n perässä ja Intiakin laski eilen lähelle keskiviikon alinta arvoaan. Tänään NSE -indeksi on puokkoillut ylös ja alas ja jäänyt hieman 200 päivän keskiarvon yläpuolelle. Toivottavissa on, että tässä olisi Intian NSE -indeksin tukitaso. .

USA:n pörssin laskua olen ounastellut jo muutamia päiviä ja eilen laskun merkit lisääntyivät, kun alemman bolingerin nauhan nousu selvästi loiventui. S&P500 - indeksin osakkeiden vaihto ja rahaliikenne ovat vähentyneet, mutta tänään USA:n pörssi on jälleen noussut yllättävänkin paljon. Tämänpäiväinen pörssilasku Euroopassa ja raaka-aineiden hintojen lasku aiheuttivat paineita USA:n pörsseille ja tätä kautta myös esim. Brasialian pörssille. USA:n nousu ei näytä vahvasti kuitenkaan tarttuneen Brasilian pörssiin, mikä tietenkin saattaa olla yksi laskun merkki. Raaka-aineiden hinnat ovat nousseet hieman lukuunottamatta kultaa, joka on laskenut dollarin heiketessä. Osa pörssin noususta USA:ssa selittyykin ehkä dollarin heikkenemisellä - elämme valuuttasotaa. Ehkä olemme kaikesta huolimatta juuri nyt kuun puolivälin tienoilla klassisen kuun puolivälin korjausliikkeen kanssa tekemisissä. Myös Bondit ovat nousseet tänään. Mikään ei tietenkään ole varmaa, mutta uskoisin, että todennäköisyys on yli 50 prosenttia.

Money Flow Index saattaa antaa myös tietoa pörssi-indeksien tukitason ja vastustason määrittämiseen. Mikäli MFI on yli kahdeksankymmenen lukemissa vastustaso alkaa olla lähellä ja mikäli ollaan alle kahdenkymmenen lukemissa tukitaso saattaa olla saavutettu ja uusi sijoitus paikallaan. Nopea silmäys S&P500 -indeksiin kertoo kuitenkin, että varsinainen pörssihuippu saavutettiin vasta lukuisia päiviä (esim 8-20) sen jälkeen kun MFI oli käynyt lukuarvon 80 yläpuolella. Viimeksi näin kävi joulun ja uudenvuoden välissä, mutta on muistettava ettei näiden lukuarvojen tarvitse aina toteutua. Lopulta kuitenkin lasku on koittanut esim. muutamien viikkojen päästä. Tämänkertaista pitkittää varmasti USA:n tulosjulkistuskausi. 

Simon Maierhofer ennustaa tulevaksi pörssirytinäksi 9-29 prosenttia. Tällaisen välttäminen on tarpeen, mikäli haluaa saavuttaa esimerkiksi 30 prosentin tuottotavoitteen vuoden aikana. Itse ennustaisin lievää rytinää alaspäin ja johtaisin sen öljyn hinnasta. Öljyn hinta on nyt noin 90 dollaria ja sen ennustettu tukitaso viimeistään 80 dollarissa. Tämä tarkoittaisi, että öljyn hinnan pudottua noin kymmenen prosenttia ollaan turvallisemmilla vesillä. Maierhofer perustelee näkemyksiään myös täällä... Saa nähdä onko kaveri oikeassa.

Olen pohtinut jo myös pudotuksen jälkeisiä sijoituskohteita: suosikkejani voisivat olla raaka-aineet, Venäjän rahastot, teknologiateollisuus ja ehkä jokin USA:n osakerahasto. Mikäli historiaa on uskominen tämän ajankohta olisi kuun loppupuoli. Tällä hetkellä odotan kurssilaskua valitsemalla mahdollisimman turvallisia, mutta myös mahdollisimman tuottoisia kohteita. Korkean koron rahastot saattaisivat tarjota molempia yhtä hyvin kuin esim. Baltian ja muiden vasta maltillisesti nousseiden maiden rahastot. Intian ja Japanin tilannetta seuraan mielenkiinnolla. Mikäli Intia laskee 200 päivän keskiarvon alapuolelle muutan käsitystäni sen turvallisesta tasosta.

Mihin maahan sijoittaa? Tästä voi olla apua..
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.