keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Mihin tänään sijoitettaisiin?

Kurssien tämänpäiväinen nousu ympäri maailman on kurssilaskua odottelevalle helposti ikävää aikaa. Tämä on metodini huono puoli ja tarkoittaa käytännössä sitä, että kurssinousun jatkuessa pitkään ylemmän bolingerin nauhan suuntaisena saattaa markkinoilta jo ajoissa poistunut sijoittaja kokea kiusausta palata markkinoille juuri silloin kun markkinat sitten lopulta romahtavat.

Sijoitusstrategiastani kannattaakin muistaa, ettei ole tarkoitus etsiä maksimaalista teoreettista voittoa, vaan tuottoa, joka vuoden aikana yltää esim. kolmeenkymmeneen prosenttiin pörssin tuoton ollessa kymmenen. Uskon siis siihen, että sinnikäs odottaminen defensiivisessä "poterossa" palkitaan myöhemmin vaikka markkinat antavat jossakin nyt-hetkessä historiaan pohjautuvia viitteitä kurssilaskun alkamisesta, mutta nousevat vieläkin. Tässä tilanteessa sijoittaminen erityisen turvallisiin osakerahastoihin on järkevää. Tällaiseksi on eilen ja tänään osoittautunut esim. Intiaan sijoittavat rahastot. Intian NSE -indeksi saavutti alemman bolingerin nauhansa ja lähes saavutti 200 - päivän keskiarvon toissapäivänä ja tasoitti laskunsa eilen. Juuri ennen pörssin sulkeutumista nähtiin vielä pieni pudotus ja nopea korjausliike ylöspäin, minkä itse tulkitsen positiiviseksi signaaliksi indeksin kannalta. Indeksi on siis käynyt niin alhaalla, että sen nousuun voi ainakin lyhyellä aikavälillä luottaa tilanteessa, jossa esim. USA:n indeksit vaikuttavat vaarallisen korkeilta. Tänään USA:n S&P500 -indeksi on noussut yli ylemmän bolingerin nauhansa, mitä pidän vaarallisena signaalina indeksin kehityksen kannalta. Kullan hinnan nousu myöhäisillalla kertoo omaa vihjettään osakemarkkinoiden heikkoudesta.

Japanin pörssi on myös tarkkailuni kohteena. Se ei ole tänään juurikaan noussut, mikä saattaa kertoa siitä, että indeksi käy lyhyen aikavälinsä tukitasolla. Se ylitti jo ylemmän bolingerin nauhansa aikaisemmin. Tukitaso on nähdäkseni viimeistään 50 päivän keskiarvossa, jolloin Japani -rahastoon sijoittaminen olisi tuottoisaa ainakin lyhyellä aikavälillä. Myös Euroopan jotkin pörssit ovat olleet houkuttelevan matalalla viime päivinä. 

Myös joidenkin maailmanlaajuisesti merkittävien yhtiöiden osakkeiden hinnat saattavat kertoa tulevasta kurssilaskusta. Mielenkiintoinen on tällä hetkellä esim. Rautaruukin kurssikehitys. Ylempi bolingerin nauha on taittunut vaakatasoon, mikä on aikaisemmin kertonut osakekurssin lähtemisestä laskuun lyhyellä aikavälillä.

Myös pankkien osakkeet ovat tänään nousseet esim. USA:ssa. 

Tänään ei ole julkaistu mitään erityistä talousdataa, mutta Saksan talous on noussut uutisten mukaan rivakasti. Samalla ainakin eurooppasijoituksia varjostaa valtioiden velkakriisi, joka todennäköisesti aiheuttaa kurssilaskuja osakkeissa sattumanvaraisina päivinä. Tämä voi tuottaa myös ostotilanteita.
  
Goldman Says S&P 500 to Gain 18%
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.