lauantai 12. toukokuuta 2012

Maailman pörssit epäyhtenäisiä.

RSI:n trendilinjat ovat viimeisen laskun myötä loiventuneet, kun RSI:n arvo on tippunut. Tämä merkitsee teknisen huipun siirtymistä kesään, ehkä heinakuuhun esim. DAXin kohdalla. Tästä kirjoitin vapun tienoilla. Tämän metodin hienous piilee siinä, että sijoittaja voi kokoajan muuttaa hyvissä ajoin näkemystään.

Marc Faber ennustaa pörssilaskua USA:han, mikäli QE3:sta ei ala kuulua. Euroopan lisäksi kannattaakin pitää mielessä USA:n budjettiongelmat. Nähdäkseni Euroopalle koituu vielä lisää ongelmia USA:n QE3:sta, vaikka se saisikin pörssikurssit nousuun. Ongelmat näkyvät valuuttasodan kiihtymisenä ja ehkä Euroopassakin taivutaan vuoden parin sisällä eurobondeihin.

Tekninen analyysi on kuitenkin rutkasti yksinkertaisempaa kuin alituiseen vaihtuvat talouden lööpit (jotka tuottavat enemmän haittaa kuin hyötyä sijoittamisen näkökulmasta). Ennen Faberin ennustamaa nousua tulemme näkemään USA:ssa jonkinlaisen pörssihuipun, joka myös osoittautuu teknisen analyysin kautta sellaiseksi. Tällaiseen jälkeen romahdus on tietenkin hyvin todennäköinen. Sitä siis odotellessa.

Euro-pörsseissä, Brasiliassa ja USA:ssa on esiintynyt viimepäivinä RSI-ostosignaaleja, mutta muutamat pörssit eivät ole lähteneet näihin mukaan, vaan jatkaneet laskusignaalien tuottamista. Tällaisia potentiaalisia laskijoita ovat nyt esimerkiksi Australia, Kiina, Intia, Sveitsi ja Chile (kaikkia en käynyt läpi). Lisäksi kullan hinta on teknisessä mielessä jatkamassa laskuaan. Itse olen taipuvainen ajattelemaan, että tämä kertoo siitä, ettei USA:n ja Euroopan ostosignaalit tule kantamaan kovin suurta hedelmää. Tunnelma on jäänyt odottavalle kannalle ja mikäli RSI tuottaakin laskusignaalin meno voi kääntyä alaspäin myös Euroopassa ja USAssa.

Tavakseni on tullut painottaa erityisesti Intian merkitystä, sillä se näyttää tuottaneen hyvät ennusteet myös Euroopan pörssien koheityksestä. Intiassa näyttääkin olevan todellinen romahdus päällä, joten tämä voi merkitä romahdusta myös USA:ssa muutaman kuukauden säteellä. Saksan DAXissakin voidaan nähdä joitakin mahdolliseen laskuun liittyviä teknisisä signaaleja. MACD on tehnyt uudet pohjat ja momentumin liukuva keskiarvo on kieltäytynyt nousemasta positiiviselle puolelle. Toukokuu näyttää siis tyypilliseltä ja odotukset kesään eivät ole korkealla. Tästä huolimatta myös kesällä voidaan nähdä lyhytaikaista pörssinousua, joka pahimmassa tapauksessa tulee päätymään romahdukseen. 
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.