perjantai 29. kesäkuuta 2012

Hyytyvä nousu?

Päiväkohtaisen CCIn näkökulmasta sijoittaminen on aika yksinkertaista. Kun 10 päivän arvo on 20 päivän arvon alapuolella ja/tai 20 päivän arvo on100 pisteen yläpuolella syntyy ostosignaali ja sama päinvastoin. Pitkässä muutaman päivän laskussa myyntisignaali saatta pysyä pitkään ja pitkässä nousussa ostosignaali saattaa pysyä. Näin on käynyt juuri viime päivinä kun DAX on tuottanut CCI-ostosignaalin indeksin laskiessa ja pitänyt sen mikä merkitsee mahdollisuutta, että nousu voi vielä jatkuakin. Näitä saa laitettua kaavioihin täällä.

Nousun jatkumisen mahdollisuudesta kertoo sekin, ettei päiväkohtaista RSI-divergenssisignaalia ole esiintynyt. Sellainen saattaa kuitenkin syntyä lähipäivinä, mutta nyt RSI on monessa pörssissä noussut nousulukemiin yli 50 pisteen. Myös Momentum on noussut plussalle joissakin pörsseissä. (Yahoon käyttämässä RSI-versiossa signaali on hyvin lähellä syntymistään ja tämä voi merkitä lyhytaikaista heikkoutta.)

Uskon kuitenkin vielä lähtökohtaisesti siihen, ettei tämänkertainen nousu vielä ole koko vuotta ajatellen "se suuri nousu". Kauppalehden artikkeli (http://www.kauppalehti.fi/omaraha/yhdysvalloissa+edessa+laimea+kurssinousu/201206206517) kertoo samasta (tässä toinen). Edelleen Saksan DAXista ja Suomen OMXH25stä puuttuvat pitkäaikaiset RSI- ja MACD-signaalit(Forexpros-versio). Niin kauan kuin näitä ei ole näkynyt pidän nousua hyvin väliaikaisena. Voin tietenkin olla väärässäkin, mutta ainahan sitä viisastuu...

Erityisesti minua huolettaa, että monessa pörssissä on esiintynyt ns. "death cross" eli 50 päivän keskiarvo lävistää 200 päivän keskiarvon ylhäältäpäin. Saksassa ja USAssa tätä ei vielä ole tapahtunut. Miksi nämä eivät seuraisi muita, kuten lähes aina ennenkin? Tämä tarkoittaisi roimaa lisälaskua.

Olen laatinut itselleni uuden analysointimetodin päivän sisäiseen lyhytaikaiseen muutaman päivän kaupankäyntiin. Nyt testivaiheessa näyttää siltä, että Momentumin pitkä 30 päivän arvo ja sen pitkä keskiarvo (20 päivää) näyttävät toimivan hyvin 5-30 minuutin kaaviossa(DAX). Indeksin nousu näyttäisi jatkuvan niin kauan kunnes momentum painuu miinukselle (usein keskiarvonsa kanssa) tai keskiarvo tuottaa divergenssin. Vielä näin ei ole käynyt, joten nousu voi hyvinkin vielä jatkua ainakin päivän pari. "Mikäli sijoittaja tietää mitä seuraavan päivän aikana tapahtuu, hän tietää tarpeeksi". Saapa nähdä millaiseksi analyysimetodi muotoutuu.

Tänään myös VIX on lähellä uutta pohjaa, joten mikäli se tms. tuottaa RSI-ostosignaalin saattavat pörssit kohdata uuden laskun(Yahoon versio lähes tuotti sellaisen USAssa). VIX toimii päinvastoin kuin indeksi. Toinen huolenaihe on USAn dollarin arvonnousu. Näyttää usein siltä, että dollarin noustessa pörssien on vaikea nousta, mutta tämäkään ei tietenkään ole mahdotonta(tässä aiheesta).






Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.