maanantai 24. syyskuuta 2012

Lisää käänteen merkkejä...

Pörssikurssit ovat olleet tänään pienessä laskussa ja monella on varmaan ollut miettimistä joko tämä on suuremman ja pidemmän laskun alkua vai vain pientä nuupahtamista ennen suurempaa nousua. Saksan DAX tuotti jo viime viikolla RSI-myyntidivergenssin, joten meillä on selkeitä syitä alkaa uskoa pörssikurssien pidempään laskuun lähipäivinä. Myös Kauppalehti uutisoi aiheesta vetoamalla VIXin laskuun huolestuttavan alas ja VIX onkin tehnyt ostosignaalin jo muutamia päiviä sitten. Perjantaina sijoittajat olivat myös myyntilaidalla historiallisen paljon, kun DAXin vaihto nousi huomattavan korkeaksi. Kyseisenlaiset vaihdon määrän nousut ovat lähiaikoina aika hyvin osuneet lähelle pörssipohjia tai -huippuja.

Aivan kaikki ei kuitenkaan vielä viittaa pörssilaskuun ja itse odotan ehkä turhankin jääräpäisesti vielä lisämerkkien täyttymistä. USAn SP500 tai Brasilian Bovespa eivät ole vielä tuottaneet RSI-myyntidivergenssiä. Uskon, että jotakin tällaista pitäisi NASDAQin lisäksi näkyä näissäkin. US Dollar Indeksikään ei ole vielä tuottanut päivätasolla vastaavaa ostosignaalia, mutta se on tuottanut CCIn kautta hetkellisen muutaman päivän myyntisignaalin, mikä vihjaa pienen pörssinousun mahdollisuudesta edelleen. CCIn kautta myös Ranskan pörssi on tuottanut lyhytaikaisen ostosignaalin. Myöskään McClellan ei ole tuottanut myyntidivergenssiä, joten aivan vielä en julista pörssihuippua, vaikka se voi kuitenkin olla hyvin lähellä - ehkä jo tämän viikon perjantaissa. Toisaalta divergenssit ovat vielä niin hataria, että ne voivat vielä "kuihtua kokoonkin" ja nousu voi jatkua. Paljonkaan ei ole siis vielä "kirkossa kuulutettu".

Ennen suurempaa pörssilaskua on viimeisten muutamien vuosien aikana huipulla nähty myös selkeä divergenssi DAXin ja OMXH25n välillä. Huipulla DAX on siis noussut uuteen huippuun kun OMXH25 ei enää ole jaksanut nousta kuin edellisen huippunsa tasolle. Tällaista ei ole vielä ilmeentynyt, mutta ehkäpä seuraavassa nousussa...

Mahdollisen laskuruljanssin alkua voi yrittää haistella myös yksittäisten osakkeiden avulla. Mikäli indeksiä perinteisesti seuranneet osakkeet tuottavat päivä- tai tuntitasolla RSI-myyntisignaalin ja maailman suurimmista indekseistä monet tuottavat sellaisen on pidempi pörssilasku todennäköinen. Yhtenä omana suosikkinani tällaiseen "haisteluun" on Rautaruukin osake, joka on tänään tuottanut tuntikaaviossa ostosignaalin. Usein kuitenkin huipulla voi esiintyä muutamakin RSI-divergenssi.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.