torstai 20. syyskuuta 2012

Hitaat ja hätäiset

Edellisessä kirjoituksessa ehdin jo povata pientä pörssinousua, sillä tuntitasolla USAn indekseistä puuttui edelleen RSI-myyntisignaali. Tämä on kuitenkin antanut odottaa itseään ja (kun Saksan DAXissa sellainen on syntynyt) indeksit ovat jääneet sahaamaan paikoilleen koko alkuviikoksi. Pörssit ovat siis olleet hitaita kun taas itse olen ollut vähän hätäinen. Mielenkiintoista jatkossa nähdä miten käy. On tietenkin mahdollista, että DAXin viimeviikkoinen myyntisignaali jää voimaan ja esim. SP500 tekee omansa siitä riippumatta ja lopulta selkeämpi lasku alkaa näisssä yhtäaikaa ja tuottaa ehkä ostosignaalin tuntitasolla.

Pörssien laskiessa ja hakiessa suuntaa on US Dollar Index kivunnut tämän viikon aikana. Sen kohdalla RSI on noussut tuntitasolla jo yli 70 pisteen, joten lähipäivinä se saattaa puolestaan tuottaa myyntisignaalin ja lähteä laskuun. Tämä merkitsisi lopulta pörssikurssien nousua ja saattaisimme nähdä sekä uuden pörssihuipun (+päiväkohtaisen RSI-myyntidivergenssin), että US Dollar Indeksin RSI-ostodivergenssin. Mikäli nämä esiintyvät päivätasolla voisimme olla pienen (10-20%) pörssipudotuksen kohdalla muutamien viikkojen sisällä.

Teknistä analyysia on kuitenkin turha arvailla paljonkaan etukäteen. Olennaista on tarkastella sitä oman sijoitushorisontin kannalta tarpeeksi usein ja sijoittaa tilanteissa, jotka kestävät riskinoton.

Öljyn hinta on tipahtanut reilusti viime päivinä, mikä tuo mieleen tietenkin epäilyksen myös pörssikurssien nousun jatkumisesta FEDin elvytyksestä huolimatta. Teknisen analyysin näkökulmasta on mielenkiintoista, että öljy tuotti RSI-myyntidivergenssin keväällä n. kaksi viikkoa ennen pörssi-indeksejä ja se on tuottanut sellaisen taas. Ehkä yhdeksi ongelmaksi muodostuu, että kun elvytystä tapahtuu monissa muissakin valuutoissa dollarin tilanne ei ole sama kuin ennen. Ja kuten tunnettua, aina ei sijoitusmaailmassa kaikki toimikaan kuten edellisellä kerralla. Jopa teknisessä analyysissa on tietty "luovuuden elementti".

Päivätasolla meillä ei ole kuitenkaan vielä syytä huoleen nopean pörssipudotuksen suhteen. McClellankin on vasta ehkä tuottamassa lyhytaikaista divergenssiä, kuten NL-kaaviokin saattaa vasta olla tuottamassa huipun merkkiä esim. DAXissa (uuden pohjan tekevien osakkeiden määrä usein nousee jo huipulla).

Päivitin linkki-kokoelmaa sivun oikeassa laidassa. Yhdessä niistä on löydettävissä mielenkiintoisia ja mikä parasta suoria ja mutkailemattomia ennustuksia eri indeksien kehityksestä. Suosittelen myös lukemaan CNBC:n artikkeleita, joissa jotkin sijoittajat saattavat kertoa suoraan omia mielipiteitään kurssien kehityksestä. Suomalainen tiedonvälitys on tässä hyvin puutteellista, mutta kaikkea kannattaa tietenkin sulatella teknisen analyysin kautta.

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.