keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Rytinävaaroja pohtimassa

Edellisen kirjoitukseni otsikon ei kannata antaa hämätä. Kirjoitin tietenkin korkeintaan keskipitkän aikavälin nousun mahdollisuudesta, mutta näyttää siltä että tämä mahdollisuus on tällä viikolla kääntynyt myös lisälaskun mahdollisuudeksi, kun CCI30 on päiväkaaviossa tippunut negatiiviseksi. Ostosignaalin perusmerkki on siis menetetty ja saattaa yhtähyvin syntyä lisälaskuun viittaava merkki.

Pitkän ajan kaaviossa on paljon alaspäin viittaavia merkkejä. MACDin Histogram on tietenkin edelleen kuukausitasolla negatiivinen ja Saksan DAXissa viikkotasollakin CCI30 on tippunut negatiiviseksi ennen kuin CCI10 on tätä tehnyt. Kaavion voi nähdäkseni tulkita niin, että edellinen nousu on DAXissa ollut ehkä vain lyhyen ajan treidarien ostojen varassa ja pidemmän ajan pelurit ovat jo alkaneet myydä sijoituksiaan. Ja sen tietää kuka on tässä oikeassa. Mitä isompi sitä enemmän oikeassa. 

Pretzels kaavailee, että iso rytinä olisi tulossa. Vuodesta 2011 lähtenyt nousu olisi USAssa saavuttanut viimeisen vaiheensa ja indeksin olisi aika laskea pitkän ajan tukitasolleen eli vuosi 2011 olisi toistumassa. Nousu vuodesta 2009 vuoteen 2011 olisi ollut vaihe yksi, kyseinen tipahdus vaihe kaksi, pitkä nousu vaihe kolme ja viime kuukausien poukkoilut vaiheet neljä alas ja vaihe viisi ylös. Mikäli tämä pitää paikkansa Euroopan indeksit laskevat paljon enemmän kuin USA:n. Ja yllätys yllätys siellä meneekin paremmin. Lisäksi öljyn hinnan lasku tekee tästä vielä todennäköisemmän skenaarion. 

Itse pystyn toteamaan kyseisen laskun alkamisen vasta sitten kun se on juuri alkamassa. DAXissa merkit ovat jälleen täyttyneet kun viikkotason kaavio vaikuttaa CCIn vertailussa yllä kuvatulla tavalla hyvin karhumaiselta. Vastaavaa tilannetta (CCI30 laskenut negatiiviseksi, mutta CCI10 vielä positiivinen) ei ole ollut koko aikana vuodesta 2009. Löysin vastaavia vain muista indekseistä ja ne ennakoivat aina laskun alkamista lyhellä tai pidemmällä kaavalla. Joskus sahattiin paikoillaan ennen romahdusta pitkäänkin. Ja nyt on kyllä sahattu paikoillaan kun indeksit eivät ole käytännössä nousseet puoleen vuoteen. (Nyt myöhemmin tällä viikolla CCI30 on jälleen noussut positiiviseksi viikkokaaviossa, mutta laskun merkit voivat syntyä uudestaan.)

Muitakin laskun merkkejä on. DAXTechin kuukausikaaviossa lyhyt RSI(MA) on tippunut pidemmän alapuolelle. Tämäkään ei ole viimeisen kymmenen vuoden aikana toistunut ilman suurta romahdusta. Se siis nostaa todennäköisyyttä. Lisäksi tietenkin muissakin kirjoituksissani mainitsemani MACD Histogram on edelleen miinuksella kuukausikaaviossa. Nykyinen nousu saattaakin olla klassinen huipulla tapahtuva Histogrammin turha yritys pinnistää positiiviseksi. Näin käy kaikilla aikatasoilla hyvin usein. 

Mutta kaikki ajallaan. Kun kyseinen lasku olisi ohi, olisi taas uuden nousun aika. Ainakin sitten pari vuotta mentäisiin taas ylös, kunnes tulisi massiivinen kosahdus kun koko viisivaiheinen prosessi vuodesta 2009 olisi valmis. Tiedä häntä pitääkö sen sitten olla suuri tipahdus vai ei?  
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.