sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Bull- ja bear- signaaleista

Vuoden vaihteessa on jälleen hauska muistella mennyttä vuotta. Vuosi on ollut indeksien näkökulmasta tasapaksu, sillä käytännössä ne eivät ole nousseet tai laskeneet juuri lainkaan. Tein muutamia menetelmieni mukaisia sijoituksia ja olen niistä hyvin tyytyväinen. Erityisesti siksi, että sain ne toimimaan menetelmieni mukaisesti. Jokainen joka on kyseisenlaista touhua harrastanut (vaikkapa vain pokeripöydässä jotakin menetelmää käyttäen) tietää, ettei menetelmän ymmärtäminen ole asian vaikein osuus vaan sen käyttäminen. Tämä vuosi on ollut siis hyvää aikaa harjoitellessani oman sijoitusmenetelmäni käyttöä. Uskoisin, että homma alkaa olla hyvin hanskassa. Samalla näkemys menetelmästäni on syventynyt. Olen oppinut sen vahvimmat ja heikoimmat kohdat ja oppinut myös käyttämään hyväkseni sen heikkouksia.

Tässä vuodessa on ollut erityisen hyvää se, että analyysini indekseistä on parantunut edelleen ja olen onnistunut lukemaan markkinoita entista paremmin. Parasta kuitenkin on ollut se, että törmäsin sertifikaatteihin, jotka voivat tuottaa vielä enemmän kuin viisinkertaisesti indeksien tuoton. Näiden kanssa pitää tietenkin olla äärimmäisen varovainen, sillä mikäli päätyy väärälle puolelle vaihtoa, sijoitettu summa voi sulaa "olemattomiin" muutamassa päivässä. Mikäli menetelmä on kunnossa ja osaa sitä käyttää, tuotto on käsittämätöntä. Yksi muutaman viikon nousurupeama tai lasku voi enemmän kuin viisinkertaistaa sijoitetun pääoman. Jokainen voi laskea millaisiin rahasummiin tällä päästää muutaman kerran jälkeen eri alkupanoksilla (1000-5000-25000...).

Ensi vuotta en lähde ennustamaan, sillä jokainen tietää että se on mahdotonta. Odotan vain indekseistä erilaisia bull- ja bear- ostosignaaleita, Niitä tulee varmasti eri aikatasoissa. Olisin hyvin tyytyväinen mikäli viikkotason signaaleita syntyisi 2-3 kappaletta vuoden aikana. Näiden jälkeen on odotettavissa suurimmat tuotot. Tämäntyyppisiä signaaleita on usein ilmaantunut muutamia vuodessa vaikka kulunut vuosi on ollut erityisesti jälkipuoliskolla huono, kun pitkäaikainen nousutrendi katkesi. Tämä katkos tuotti kuitenkin yhden merkittävän bear-ostosignaalin. Päivätasolla syntyi myös lyhyempiä bull-signaaleja. (Menetelmäni signaaleista on kerrottu lisää sivuissa.)

Tällä hetkellä DAXin tilanne on erikoinen ja teknisestä näkökulmasta vaikuttaa vähän 50-50 tilanteelta. Laskeva RSI-linja saattaa viedä indeksiä alemmas vuoden alussa, mutta toisaalta positiivisiksi nousseet MACDit yms saattavat ainakin pienen laskun jälkeen kääntyä uudestaan positiivisiksi ja indeksit nousevat lisää. Tämä epäselvyys tietenkin tarkoittaa, ettei menetelmäni ole tällä hetkellä tuottanut mitään selvää signaalia. Viikon kahden aikana tilanne saattaa muuttua ja saattaa syntyä vaikkapa viikkotason Bull-signaali. Tämä edellyttäisi poukkoilua ja pientä laskua. Toisaalta selkeämpi lasku voisi noudattaa laskevaa RSI-linjaa. Mikäli näin käy kyseisen laskun voisi ajoittaa MACDilla tai jollakin vastaavalla haluamallaan aikatasolla. Varsinkin jos tällainen lasku on nopeaa, se voisi tuottaa selkeän Bull-signaalin. Pretzels on sitä mieltä (blogit sivun reunassa), että USAn indeksit tulevat pian romahtamaan, joten tämä kannattaa pitää vuoden alussa mielessä - ja olihan Bear-sertifikaatitkin menneet jo kaupaksi, vaikkakin usein vähän etunenässä.

Hyvää ja tuottoisaa Uutta Vuotta!  



Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.