lauantai 16. toukokuuta 2015

Uuteen nousuun?

Tekniset indikaattorit puhuvat vahvasti sen puolesta, että nyt alkaa olla aika lähteä uuteen nousuun. Pörssilasku on noudattanut päivän ja viiden tunnin kaaviossa laskevaa RSI-linjaa, joka alkaa olla 50 pisteen tasossa. Samalla tuntikaavioon ja viiden tunnin kaavioon on syntynyt divergenssit ylöspäin, joten nousu voi jatkua aina juhannukseen asti (nouseva RSI-linja saavuttaa 50 pisteen tason).

Tämä ei kuitenkaan vieläkään ole kirkossa kuulutettua, sillä lopulliset merkit nousun alkamisesta puuttuvat edelleen. DAX on jäänyt kieppumaan 11200-11700 välillle. Se on tuottanut jo käänteisen pääjahartiat-kuvionkin ja keksinyt kaikki temput, mutta ei ole lähtenyt selkeästi uuteen nousuun (MACD histogram positiivinen yms). Uskoisin tämän tapahtuvan kuitenkin ensi viikolla, ehkä jo heti maanantaina. Mikäli näin ei käy eli ostajat eivät lähde liikeelle edes keskipitkällä aikavälillä, on lähdettävä siitä, että jotkin fundamentit ovat muuttaneet tilanteen täysin ja pitää lähteä pohtimaan jopa bearmarket-hypoteesia.

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.