perjantai 1. toukokuuta 2015

Vappuanalyysit

Indeksit, kuten esimerkiksi DAX laskivat vappuun tullessa mukavasti eli kaksi viikkoa sitten povaamani muutaman viikon lasku kuun vaihteeseen asti näyttää toteutuneen. Vappua ennen ei ole vielä syntynyt mitään erityisiä merkkejä siitä, että trendi olisi kääntynyt ylöspäin. Meno alaspäin saattaa vielä jatkua, mutta tekniset paineet ylöspäin kasvavat varmasti toukokuun ensimmäisellä viikolla.

Päivätason laskeva RSI-linja saavuttaa 50 pisteen tason viimeistään kahdessa viikossa, joten periaatteessa on mahdollista, että lasku jatkuu vielä ainakin toukokuun ensimmäisen viikon. CCI30 on tippunut päiväkaaviossa alle -200 ja nousu alkaa usein vasta kun se nousee yli -100 alueelle, joten tässäkin mielessä muutaman päivän lasku voi tulla kyseeseen. Tuntikaaviossa on syntynyt RSI-divergenssi ylöspäin, mutta tämä divergenssi on vähän erikoinen, sillä sen pörssipohjat DAXissa eivät ole perättäisiä. Tiedä sitä sitten merkitseekö se jotain...

Nousun alkaminen saattaa sijoittua mihin tahansa päivään seuraavan kahden viikon aikana, eikä sitä pysty tietenkään etukäteen paljoakaan määrittämään. Oman kokemukseni mukaan käänteet sijoittuvat viikon loppupuolelle torstaiaamusta perjantaihin klo 18.30. Käytännössä pitää vain valita jokin kaupankäyntimenetelmä ja elää sen mukaan. Sellainen voi olla esimerkiksi MACDin nouseminen positiiviseksi viiden tunnin kaaviossa tms. Lopulta kyse on siitä miten haluaa ja pystyy kauppaa käymään.

Analyysini mukaan on siis hyvinkin mahdollista, että DAXin pörssipohja nähdään 11000 pisteessä. Mikäli näin käy ja nousu lopulta jatkuu vaikkapa 13000 pisteeseen, mikä on nähdäkseni realistista nykyisessä bull-marketissa (CCI-viikkotason analyyysi) nousua kertyisi lähes 20 prosenttia. Mikäli nousu alkaa heti ensi viikon alussa ja noudattelee esimerkiksi 5 tunnin tasolla näkyvää nousevaa RSI-linjaa, nousu jatkuisi laskelmani mukaan n 2 kuukautta (kannustan tietenkin jokaista laskemaan itse milloin nouseva RSI-linja saavuttaa 50 pisteen tason). Tämä voisi olla sopivasti juhannukseen asti. Tuntitasolla näkyvä linja nostaisi indeksiä noin puolitoista kuukautta, mutta nousu saattaisi alkaa vasta viikon kahden kuluttua. Tämän voi tietenkin tulkita niin, että noususta tulee vaiheittainen, kuten tyypillistä.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.