sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Uuteen nousuun?

Teknisellä puolella alkaa jo olla merkkejä mahdollisesta uudesta noususta ja kuten monet tietävät syksyt ovat jopa bearmarketissa nousun aikaa. Tässä yksi kirjoitus aiheesta.

Teknisellä puolella DAX on tuottanut positiivisia divergenssejä eri aikatasoilla ja tämä kaikki viittaa juuri nousun mahdollisuuteen. Merkeejä uudesta keskipitkän aikavlin bullmarketista ei vielä ole, mutta niitä ei ole koskaan ennen positiivisia divergenssejä. Samalla lasku alkaa yksinkertaisesti olla loppu, ainakin jos katsoo DAXin laskevaa RSI-linjaa. Trendi ei kuitenkaan vielä ole muuttunut, mutta mikäli DAXissa 9400 pistettä pitää pintansa on suunta seuraavaksi ylös.

SP500 nousi perjantaina mukavasti ja on tuottanut MACD signaalin päivätasolla ylöspäin. Mitä näistä nousun ennusmerkeistä voi seurata? On tietenkin mahdollista, että ne jäävät vain merkeiksi, mutta sekin tarkoittaisi vain nousun viivästymistä, sillä kuten sanottua, pörssinousu on tyypillistä syksyllä. Nousu voi kuitenkin törmätä laskevaan bollingeriin viikkotasolla ja esim DAX pysähtyä 11000 pisteeseen. näin saattaa tapahtua joka tapauksessa, että nousua seuraa uusi pohjan testaaminen ehkä 10700 pisteessä ja sitten taas uudestaan ylös jos siis emme ole bearmarketissa.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.