sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Milloin pohjalla?

Viikko oli pääosin laskusuuntainen, kuten arvelin aikaisemmin. Perjantaina nähtiin kuitenkin nopea nousu, josta saatiin viitteitä jo torstaina kun indeksit tuottivat tuntitason divergenssejä ylöspäin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että olisimme lähdössä pitkään nousuun, vaan indeksit voivat romahtaa hetkenä minä hyvänsä. Pitkässä laskutrendissä nähdään usein esim. RSI-divergenssejä tuntitasolla ylöspäin, mutta ne käyvät trendilinjansa alapuolella jo ennen nousun alkamista ja kokemukseni mukaan tämä vähentää niiden nousuvoimaa.

Päivätason RSIt ovat kuitenkin mielenkiintoisissa lukemissa, sillä lasku alaspäin saattaisi hyvinkin alkaa tuottaa päivätason divergenssejä, joilla voisi olla jo selkeää nousupotentiaalia. DAX testasi aikaisempaa pohjaansa 9400 pisteessä ja sai sitten perjantaina vastukseksi 9700 pistettä. Alhaalla 9000 tai esim 8700 voisi olla hyvä nopea tähtäin, mutta divergenssejä voi syntyä missä tahansa lukemassa. Mikäli jo nyt lähdetään nousuun, nousu ei välttämättä ole kovin pitkä sillä RSI-linjat ovat niin jyrkkiä, että ne nopeasti imevät itsensä voimattomiksi.

Nykyään kuulee usein, että USA:n nousu vaatii Kiinan osakemarkkinoiden nousua. Kiinassa RSI-linjat osoittavat, että lasku voi tulla jatkumaan n. 8 kuukautta, mutta voimme välissä nähdä nousun, joka alkaisi kahden kuukauden päästä. Tämä voisi hyvinkin käydä järkeen, sillä usein näemme joulunousuja. SP500ssa viikkkokaavion linja osoittaa pohjaa aikaisintaan n. neljän kuukauden päähän ja kuukausikaavio vuoden päähän. Nämä ovat pitkän ajan ennustuksia, joihin tulee tietenkin suhtautua varauksella. RSI-linjat eivät ole todennäköisyydeltään parhaita mahdollisia.

Ehkä paljon olennaisempaa on, etteivät indeksit ole vielä tuottaneet divergenssejä ylöspäin päivä tai viikkokaavioissa. Näin saattaa kuitenkin käydä lähiviikkoina, sillä kuten sanottua syksynousut ovat hyvin tyypillisiä jopa laskumarkkinoissa. Mikään ei vielä viittaa siihen, että olisimme pitkäaikaisessa nousussa, vaikka jotkin osakkeet ovatkin tuottaneet RSI-divergenssejä ylöspäin. Ei edes neljän tunnin kaaviossa mittarit ole vielä nouseet positiivisiksi. DAXin laskeva RSI-linja alkaa kuitenkin kolkutella 50 pisteen tasoa päiväkaaviossa, joten jonkinlaista pohjaa voi lähiaikoina alkaa odotella.


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.