lauantai 7. marraskuuta 2015

Jatkuuko nousu? osa 5

Pankki-ihmiset jaksavat hehkuttaa, että nytkin on hyvä aika sijoittaa. Mutta onko heillä vaihtoehtoa? Jos he sanoisivat että sijoittamisen aika on huono, osakemarkkinat todennäköisesti romahtaisivat.

Teknisellä puolella ei ole merkkejä pidemmästä noususta. Dax kosketti perjantaina nopeasti 200 päivän keskiarvoa ja lähti laskuun. Samalla tuntitason RSI signaali alaspäin konfirmoitui. Kaikki eväät siis on olemassa pörssilaskulle tai sahaukselle muutamaksi viikoksi eteenpäin.

Tämä ei kuitenkaan vielä kerro mihin olemme menossa pidemmän päälle, mutta kunhan kuvio kehittyy siitä tullaan saamaan selkoa. Nyt voi kuitenkin sanoa, että tekninen tilanne muistuttaa enemmän vuotta 2011 kuin vuotta 2008, joten toivoa on että nousu jatkuu pidemmällä aikavälillä. Mitään selkeitä merkkejä siitä ei ole viikkotasolla, kun indikaattorit ovat pakkasella.  Pieni lasku saattaa kuitenkin osoittautua bull-ostopaikaksi, jolloin pidempi suunta alkaa hahmottua. Päivätasolla macd on noussut hyvin positiiviseksi, joten sen kääntyminen uudestaan ylöspäin jossain vaiheessa olisi hyvä merkki muiden joukossa.

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.