perjantai 15. heinäkuuta 2016

Eikö alamäkeä voi estää?

Kauppalehden jutussa povattiin, ettei pörssin alamäkeä voi estää, mutta ylöspäin on tultu taaas jonkin aikaa sen jälkeen. Parempi onkin olla kertomatta milloin alamäki tulee, kyllä se joskus tietenkin tulee, mutta sen tietämien ei vaadi paljoa. Tämäntyyppiset jutut kertovat tietenkin äärimmäisstä pessimismistä ja eikö juuri silloin pitäisi olla ostolaidalla? Klassinen contrarian-teoria sanookin, että vain harvat ovat oikeassa käänteen hetkellä, mutta usemman aikaa suurin osa on oikeassa. Olemalla eri mieltä kokoajan (tai luulemalla, että on eri mieltä) ei voi kuitenkaan saada pörsseissä aikaan toivomaansa kehitystä. Tekninen analyysi (ja muukin analyysi) voi auttaa sen määrittämiseen milloin kannattaa olla mitäkin mieltä.

Black Rock on myös saapunut pessimistien kerhoon ja kuka tietää miksi. Usein kysyn itseltäni, että mahtavatko he itsekäään uskoa analyysejaan. Siihen en kuitenkaan pysty vastaamaan, mutta pankkien tilanteen huomioon ottaen käy mielessä, että parantamisen varaa olisi. Tässä Black Rockin ohjeistusta vuoteen 2015 joulukuulta 2014 ja kuten huomata saattaa, vaikka peruspointeista osa meni oikein, varsinaisista suosituksista lähes kaikki ovat pielessä - eikä se Japanikaan noussut vaikka piti. Paremmin olisi mennyt jos olisi toiminut juuri päinvastoin kuin pankki ohjeisti. Kuten tiedämme eurooppalaisten pankkien velkakirjoihin ei olisi kannattanut sijoittaa vuoden 2015 alussa.

Ja en voi taas olla mainostamatta teknistä analyysia. Se olisi antanut paljon paremmat neuvot, kuten blogiteksteistäni voi lukea viime vuodelta. Ja se voi antaa hyviä neuvoja edelleen.

SP500 on noussut paljon, mutta vastassa on näinä päivinä vastustaso, joka muodostuu pitkäaikaisesta RSI-linjasta viikkokaaviossa. Tämän ylittyminen voi olla mahdollista, mutta vasta kun se on tapahtunut voimme taas puhua syvemmällä rintaäänellä härkämäisen kehityksen jatkumisesta. Suomen OMXH25ssa on hyvät mahdollisuudet pidempään noussuun (härkämäinen RSI-divergenssi päivätasolla), kuten DAXilla ja SP500:llakin niiden positiivisten RSI-divergenssien vuoksi. OMXH25sen kohdalla tärkeä raja on trendilinja edellisten huippujen kautta, jota juuri ollaan testaamassa. Mikäli indeksi pääsee nousemaan yli 3350 pisteen ja pysyy siellä pörssinousun todennäköisyys kasvaa huomattavasti, vaikka se ei ole matala nytkään. DAXissa nousu yli 10500 pisteen tekisi nousun jatkumiselle hyvää, sillä laskeva trendilinja kulkee tässä kohdassa.

Tuntikaaviot kyseisissä indekseissä näyttävät pientä lyhytaikaista heikkoutta ensi viikon alkuun, mutta mikäli maanantai onkin heti nousupäivä esim DAXissa yli 10100 pisteen voidaan taas nähdä kurssien jatkavan nousuaan pidempäänkin, sillä pidemmissä nousuissa nopeammat pyrähdykset alkavat usein aikaisemmin kuin RSI-linjat antavat olettaa. Momentum on nousuissa niin korkealla, että tämä ilmiö pääsee syntymään.

Tekninen analyysi siis kertoo onko alamäki jatkumassa vai ei.

Korot

Suomen kymmenenvuotisen lainan korko alkaa olla ennätysalhaalla. Tämä näkyy myös kuukausitason kaaviossa, jossa vuonna 2008 syntyneestä karhumaisesta RSI-divergenssistä lähtevä linja on nyt tippunut 50 pisteen tasolle. Toisin sanoen nyt alkavat korot nousta. Se ei ehkä tapahdu tänään tai ensi viikolla, mutta näinä kuukausina korot alkavat olla nousupaineessa. Viimeinen pohja voidaan tietenkin vielä nähdä ja sahaustakin voidaan nähdä, mutta suunta on seuraavaksi ylös. Tämä tarkoittaa, että valtionlainarahastot lopettavat tuottamasta ja yleisesti korkojen noustessa kannattaa sijoittaa velattomiin yhtiöihin ja yllätys yllätys - lyhyet korot saattavat alkaa tuottaa paremmin.

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.