tiistai 19. heinäkuuta 2016

Saadaanko herkullinen korjausliike?

Viimeksi pidin mahdollisena, että alkuviikosta indeksit voisivat ottaa hieman takapakkia ja näin kävi. Dax tuotti pettymyksen heti maanantain avauksessa kun se ei pystynyt avaamaan yli 10100 pisteen. Lasku saattaa hyvinkin jatkua ainakin viikon lopulle, mutta tällä hetkellä analyysi kertoo muuten, että saatamme hyvinkin olla pidemmässä nousussa.

CCI30 on tehnyt uuden huipun Daxin viikkokaaviossa, mutta RSI ja MACD eivät ole vielä sellaista tehneet. Mikäli näemme CCI-vertailussa lähiviikkoina ostopaikan saattaa härkämarketti antaa selkeämpiä signaaleja. Edellisessä kirjoituksessa käsittelin näitä enemmän. Päiväkaaviossa on selkeä RSI-divergenssi ylös joka voi nostaa indeksiä vielä useamman viikon. Mikäli näin ei käy antaa RSI signaalin merkittävämmän vaaran olemassaolosta.

Suomen ja Ruotsin indeksit ovat samankaltaisessa tilanteessa. Saatamme nyt nähdä laskua joka on vain pienempi koukkaus alaspäin pidemmässä trendissä ylös. Viimeiset merkit nousutrendistä kuitenkin puuttuvat, mutta ensimmäiset jo on näkyvissä. OMXH25:n tilanne on nousun kannalta hyvä, sillä indikaattorit ovat nousseet merkittävästi plussalle viikkokaaviossa. Toisaalta viimeinen laskeva trendlilinja on vielä ylittämättä n. 3350 pisteen kohdalla. Suurta nousua ei siis voi tapahtua ilman, että merkittävä karhumainen trendlilinja päihitetään. Toisaalta päivätasolta löytyy OMXH25:sta myös muutaman viikon mittainen RSI-divergenssi alas, joten jos haluaa ottaa varman päälle voi odottaa parempaa ja varmempaa ostopaikkaa. Kesät kun yleensä ovat sahaamista ja vasta syksyllä päästään usein reippaammin ylös. Toisaalta parhaat ostopäivät ajoittuvat usein kesään.

USAn SP500 on tuottanut tuntitason RSI-divergenssin alas, joten en ihmettelisi pientä korjausta alaspäin.Alin gappi on 2000 pisteen tasolla, joten lasku voi periaaatteessa olla lähes 10 prosenttia. Tämä ei tietenkään ole välttämättömyys, vaan härkämarkkinan teoreettinen keskipitkän aikavälin pohja.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.