lauantai 9. heinäkuuta 2016

Osakkeiden ja indeksien tilanne

Viikon päätteeksi SP500 nousi hyvin lähelle all-time-high -huippuaan. Samalla laskevat RSI-signaalit rikkoutuivat, mikä on härkämäistä. Samalla syntyi kuitenkin uusi tuntitason RSI-divergenssi, mutta tässä näyttää edelleen olevan momentumia sen verran, että pidän mahdollisena uuden huipun syntymistä SP500ssa. Jos näin käy on pörssilasku länsipörsseissä peruttu.

DAX nousi perjantaina selvästi ja jäi 200-viikon liukuvan keskiarvon yläpuolelle. Tämä on myös härkämäistä kehitystä. DAXissa on päivätason RSI-signaali ylös, joten voimme odottaa muutamankin viikon nousua. Mikäli lähdemme tästä nyt ylös pidempiaikaisesti tulee indeksi kuitenkin testaamaan edellisiä huippuja tukitasonaan. Muutenkin nousutrendin alut ovat usein sahaamista lähes samoissa lukemissa.

VIX laski voimakkaasti, mutta jäi vielä tukitasonsa (trendilinja edellisten pohjien kautta) yläpuolelle. Lasku sen alapuolelle merkitsisi viimeistään osakkeiden nousua. VIXissä on pitkäaikaisen laskun mahdollisuuteen viittaava RSI-divergenssi viikkotason kaaviossa.

Pitkäaikaisen osakesijoittamisen näkökulmasta tekninen tilanne ei ole vielä suosiollinen. Kuukausitason kaaviossa daxin MACD-indikaattori on edelleen laskussa ja indikaattorit yleisesti miinuksella vko-tasolla, joten merkkejä noususta ei juuri ole. Tilanne on hieman parempi sp500ssa, mikä antaa toivoa nousua odotteleville.

Kullan hinta tuotti uuden positiivisen RSi-divergenssin puolen tunnin kaaviossa ja pystyi rikkomaan negatiivisen RSI-divergenssinsä tunnin kaaviossa, joten hinta saattaa hyvinkin olla lähdössä nousuun seuraavaksi. Viikkotason kaaviosssa kulta on selkeästi härkämäisessä tilanteessa. Hopean kohdalla tilanne on samanlainen, vaikkakin RSI-divergenssi on ajallisesti lyhyempi. Hinta voi tietenkin tästä huolimatta nousta härkämäisessä trendissä.

Osakkeita

Kesäkuussa tein pienen teknisen analyysin muutamista osakkeista. Nyt katson miten kehitys on edennyt näissä osakkeissa ja teen muutaman uuden analyysin myös. Yhteenvetona voin sanoa, että analyysit ovat toimineet hyvin ja on teitenkin luonnolista, että ne heijastelevat yleistä markkinatilannetta. Monissa osakkeissa nähtiin alaspäin vievä 5-tunnin tason RSI-signaali, eivätkä osakkeet ole juuri pystyneet nousemaan. Poikkeuksena tästä kuitenkin Capman, jossa oli jo kesäkuussa päivätason härkämäinen signaali.

Tässä aikaisempi analyysi

Osake                      RSI-pitkä                     RSI-lyhyt                         
Kesko                     kk-taso ylös                  5h-taso alas                   
Nordea                    päivätaso ylös             5h-taso alas
Nokia                      päivätaso ylös             5h taso alas
Tieto                       kk-taso ylös                 vko-taso alas
UPM                       päivätaso ylös            päivätaso alas
Stora                       vko-taso ylös              5h-taso alas
Martela                   vko-taso alas              päivätaso alas
Sampo                    vko-taso ylös              päivä- 5h -tasot ylös
Capman                  päivätaso ylös

Tässä nykyinen tilannekatsaus

(karhu=alas, härkä=ylös)

Keskon hinta on reagoinut karhumaiseen RSI-signaaliin sahaamalla paikallaan. Samalla on syntynyt uusi härkämäinen RSI-signaali. Lopulta toinen näistä voittaa.

Nordean hinta on reagoinut selvästi alaspäin karhumaisen RSI-signaalin jälkeen. Tilalle on syntynyt härkämäinen RSI-linja, joka voi nostaa kurssia tai ainakin hidastaa laskua lyhyellä aikavälillä.

Nokian hinta on sahannut paikallaan karhumaisen RSI-signaalin jälkeen. Härkämäinen RSI-signaali päivätasolla on vielä niin heikko, että hinta voi laskea edelleen. Viikkotason signaali on edelleen karhumainen.

Tieto on sahannut paikallaan kuten monet muutkin osakkeet. Vko-tason laskeva RSI-linja on ylittynyt, joten osake on saanut lisää härkämäistä otetta. KK-tason nousevat ja laskevat RSI-linjat tuottavat kuitenkin selkeän vaihteluvälin, jossa osaketta todennäköisesti treidataan. Osake on nyt lähellä tämän vaihteluvälin puoliväliä.

UPMn osake on sahannut voimakkaasti ja päätynyt hieman alemmas päivätason lyhyen aikavälin karhumaisen signaalin vuoksi. Tämä signaali alkaa menettää merkitystään ja pitkäaikainen härkämäinen signaali voi alkaa johdattaa kurssi ylös. Laskuvaraa kuitenkin on lyhyemmällä aikavälillä, sillä osake on nyt juuri noussut tukitasostaan selvästi.

Stora on laskenut karhumaisen RSI-signaalin jälkeen. Nyt se on muodostanut lyhyen härkämäisen RSI-signaalin, mutta viikkotason nousevaan signaaliin on vielä matkaa ja osake voi laskea esim. 6 euron tasolle, jossa kulkee pitkäaikainen trendilinja.

Martela on tippunut karhumaisen RSI-signaalin jälkeen ja signaali voi painaa hintaa vielä useita viikkoja.

Sampo on laskenut härkämäisistä RSI-signaaleista huolimatta. Tämä on mahdollista kun RSI on edelleen matalalla tasolla, vaikka ostosignaali olisi syntynyt. Nouseva RSI-signaali ei kuitenkaan vielä ole menettänyt merkitystä, joten se voi kannatella osaketta nykytasolla tai tuottaa nousua. Mikäli se rikkoutuu alaspäin on osake karhumaisessa tilassa.

Capman on pystynyt nousemaan päivätason härkämäisen signaalinsa vuoksi. Nousu voi jatkua pitkällä aikavälillä, vaikkakin lyhyen aikavälin RSI-signaali 5-h tasolla voi laskea osaketta tai saada sen sahaamaan paikallaan.

Tässä muutama uusi osake

Aktia: Vko-tason laskeva RSI-signaali voi laskea osakketta vielä vuoden loppuun asti.

Cargotec: Viikkotason härkämäinen signaali voi nostaa osaketta pitkällä aikavälillä, mutta 5-tason karhumainen RSI-signaali voi vielä laskea sitä kesän aikana.

Raute: osake on vko-tasolla laskevassa RSI-trendissä, joka voi kuitenkin päättyä loppukesän/syksyn aikana. Viimeviikkojen nousu ei ole tyypillinen pitkäaikaisen nousutrendin nousu vaan ennemminkin hetkellinen korjausliike. Tämä tilanne voi kuitenkin muuttua, mikäli nousu jatkuu. Osake ei ole vielä RSIn näkökulmasta härkämäinen.

H&M: Tekninen RSI-trendi on laskenut osaketta, mutta vielä ei ole syntynyt härkämäistä RSI-signaalia. Osakkeen trendilinja/tukitaso on n. 200 SEK tasolla.




Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.