lauantai 27. elokuuta 2016

Janetin turinat

Janetin puhe perjantaina konfirmoi karhumaista tulkintaa indekseistä. Puheen alussa SP500, DAX ja öljy nousivat voimakkaasti, mutta ne kohtasivat nopeasti vastustasonsa ja lähtivät laskuun. Öljyn hinnan lasku 2014 johtui FEDin QE-politiikan päättymisestä ja nyt koron nostot tulevat todennäköisesti aiheuttamaan samanlaista painetta öljyn kohdalla, mutta myös osakkeiden kohdalla. Korko on kuitenkin vielä niin matalalla, että se tuskin vaikuttaa vielä yhtiöiden tuloksiin, joten muutama vuosi voidaan hyvinkin vielä nähdä osakekurssien nousevan. Tässä nousussa on tietenkin pomppuja alas ja ylös.

Tilanne SP500ssa on myös tulkittavissa RSI:n kautta merkittäväksi pörssihuipuksi, mutta tämä edellyttäisi, että indeksi olisi karhumarkkinassa. Tätä se ei selvästikään ole, mutta ilmiöön kannattaa kiinnittää ainakin huomiota. Viikkotason RSI-linja on saavuttanut 40 pisteen tason, joka on tyypillinen taso pörssihuipulle karhumarkkinassa. Näyttää vahvasti siltä että indeksi on laskemassa lyhyellä aikavälillä, joten pidemmän ajan kuva muodostuu paremmin vasta myöhemmin. Tämän vuoksi en tästä 40 pisteen tasosta vielä suuremmin huolestu. 

VIX tuotti perjantaina uuden huipun ja SP500 laski suhteellisen paljon jälleen yhden tukitason alapuolelle testatakseen sitä iltaa kohden. DAXissa ja SP500ssa on molemmissa havaittavissa RSI-divergenssit alas, joten indeksit voivat laskea tai sahata paikoillaan vielä useamman viikon. Tämä voisi mennä hyvin yksiin Janetin seuraavan shown kanssa. Indekseissä on hieman nousuvaraa tällä hetkellä ilman, että karhumainen tulkinta osoittautuu vääräksi. 

DAXissa ja SP500ssa on selkeät gapit 9650 ja 2040 pisteiden kohdalla. Tämä on nähdäkseni viimeinen härkämäinen tukitaso, mutta DAXissa tätä ennen myös 10000 pisteen taso (200MA) on merkittävä. 200 viiikon MA puolestaa liikkuu 9600 pisteen kohdalla samalla tasolla gapin kanssa. 200MA on SP500ssa 2050 pisteen kohdalla samalla tasolla gapin kanssa myös. 200 viikon keskiarvo löytyy vasta 1900 pisteen tasolta. Tällä tasolla indeksi tuottaisi käänteisen pää-ja-hartiat - kuvion. Mikäli SP500 laskisi näin alas, DAXin tukitaso löytyisi varmaankin edellisiä pohjia alempaa - tai ainakin yleensä DAX on laskenut voimakkaammin kuin SP500. Lisäksi kaikki edelliset pörssihuiput voivat toimia ainakin lyhytaikaisina tukitasoina indekseissä. Olennaisempaa on kuitenkin seurata kuinka pitkään RSI pystyy viemään indeksejä alas - mahdollisuus tähän on useamman viikon ajalle. 
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.