keskiviikko 31. elokuuta 2016

Lyhyt tsekkaus

SP500 tuotti tällä viikolla tuntitason kaaviossa ostosignaalin (RSI-divergenssi), mutta tämän päivän laskussa tämä signaali deletoitui heti. Päivätason signaalit alaspäin ovat siis voimissaan ja tulevat todennäköisesti laskemaan indeksiä ainakin muutamia viikkoja. Mitään nousuun viittaavaa ei näy - ennemminkin toisinpäin.

DAXissa on myös havaittavissa päivätason RSI-signaali alas, joten indeksi tulee todennäköisesti laskemaan tulevina viikkoina. Pahimmillaan laskua voidaan saada koko syyskuu ja vähän päälle.

Euroopan muut indeksit todennäköisesti komppaavat tätä laskusuuntaa. Mikäli jotakin laskusuuntaa haastavaa ilmenee kirjoitan siitä seuraavissa teksteissä.

Öljyn hinta on laskenut merkittävästi teknisessä mielessä ja lasku todennäköisesti jatkuu. Pahimmassa tapauksessa tullaan testaamaan viimeaikaisia pohjia alle 30 dollarin. Ehkä lopulta päästäisiin tuottamaan syksyllä jokin kaksoispohja, josta öljy pääsisi ponnistamaan uudestaan ylös.

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.