sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Nousu jatkuu

Tällä viikolla SP500 ja DAX ovat olleet vähän eritahtisia, mutta CCI30 on edelleen molemmissa selkeästi positiivinen. DAXissa RSI on noussut jälleen laskevan RSI-linjansa yläpuolelle, joten olemme selvässä nousussa, eikä mitään erityistä signaalia ole, joka veisi indeksejä alaspäin. Viikkokaavionkin RSI-signaali alapäin on kumoutunut tämän viikon nousussa, joten tilanne ei enää muistuta vuoden 2015 huipun tilannetta. SP500 saattaa tuottaa jopa pidemmän ajan ostosignaalin kun CCI10 lähestyy nollaa. DAX kylläkin tuotti tällä viikolla mielenkiintoisa gappeja joihin indeksi saattaa palata tulevassa nousussa ja pitää niitä tukitasoina.

DAXin kohdalla tilanne on mielenkiintoinen, sillä indeksi hätyyttelee vuoden 2015 ATH:ta. Mikäli nousu jatkuu vielä muutaman sata pistettä on uusi ATH käsillä. Tällä erää nousevaa RSI-linjaa riittäisi nousun tueksi vielä ainakin toukokuun puoliväliin. Valistunut arvaukseni on, että kesä tulee olemaan rauhallisempaa aikaa nousun suhteen, joten se saattaa tuoda uusia ostopaikkoja.

Hopean hinta on mielenkiintoisessa tilanteessa. Mikäli se nousee vielä vähän edellistä huippuaan korkeammalle voisi ajatella uuden merkittävän härkämarkkinana alkaneen. Pieniä viitteitä tästä on kun RSI-linja päiväkaaviossa voisi nostaa hintaa vielä useamman viikon.

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.