sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Viikon heilahdukset

CCI30 on  edelleen positiivinen DAXissa ja SP500ssa. Indeksit ovat siis pidempiaikaisessa nousussa.

DAXissa 200 päivän liukuva keskiarvo liikkuu tällä hetkellä 11500 pisteen tasolla ja alapuolella on gappi - suuri gappi 12000 pisteen tasolla, joten tämä hinta-alue voi pelata merkittävää roolia kesällä.

Tällä viikolla DAX teki jälleen uuden ATH:n kun se kävi nopeasti uudessa huipussa, mutta laski myös äkkiä yli 100 pistettä alemmas. Samalla se testasi päivätason tippuvaa RSI-trendilinjaa, joten tämä on nyt ykköskandidaattini markkinan suunnan näyttämisessä kesän aikana. Mikäli tämä trendilinja pitää, uudet huiput käyvät teoriassa mahdottomiksi viimeistään heinäkuun alusta ja indeksit lähtevät jonkinlaiseen laskuun aina elokuulle asti. Samalla DAXiin syntyi uusi tuntitason RSI-trendlinja alas, joka voi ohjata laskua lyhyemmällä aikavälillä. Tämäkään ei vielä poissulje uutta ATH:ta.

Tämän perusteella näkemykseni on että heinäkuu tulee olemaan laskukuukausi ja tästä lähdetään hitaasti rakentamaan pohjaa jolloin indeksit voisivat lähteä uuteen nousuun esimerkiksi syyskuussa. Pidempi nousu edellyttää kuitenkin, että viikkotason laskevat RSI-trendilinjat puhkaistaan ylöspäin. Tämä on hyvinkin mahdollista, mutta sitä kannattaa seurata.

Sivun laidassa on Elliot-analyytikkojen blogeja USAn markkinan kehityksestä. Niiden mukaan markkinalla on vielä jonkin verran nousuvaraa, mutta markkina onviimeisessä vaiheessa. Tälle tilanteelle on mahdollista nopeat ja järjettömät nousut. Ns. viides vaihe voi olla yllättävän pitkä ja nousumarkkinassa nousta yllättävän korkealle. RSI-linjan mukaan tällainen nousu SP500ssa olisi mahdollista aina kevääseen 2018 asti(lähtökohtainen oletus niin kauan kuin linja pitää) ja tämän toteutumisesta kesän liikkeet tulevat paljon kertomaan.


Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.