lauantai 22. heinäkuuta 2017

Härkämäisiä ajatuksia

CCI30 on edelleen positiivinen DAXissa ja SP500ssa joten kesän suvantovaihe voi edelleen osoittautua hyväksi ostopaikaksi.

DAX on sahannut paikoillaan kun SP500 on venynyt uusiin huippuihin. DAXin laskeva RSI-linja on edelleen voimissaan ja saattaa periaatteessa laskea indeksiä kolmen viikon ajan. Samalla perjantain lasku tuotti DAXissa RSI-divergenssin ylöspäin päivänäkymässä. Mikäli päivän päätöshinta ei siis enää laske ja syntyvä positiivinen RSI-linja pitää tulemme näkemään pörssinousua syksyllä. Mikäli näin kävisi, nähtäväksi jäisi miten tämä vaikuttaa pidemmän ajan kehityskulkuun. Tällä hetkellä DAXilla on varaa nousta jonkin verran ilman että pidemmän ajan karhumaiset skenaariot vielä osoittautuvat vääriksi. 

Useamman prosentin lisälaskukaan ei vielä ole huolestuttavaa mahdollisen syksyn nousun kannalta, sillä DAXin MA200 kulkee tällä hetkellä 11800 pisteen tasolla. Mikäli indeksi siis pysyy tämän yläpuolella on vielä teknisen mahdollisuudet härkämarkkinan jatkumiselle selvästi olemassa. SP500ssa on edelleen härkämarkkina menossa ja nouseva RSI-linja kertoo siitä että se voi jatkua vielä ensi vuoden puolelle.

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.