tiistai 29. toukokuuta 2018

Laskua kevääseen 2019...

Indeksit ovat laskuun viittaavista lyhytaikaisista signaaleista huolimatta olleet joko nousussa tai sahanneet. Samalla indeksit ovat testanneet pidempiä laskusignaaleita ja ainakin tällä erää signaalit ovat osoittautuneet sellaisiksi että ne määräävät markkinan kehitystä. Esimerkiksi CAC40 nousi uuteen huippuun mutta kääntyi laskuun juuri sopivasti että viikkotason RSI signaali alaspäin pysyi voimassa. Samanlaisia viikkotason signaaleita on syntynyt myös öljyn hintaan ja muutamiin muihin  indekseihin. Nämä kaikki viittaavat siihen että laskua voi hyvinkin olla tiedossa kevääseen 2019. Tietenkin sillä ehdolla että signaalit myös jatkossa säilyvät.

Lyhyemmän kehityksen näkökulmasta laskuun ei välttämättä lähdettä aivan heti. Indeksien nousevat RSI-signaalit antavat aiheen olettaa että indeksit voivat sahata tai nousta vielä jopa koko kesäkuun. Toisaalta pitää muistaa että tilanne on sellainen että laskuun saatetaan lähteä jopa jo ensi viikolla. Vaikuttaisi kuitenkin siltä että saatamme saada vielä pientä nousua ennen sitä. Tilanne on siis muodostunut täysin päinvastaiseksi miltä se aikaisemmin näytti. Samaa on vain se että markkinan liikkeistä puuttuu selkeys. Markkina ei ole välittänyt lyhyen ajan laskusignaaleista, joiden mukaan laskua olisi voinut olla tiedossa toukokuulle. Saa nähdä välittääkö se nousevista signaaleistakaan. Tämä ei tietenkään tarkoita että RSI olisi täysin käyttökelvoton väline markkinan analyysiin. Analyysi toimii aivan oikein. Se näytti ensin mahdollisuutta laskulle mutta osoitti sen myöhemmin epätodennäköisemmäksi. Analyysi siis osoitti että olemme sahausvaiheessa. Tällaisessa tilanteessa treidaajan kannattaa huolehtia lähinnä siitä ettei menetä sijoitusarsenaaliaan eli kannattaa pysyä ulkona tilanteesta ja odottaa selkeämpää tilannetta.

Öljyn hinnan tuleva kehitys on äärimmäisen mielenkiintoisessa tilassa. Samalla kun julkisuudessa povataan öljyn hinnalle jopa 300 dollarin tasoa Elliottin aaltoteoreetikot ajattelevat hinnan käyvän vielä uudessa pohjassa alle 25 dollarin. RSIn näkökulmasta molemmat voivat olla mahdollisia mutta eri aikajänteellä. Tällä hetkellä öljy on tuottanut RSI-laskusignaalin, joka mahdollistaa vuoden kestävän laskun. Taustalla on kuitenkin myös pidempään nousuun viittaavia signaaleja esim kk-näkymässä. Uskoisin että öljyn hinta voi käydä ainakin 30 dollarin tienoilla ennen kuin nousee uudestaan sataan dollariin. Tämä siksi että markkinoilla on tapana tuottaa "käänteisiä pää ja hartia - kuvioita" ennen suuria nousuja. Vuoden 2007 pohja oli n. 32 dollarissa ja viimeksi käytiin 26 dollarin tienoilla. Lasku 32 dollarin tasolle tuottaisi siis "hartian" jonka jälkeen nousu voisi jatkua.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.