tiistai 19. kesäkuuta 2018

Kesäpörssien analyysia

Keskeiset pörssi-indeksit (SP500 ja DAX) eivät ole kyenneet ainakaan vielä nousemaan vuoden alun huippujensa yli. Jos asiaa katsoo vain historian valossa tämä sopii hyvin kuvaan pidemmästä laskumarkkinasta, sillä näiden alut ovat usein olleet vuoden taitteessa tai alkupuolella. Tämä ei tietenkään tarkoita etteikö uusia huippuja voitaisi vielä nähdä. Tämä kysymys on oikeastaan aivan eri kysymys.

Ensin vähän teknistä tilannetta maailman pörsseistä lyhyestä näkövinkkelistä. DAXin horjahtelevaa "nousua" on viime viikkoina kannatellut nouseva RSI-linja viiden tunnin ja viikon kaavioissa. Näiden mukaan pienen nousun jatkuminen on mahdollista vielä ainakin heinäkuun alkupuolelle asti. Lisäksi ainakin vielä DAXista puuttuu RSI-divergenssisignaali alas, joten ainakin pientä nousua tämän hetken tasolta tarvittaisiin, jotta pörssilasku voisi alkaa. Periaatteessa on siis mahdollista että DAX nousee vielä jopa uuteen huippuun lähelle 1400 pistettä, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Nousu 12200-300 tasolle riittäisi tuottamaan merkit laskun alkamisesta esimerkiksi 5 tunnin kaaviossa. Tilanne on aika samanlainen CAC40:ssa ja Eurostoxx50:ssä.

(Mielenkiintoista indeksien kehityksessä viimeviikkoina on, etteivät huonotkaan uutiset ole aina laskeneet kursseja. Tämän seurauksena laskun alkaminen saattaa tulla monille yllätyksenä, eikä sen alkua edes ehkä huomata, koska on totuttu siihen etteivät negatiiviset uutiset laske kursseja. Tämä olisi tyyppillistä indeksien käyttäytymiselle - vaikuttaa siltä kuin ne pyrkisivät sekoittamaan sijoittajan pään niin ettei hän enää pysty toimimaan. Tämän vuoksi on ehkä paras toimia kauhuskenaarion mukaisesti jos haluaa välttää tappioita. On myös aina varauduttava siihen että ne sekoittavat myös TA:n.).

USAn indeksit ovat jo tuottaneet RSI-signaaleita alaspäin, jotka viittaavat kesän laskuun (ja pidempäänkin). Signaalit kuitenkin mahdollistavat vielä indeksien pienen nousun, joten lasku ei välttämättä ala heti. Muutama viikko voi hyvin tässäkin vielä olla odottelua. SP500 on tuottanut RSI-signaalin alas 5 tunnin kaaviossa (kuten Nasdaq ja DOW30) joka antaa mahdollisuuden usean viikon laskulle.

Pidemmällä tähtäimellä laskun alkaminen pienen nousun jälkeen heinäkuussa vahvistaisi karhumarkkina-asetelmaa. Esimerkiksi CAC40 ja Eurostoxx50 indeksit ovat reagoineet puhtaasti RSI-divegenssiin, joka viittaa laskun jatkumiseen kevääseen 2019. Mikäli näin käy en usko että 50% laskun mahdollisuutta voidaan poissulkea. Tässä on hyvä muistaa sekin että osa signaaleista vihjaa  karhumarkkinan pituudeksi jopa muutamia vuosia. Mikäli tämä on samantyyppinen kuin vuosien 2000-2003 lasku, voivat indeksit tippua jo ensimmäisen vuoden aikana lähelle pohjaa ja sahata loppuajan voimakkaasti (tehden lopulta hieman alhaisemman pohjakosketuksen.)


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.