sunnuntai 2. syyskuuta 2018

SP500: uusi ATH

SP500 on pitkän kituuttamisen jälkeen noussut uuteen huippuun. Uutta huippua missä tahansa trendissä (tällä kertaa pitkässä) on aina järkevää pitää merkkinä pörssikurssien nousun jatkumisesta, vaikka lopulta joskus tulee se viimeinenkin uusi huippu ennen pidempää laskua(laskutrendissä päinvastoin). Viimeisen pörssihuipun tunnistaminen teknisen analyysin avulla satavarmasti on mahdotonta, mutta analyysin avulla voidaan tutkia sen mahdollisuutta tiettynä hetkenä. Mahdollisuus tietenkin taas muuttuu uuden kurssikäyttäytymisen myötä suuntaan tai toiseen. Usein analyysin avulla tämä mahdollisuuden muutos huomataan jo ennen varsinaista kurssireaktiota.

Edellinen kirjoitukseni osui pääosin nappiin ja kurssit ovat Euroopassa olleet nousussa muutaman viikon. Samalla SP500 nousi ATH:n. USAn kokonaismarkkina ei kuitenkaan ole vielä uudessa huipussa, joten aika jää vielä näyttämään miten käy. SP500 on indeksi jossa on USAn valiofirmat, eikä ole mikään ihme että juuri tämä indeksi tekee huipun aina viimeisenä (ennen suurempaa laskua, mutta ensimmäisenä pörssinousuissa). Samoin Euroopan indeksit ovat edelleen kaukana huipuistaan. Asetelma siis mahdollistaa sen ettei SP500 juuri enää nykytasolta nouse ennen romahdusta. Asiaa on tietenkin seurattava, eikä vain uskottava näin tulee käymään.

Uudella ATH:lla SP500ssa on lukuisia karhumaisia divergenssejä, jotka kertovat uuden pörssihuipun haavoittuvuudesta. RSI:n näkökulmasta SP500 on nyt noussut Euroopan indeksien kanssa samaan kelkkaan jossa kaikilla on viikkonäkymässä ensi vuoden kevääseen osoittava laskulinja ja kuukausikaaviossa vuoteen 2020 osoittava vastaava RSI- trendilinja. Jos SP500 laskee syyskuun alussa kasvaa pidemmän laskun todennäköisyys sitä mukaa. McClellan on tuottanut myös karhumaisen divergenssin jonka kehittymistä kannattaa seurata. Jos summation kääntyy negatiiviseksi ollaan jo aika selvässä laskutilanteessa.

Euroopan indeksit ovat hyvin karhumaisessa asetelmassa indikaattorien mukaan. Esimerkiksi MACD on valmiiksi negatiivinen DAXissa sekä viikko- että päivänäkymässä ja kääntynyt laskuun tämän viikon lopuksi. Mikäli indeksit laskevat ensi viikolla voi sitä hyvinkin seurata suurempi lasku joka voi kestää ainakin syyskuun. Indeksit ovat siis selvästi "näytön paikassa" jossa suhteellisen pieni liike suuntaan tai toiseen nostaa todennäköisyyttä siitä miten koko paletin käy.

Osakkeissa esim. Nobia ja Vodafone saattavat tuottaa härkämäisen RSI-divergenssin viimeistään lisälaskun myötä..
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.