lauantai 15. syyskuuta 2018

Indeksien tilannetta ja osakevalintaa

RSI:n näkökulmasta on selvää että maailman keskeiset indeksit (SP500, SAX, CAC40 esim.) ovat tuottaneet viikkonäkymässä laskevan RSI-divergenssin ja siitä lähtevä trendilinja osoittaa että lasku jatkuisi keväälle 2019. Tämä on tietenkin oletus, joka varmistuu vasta tuolloin, mutta voi tietenkin menettää merkityksensä jo ennen kyseistä tapahtumaa. SP500 on noussut lähiviikkoina testaamaan laskevaa RSI-linjaansa ja mikäli se vielä selvästi nousee linja rikkoutuu. Tällaisessa tapauksessa saattaa käydä niin että koko oletus menettää merkityksensä. Indeksit elävät siis taas kerran kriittisiä aikoja.

Lyhyen tähtäimen tilanne on hieman epäselvä, eikä auta muuta kuin seurata tilannetta. SP500 on tuottanut RSI-divergenssin alas viiden tunnin kaaviossa joka mahdollistaisi laskun jatkumisen kuukaudeksi tms. Se kulkee kuitenkin sen verran korkealla että pieni nousikin on vielä mahdollinen. Tämä voisi tuottaa RSI-divergenssin alas myös päiväkaaviossa, mutta nähtäväksi jää miten käy. Euroopan indekseissä ei ole yhtenäisiä merkkejä, mutta DAX on tuottanut kuukauden mittaiseen nousuun viittaavan RSI-divergenssin päivänäkymässä. Sen jälkeen indeksin lasku on tasaantunut. Tällaisessa tilanteessa noususignaalien voi kuitenkin käydä miten vain ja noususta kannattaa varmistua jollakin muulla tavalla (RSIMA yli 50 tuntinäkymässä tms.).

Oma osakevalintani perustuu RSI-divergenssiin viikkonäkymässä ja siitä lähtevään trendilinjaan ja muutamiin fundamentteihin: yhtiön korkea ROE, vähäinen velka, nouseva osinko yms. Laatuyhtiöiden tutkiminen RSIn avulla voi olla hyvinkin kannattavaa sillä niistä sijoittajat ovat usein kiinnostuneita ja ne lähtevät todennäköisimmin nousuun kun RSI-signaali tai jokin muu tekninen signaali ilmenee. Tälläinen voi olla esim. pitkän ajan trendilinja. Herkullisessa tilanteessa molemmat ilmenevät samaan aikaan. RSI antaa myös myyntisignaalin mikäli käykin niin että osakkeen kurssi vain jatkaa laskuaa. Pidän tästäkin puolesta RSI:ssä. Se rajaa tappiot useimmiten alle 10 prosenttiin riippuen vähän siitä mihin hintaan osaketta on päästy ostamaan. Mikäli kurssi lähtee nousuun voi olla järkevää siirtyä kuukausinäkymään ja myydä vasta kun RSIMA tippuu alle 50 pisteen tai kääntyy laskuun koko markkinan mukana. Hyvien yhtiöiden momentum pysyttelee usein korkealla pitkään.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.