perjantai 8. helmikuuta 2019

Nousut pikkuhiljaa noustu?

USAssa SP500 on noussut 200 päivän liukuvan keskiarvon tasolle. Tätä on tullut odoteltua jo jonkin aikaa. Samoin on käynyt OMXS30ssä. Molemmissa reaktio tältä tasolta on ollut laskusuuntainen eli näillä näkymin indeksit ovat tyypillisessä karhumarkkinaasetelmassa. Karhumarkkinassa indeksit nousevat koskettamaan 200 päivän liukuvaa keskiarvoa tai 10 kuukauden liukuvaa keskiarvoa ja kääntyvät tästä uudestaan alas. Vasta kun indeksit nousevat näiden keskiarvojen yli ja ne muuttuvat tukitasoiksi, voidaan alkaa odottaa pidempää nousua.

Lyhyemmän ajan kaavioissa on syntynyt RSI signaaleja alaspäin, jotka saattavat laskea SP500aa n. puolitoista kuukautta. Nämä signaalit ovat kuitenkin olleet aika huonoja määrittämään laskujen erilaisia vaiheita useissa indekseissä. Oli miten oli, uusi huippu tässä nousussa voisi tuoda pidempäänkin laskuun viittaavan RSI-signaalin useisiin indekseihin. SP500n viikkonäkymän laskusignaali viittaa laskuun maalis-huhtikuulle ja kuukausinäkymä vuoden 2020 syksyyn kuten monet ETF:t joita olen seuraillut.

Tämän viikon lopulla indeksit lähtivät nopeaan laskuun, mutta esimerkiksi VIXistä ei vielä löydy härkäsignaalia, joten huojunta ylös ja alas saattaa jatkua ainakin alkuviikon. VIXin tippuminen uuteen pohjaan saattaa synnyttää lopulta RSI-divergenssin ylös. Mikäli VIX ampaisee indeksit tietenkin ropisevat. "Merkit" ovat siis vahvasti pörssikäänteen puolella alaspäin mentäessä seuraavaan viikkoon. Pitää kuitenkin muistaa etteivät kaikki osakkeet esuraa trendiä. Mikäli indeksit laskevat, suurimmassa vaarassa ovat tietenkin sellaiset osakkeet jotka muutenkin ovat indeksin liikkeitä seuranneet ja ovat ehkä suurella painoarvolla siinä mukana.

Mikäli nykyistä tilannetta vertaa vastaaviin teknisiin tilanteisiin edellisissä karhumarkkinoissa vaikuttaa selvältä, että mahdollisen laskun syvyys voi aivan hyvin olla muutamia kymmeniä prosentteja - ehkä jopa yli 30 prosenttia ja se tulee kestämään muutamia kuukausia. 
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.