lauantai 23. maaliskuuta 2019

Käänteen merkkejä +Microsoft

Käännettä on saanut odotella, mutta merkkejä pidemmästä noususta ei ainakaan vielä kaavioistani löydy. RSI on edelleen laskevien trendilinjojensa alapuolella pidemmän ajan kaavionäkymissä tai jopa negatiivisena kuukausinäkymissä. Mistään normaalista härkämarkkinasta ei voi siis puhua, vaan ennemminkin indeksit saattavat olla testaamassa edellisiä huippuja viime vuodelta ja kääntyä jälleen alas.

Edellisen tekstini kirjoittamisen jälkeen indeksit ovat sahanneet paikoillaan tai nousseet hieman. SP500 on tuottanut vielä uuden huipun vuoden alun nousupyrähdyksessä viimeisen kahden viikon aikana. USAn indekseistä Russell200 ja Dow Jones eivät ole tällaista enää tehnyt, joten on mahdollista, että käänne on osittain jo markkinoilla alkanut. Tulevasta ei voi tietää, mutta laskun mahdollisuus tulee esiin myös VIXissä. Se on tämän viikon aikana lähtenyt pieneen nousuun edellisten pitkäaikaisten pohjiensa kautta vedetyn nousevan trendilinjansa kohdalta.

DAX törmäsi tällä viikolla alhaaltapäin 200 päivän liukuvaan keskiarvoonsa ja lähti sen jälkeen laskuun, joka kesti viikon loppuun asti. Tämä on selkeä mahdollinen karhusignaali. Monet muut indeksit ovat alkuvuoden nousun myötä testaamassa ATH- huippujaan, mikä olisi normaali käänteen paikka alaspäin pidemmässä laskussa. Indekseillä ei siis ole paljonkaan enää nousuvaraa mikäli olemme karhumarkkinassa. Käytännössä käänteen alaspäin tulisi lähteä näiltä tasoilta - tai ainakin hyvin läheltä - mikäli ATHt on vuodeksi tai pariksi nähty.

Selkeitä lyhyemmän ajan RSI-signaaleja alaspäin löytyy USAn indekseissä Nasdaqista, NYSE Compositesta ja Russell2000sta. Lyhimmät viittaavat muutaman viikon laskuun, jotkin muutaman kuukauden laskuun ja pisimmät linjat päiväkaavioissa laskuun syksyyn asti. Pörssien pitkät liikkeet ovat aina poukkoilua joko hitaasti ylös tai alas (korkeammat tai matalammat pohjat ja huiput härkä/karhumarkkinassa). SP500n futuureihin on syntynyt uusi RSI-divergenssi alaspäin viikkonäkymässä. Se osoittaisi tällä hetkellä mahdollista laskua elokuun lopulle asti. Euroopassa selkeä RSI-signaali alas löytyy OMXS30sta, mutta esimerkiksi DAXista sellaista ei löydy. Tämä ei sinänsä ole yllättävää, sillä syksynkin laskussa lyhyen ajan RSI-signaaleja ei aina esiintynyt. Yksi nousu lisää voisi tuottaa RSI-signaaleja myös muihin indekseihin, mutta tämä ei ole välttämätöntä laskun kannalta.

Mielenkiintoisena detaljina voi mainita että Microsoftin osake on vuoden alun nousussa tehnyt uuden huipun, vaikka USAn indeksit eivät ole sellaista tehneet. Samalla Microsoftin viikkokaaviossa RSI on noussut pitkän laskevan RSI-linjan tasolle ja linja ennakoi osakkeen hinnan laskevan syksyyn asti. Perjantain kurssireaktion voi ajatella tukevan tällaista tulkintaa, sillä osakkeen hinta lähti laskuun RSI-linjalta. 
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.