lauantai 6. huhtikuuta 2019

Teknistä tilannetta

Indeksit ovat tehneet juuri sen mitä edellisessä kirjoituksessa pidin mahdollisena, eli nousu on tuottanut uusia RSI-divergenssejä alas. VIX on laskenut tämän viikon perjantaina testaamaan nousevaa RSI-linjaa, joten sillä näyttää lähestyvän viimeiset hetket lähteä nousuun. Tämä tarkoittaa myös sitä, että USAn markkinoilla alkaa olla viimeiset hetket lähteä laskuun tällä erää. Uusi hetkiä tulee sitten joskus, mikäli nyt ei näin käy.

NYSE Composite on noussut testaamaan laskevaa linjaansa, joka kulkee edellisten merkittävien pörssihuippujen kautta. Toisin kuin SP500 NYSE Composite ei tehnyt enää uutta korkeampaa huippua syksyllä 2018. Mikäli markkina lähtee laskuun tämä olisi juuri sopiva hetki.

OMXS30 on pitänyt hyvin tällä viikolla laskevan RSI-linjansa päivänäkymässä ja edelleen sitä kannattaa seurata, mikäli laskuun selvästi lähdetään. Sama pätee Russell2000ssa. Näiden mukaan lasku jatkuisi ainakin toukokuun lopulle. Euroopassa RSI on tuottanut laskun mahdollistavia divergenssejä erityisesti tunnin ja viiden tunnin näkymissä, mutta selkeyttä graafeista edelleen puuttuu. USAn indekseissä RSI on tuottanut vastaavia signaaleja kurssigraafien tuntinäkymissä. Nämä ovat kuitenkin edelleen enemmän mahdollisuuksia kuin selkeitä trendejä. 

Mikäli markkina aikoo laskuun lähteä, vaikuttaa siltä että viimeisiä mahdollisuuksia pelataan lähiaikoina tällä erää. Toki tilanteet voivat muuttua yllättäen, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että merkittävä lisänousu tekisi tyhjäksi karhumarkkinanäkemyksen. Lopulta on kuitenkin vaikea mainita mitään selkeää rajaa, sillä markkina voi sahata pitkiäkin aikoja ilman että tekninen tilanne juuri muuttuu. 
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.