sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Testing testing 2

Viimeisin n. 5 prosentin lasku (eri indekseissä enemmän tai vähemmän) on tullut juuri oikeaan aikaan pitkäaikaisten RSI-laskulinjojen näkökulmasta. Tämä pieni lasku saattaa siis olla hyvinkin merkittävä signaali siitä, että indeksit tulevat laskemaan vähintään tämän vuoden. USAn indekseissä kuukausitason laskulinjat osoittavat pörssipohjaa vuoden 2020 alkuun ja euroopassa kevääseen 2021.

Lyhyen ajan RSI-signaalit ovat ristiriitaisia, mutta tämä on täysin normaalia. Pitkäaikaisten linjojen testin onnistuminen kääntää todennäköisyyden pörssilaskun puolelle ja tämän vuoksi lyhytaikaisista signaaleista alaspäin vievät saattavat hyvinkin viedä voiton. Tosin tästä ei voi olla koskaan satavarma, joten kannattaa pitää jokin varasuunnitelma mikäli nousu jatkuu merkittävästi.

DAXista ja FTSE100sta löytyvät RSIn laskulinjat osoittavat lyhyemmän ajan pörssipohjaa 5 tunnin näkymässä syyskuulle ja elokuulle. Näissä RSI on kuitenkin vielä korkealla, joten muutaman viikon sahaaminen/tämän nousun uusi huippu ei ole poissuljettua. USAn indekseistä löytyvät linjat osoittavat pörssipohjia juhannuksen tietämille ja heinäkuulle, mutta esimerkiksi Guggenheimin SP500 Pure Growth ETFssä on samanmittainen laskulinja 5 tunnin näkymässä kuin DAXissa ja FTSE100ssa. Uusia laskuun viittavia signaaleja voi syntyä pienissä nousissa pitkin matkaa, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Lyhyemmän ajan kaavioista löytyy myös noususignaaleja, mutta pörssilaskulle on tyypillistä että ne rikkoutuvat eli RSI laskee niiden alapuolelle. Periaatteessa on kuitenkin mahdollista että pitkäaikainen laskulinja rikkoutuu pörssien nousussa, joten näitäkin on hyvä pitää vähän silmällä. Tässä vaiheessa pitkäaikaiset laskulinjat ovat kuitenkin osoittaneet olevansa iskussa ja määräävänsä suunnan.

Pieni nousu ensi viikolla/jopa uusi huippu tämän vuoden nousuun voisi tuottaa lyhyen ajan näkymissä uusia RSI-signaaleita alaspäin. Joten jos lähdemme uudestaan laskuun pienen nousun jälkeen (tai heti) ensi viikolla kasvattaa tämä edelleen pidemmän ajan laskun mahdollisuutta.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.