lauantai 4. toukokuuta 2019

Testing testing

Indeksit ovat nousseet vuoden neljänä ensimmäisenä kuukautena niin paljon (tai ainakin media on hehkuttanut nousua niin paljon) ettei kukaan varmaankaan kehtaa edes puhua enää pörssilaskun mahdollisuudesta. USAssa SP500 ja Nasdaq ovat onnistuneet tekemään tällä viikolla uudet ATH:t, joita yleensä tulisi pitää merkkinä pörssinousun jatkumisesta. Nämä indeksit yhdessä eurooppalaisten indeksien kanssa kuitenkin testaavat edelleen kuukausitason laskevia RSI-linjojaan, joten nähdäkseni ei ole järkevää sulkea pois sitäkään pahdollisuutta, että tällä kertaa huippu voi jäädä viimeiseksi huipuksi. Mikäli indeksien tekniset indikaattorit tippuvat negatiivisiksi voi tästä tulla nopeasti päivänpolttava teema markkinoilla. Uusi ATH merkitsee kuitenkin sitä, että vaikka laskuun lähdettäisiin, tulevat nämä indeksit myös vielä testaamaan huippujaan todennäköisesti.

Suuret USAlaiset indeksit (NYSE Composite, Wilshire5000) yhdessä eurooppalaisten indeksien kanssa ovat jääneet kurssikehityksessä jälkeen SP500sta ja Nasdaqista. Tämä on täysin normaali ilmiö markkinoilla eikä tästä voi juurikaan päätellä mitään. Jokainen päivä on kuitenkin tällaisessa tilanteessa "uhka ja mahdollisuus" vähänkin pidemmällä aikavälillä. Tämän vuoksi markkinan seuraaminen voi olla hyvinkin kannattavaa. Mikäli nousu ei USAn huippuindekseissä enää merkittävästi jatku kyseessä voi olla ns tuplahuippu, jonka jälkeen indeksit lähtevät merkittävämpään laskuun (toteuttaen kuukausitason RSIn linjaa). Mikäli nousu jatkuu tekevät muutkin indeksit pikkuhiljaa uusia huippuja. Tämän vuoksi jokainen signaali alaspäin ja ylöspäin on mielenkiintoinen. Tällä viikolla SP500 laski sen verran että pieni nousu (uusi ATH) ensi viikolla voisi tuottaa jälleen uuden päivätason RSI-signaalin alas (SP500 futuurien kaaviossa tällainen jo löytyy päivänäkymästä!). Mikäli näin käy on tilanteen seuraaminen olennaista. Vasta kun tekniset indikaattorit tippuvat "miinukselle" sijoittajan valitsemassa aikanäkymässä (tunti, päivä, viikko, kuukausi) on järkevää alkaa toden teolla valmistautua kurssien laskuun. Esimerkiksi DAXin kohdalla kannattaa muistaa että RSIn liukuva keskiarvo on edelleen miinuksella kuukausinäkymässä. 

RSI:n huiput merkittävissä pörssihuipussa SP500n kuukausinäkymässä:

1/2018: 87,73 pistettä (näin korkeasta lukemasta pitäisi tulla mieleen ettei pörssihuipput jää tähän)
9/2018: 78,06 pistettä
5/2019: 64,6 pistettä (tämä luku "elää" vielä)

Vaikka indeksi on noussut uusiin huippuihin on mahdollista että huiput ovat momentumiltaan heikkenemään päin. Kun RSI tippuu alle 50 pisteen kuukausinäkymässä on indeksi lähtökohtaisesti merkittävässä laskussa.

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.