lauantai 17. elokuuta 2019

Sinnittelyä

USAn indeksit ovat pääosin sinnitelleet 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella, mikä on mahdollinen nousun merkki. Euroopassa esimerkiksi CAC40 ja Eurostoxx50 ovat myös pysytelleet tämän linjan yläpuolella, mutta DAX on tippunut hieman sen alle. Toinen vaihtoehto on 200 viikon liukuva keskiarvo. Esimerkiksi OMXS30 näyttäisi testailleen sitä tällä viikolla. Tulevat viikot ovat hyvin keskeisiä. Jos ollemme nousumarkkinassa indeksit eivät voi pitkäaikaisesti jäädä 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolelle. Ehkä tämän viikon lopun nousu oli merkki indeksien nousun jatkumisesta.

RSI-divergenssit mahdollistavat myös nousun jatkumisen, mutta indekseissä on myös alaspäin viittaavia RSI-divergenssejä. Yksi mahdollisuus on että sahaus tulee jatkumaan useamman viikon, mikä on usein tyypillistä ennen varsinaisen nousun alkamista. RSI-divergenssien näkökulmasta tämä tarkoittaisi sitä että indeksit pelaavat aikaa - ne sahaavat kunnes laskevista RSI-divergensseistä lähtevät trendilinjat ovat laskeneet lähelle 50 pisteen tasoa. Tällöin kaikki laskupotentiaali olisi kulutettu loppuun ja indeksien nopea nousu olisi mahdollista. Lopulta kaikki jää nähtäväksi eikä pidä tuudittautua mihinkään tulevaisuuskuvaan.

Mielenkiintoisena detaljina voi kuitenkin todeta että esimerkiksi OMXS30 indeksiin on syntynyt lähipäivinä pitkään - ainakin vuoden mittaiseen - nousuun viittaava RSI divergenssi päivänäkymässä. Tällainen nousu olisi tietenkin herkullinen ja merkitsisi sitä että kyseisen indeksin pitkä sahausvaihe olisi ollut vain nousun odottelua. 


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.