lauantai 3. elokuuta 2019

Nousuunko - vai jatkuuko lasku?

SP500n tehdessä jatkuvasti uusia huippuja omatkin ajatukset kääntyvät enemmän sen mahdollisuuden kannalle että nousu tulee jatkumaan. Markkina ei kuitenkaan tällaisia fiiliksiä ota mitenkään huomioon, joten jotakin kättä pidempää on oltava.

Lähdetään siitä mikä tiedetään varmasti: indeksit tuottivat vuoden vaihteessa RSI-divergenssejä ylös ja sen jälkeen nousu on jatkunut. SP500ssa tämä RSI-signaali päivänäkymässä voidaan tulkita myös niin että nousu jatkuu vielä lisääkin - ehkä ainakin vuoden. SP500 on myös jo kerran kääntynyt nousuun 200 liukuvasta keskiarvosta (edellinen pohja) joten tämä voi olla myös nousumarkkinan merkki.

Euroopassa OMXS30 tuotti vuoden mittaiseen nousuun viittaavan RSI-signaalin eilen perjantaina laskiessaan yli kaksi prosenttia. Indeksi olisi voinut myös nousta mutta silloin olisi syntynyt myyntisignaali heti uudessa huipussa. OMXS30 liikkuu myös tällä hetkellä yli 200 päivän keskiarvon. Hyvin olennaista on mitä tapahtuu seuraavalla viikolla. Indeksi ei voi laskea ilman että noususignaali menetetään.

DAX on jo kerran ponnistanut ylös 200 päivän liukuvasta keskiarvosta ja lähestyy sitä jälleen nykyisessä laskussa. Tämä on siis lähtökohtaisesti nousuun viittaavaa asetelma tällä hetkellä. Indeksi on tuottanut tuntinäkymässä RSI-divergenssin ylös joten ensi viikko on hyvin olennainen. Indeksi ei voi laskea merkittävästi ilman että tämä signaali menetetään.

Pidemmässä nousumarkkinassa kesä on usein sahaamisen aikaa, mutta tämä sahaus tuottaa signaalit joiden varassa markkinat nousevat seuraavan vuoden tai kaksi. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä että tämä skenaario on mahdollinen, mutta edelleen tilannetta on seurattava. 200 päivän liukuvat keskiarvot toimivat hyvinä yksinkertaisina rajapyykkeinä - indeksit eivät saisi jäädä pitkäksi aikaa niiden alapuolelle, eikä niistä etenkään saisi muodostua vastustasoja.

Kaikista indekseistä löytyy edelleen pitkään laskuun viittaavia RSI-signaaleja ja -trendilinjoja. Nousu on kuitenkin jatkunut, joten noususkenaariossa lähdettäisiin siitä että nämä linjat eivät enää myöhemmin määrää markkinan kulkua. Näyttää siltä ettei ne ole tehneet sitä tähänkään mennessä ainakaan SP500ssa.

Mikä sitten olisi nousun ajuri fundamenttipuolella? Välttämättä mitään ajuria ei tarvita tai sellaiseksi voi riittää uuden sijoitettavan rahan päätyminen markkinoille. Inflaatio voi kuitenkin osoittautua tällaiseksi jolloin tilanteesta hyötyisi erityisesti pankki- ja raaka-aine -sektorit.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.