lauantai 14. joulukuuta 2019

Sell the news?

Tämän viikon pörssinousu on nostanut monet indeksit tämän vuoden huippuihinsa ja samalla on TA:n näkökulmasta syntynyt laskun mahdollistavia RSI-divergenssisignaaleja, jotka voivat laskea kursseja jopa ensi kesään. Lähiajat näyttävät alkavatko indeksit toteuttaa tätä skenaariota vai puskevatko ne aina vain ylemmäs. Tämän viikon perjantain reaktio monien pitkään odotettujen positiivisten uutisten valossa vaikutti enemmän myyntipäivältä vaikka kurssit nousivatkin uusiin tämän vuoden huippuihin. Lähtökohtaisesti en odota merkittävää nousua vaan olen enneminkin pörssilaskun kannalla niin pitkään kunnes DAX tekee uuden ATH:n (viimeisin tammikuulta 2018). Nähdäkseni tämä on välttämätön tapahtuma terveessä kurssinousussa kun USAn SP500 tekee uutta ATH:ta lähes jatkuvalla syötöllä. Indeksit ovat myös nousseet hyvin korkealle (erilleen) 200 päivän liukuvasta  keskiarvosta. Tällaisessa tilanteessa nousut yleensä rauhoittuvat tai indeksin voivat lähteä jopa laskuun.

OMXS30 tuotti tämän viikon perjantaina RSI-divergenssin viikkonäkymässä. Sen mukaan laskua voisi tulla toukokuun loppuun. DAX tuotti jo edellisinä viikkoina vastaavan signaalin viikkonäkymässä ja sen mukaan kurssit laskisivat heinäkuulle. DAX ei saisi enää nousta, mikäli tämä signaali on selkeästi voimissaan ja laskee kursseja. Eurostoxx50 tuotti hyvin loivan laskevan RSI-divergenssin viikkonäkymässä. Sen mukaan lasku voi jatkua selvästi yli vuoden (vastaavia vihjeitä on muiden indeksien kuukausinäkymissä). Eurostoxx50 on kuitenkin jo aiemmin tuottanut laskuun viittaavan RSI-divergenssin päivänäkymässä ja tämän viikon perjantain nousu kävi tätä laskutrendiä testaamassa. Päivän loppua kohden jatkunut myynti saattaa hyvinkin olla merkki siitä että tämä päivänäkymän signaali on voimissaan. Se voi hyvin laskea kursseja ainakin tammikuun loppuun.

SP500 ja Nasdaq ovat tuottaneet laskun RSI-signaaleja 5 tunnin näkymässä. Niiden mukaan kurssit voivat laskea tammikuun loppupuolelle. Dow30ssa vastaava signaali on ollut jo pidempään ja sen mukaan lasku jatkuisi myös tammikuun lopulle.

Tekninen tilanne on tällä hetkellä siinä mielessä laskun kannalta otollinen että mikäli kurssit laskevat vain vähänkin kuun loppua kohden syntyy kuukausinäkymissä uusia RSI-divergenssejä alaspäin. Samalla vanhat jo muutamia vuosia sitten syntyneet kuukausinäkymien RSI-divergenssit saattavat osoittautua vieläkin trendin suuntaa määrääviksi.

Hyvää Joulua!

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.