lauantai 18. tammikuuta 2020

Teknisiä merkkejä

Indekseihin on syntynyt viime viikkoina teknisiä merkkejä, joita usein nähdään pitkäaikaisissa pörssihuipuissa. Tämä ei tietenkään tarkoita että indeksit ovat välttämättä tekemässä pitkäaikaisia huippujaan, mutta tilanne olisi teknisessä mielessä otollinen.

Saksan DAX ei ole kyennyt vieläkään nousemaan ATH:nsa yläpuolelle, vaikka USA:n pääindeksit tekevät jatkuvasti uusia huippuja. DAX:in kanssa samassa veneessä on USA:n Russell2000-indeksi ja Suomessa OMXH25. Tämän tyyppinen tilanne on aikaisemmin ollut merkittävän pörssihuipun ominaisuus, mutta se ei tarkoita etteikö tilanne voisi edetä muillakin tavoilla.

Saksan DAXissa RSI on kuukausinäkymässä noussut hieman yli laskevan trendilinjansa (piirretty RSIn huippujen kautta). Mikäli indeksi laskee loppukuun/lähiviikkojen aikana, voitaisiin laskua pitää pidemmän laskutrendin merkkinä. Tämä lasku voisi kestää jopa vuoteen 2023 asti (RSIn linja saavuttaa 50 pisteen tason). Lähiviikot ovat jokatapauksessa otollista aikaa indeksille kääntyä merkittävään laskuun, mutta sen ei tietenkään tarvitse näin toimia. OMXH25ssa RSI on juuri pitkäaikaisen laskevan linjansa alapuolella.

Ruotsin OMXS30 kosketti tämän viikon päätteeksi pitkäaikaisen trendikanavansa ylälinjaa. Tämän kanavan alalinja kulkee vuosien 2003 ja 2009 pohjien kautta ja ylälinja vuoden 2015 huipun kautta. Tämä olisi luonteva kohta lähteä laskuun. 
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.