lauantai 15. helmikuuta 2020

Itsensä toistamista

Indeksit (SP500, DAX) ovat helmikuun alussa nousseet ja ovat edelleen pystyneet nousemaan hitusen edellisten huippujen yläpuolelle. RSIn näkökulmasta olemme kuukausinäkymässä samassa tilanteessa kuin tammikuun puolivälissä: RSI on noussut laskevan trendilinjan yläpuolelle ja indeksien tulisi laskea kohti helmikuun loppua, jotta RSIn linjan merkittävyys säilyy.

USAssa kurssien nousu ei ole (ainakaan vielä) tehnyt laskevista keskipitkän aikavälin RSI-linjoista muhennosta. Niiden mukaan kurssit voivat olla lähdössä laskuun kohti kevättä. SP500ssa linja osoittaa maaliskuun lopulle (5 tunnin näkymä), Nasdaqissa ja Russell2000ssa toukokuun puoliväliin (päivänäkymä, viiden tunnin näkymä). Euroopan indekseissä kevään laskun mahdollisuus RSI-divergenssien kautta analysoituna näkyy parhaiten CAC40ssa (toukokuun alku) ja DAXFut:ssa (toukokuun loppu, signaali syntynyt tällä viikolla päivänäkymään).

Uusi piirre indeksien teknisessä tilanteessa on tällä viikolla se että nousu on tuottanut viikkonäkymässä lähes kaikkien indeksien kohdalla muutaman kuukauden laskuun viittaavan RSI-divergenssin. Mikäli indeksit siis ensi viikolla lähtevät laskuun niin ettei kyseinen signaali vaarannu voimme hyvinkin saada laskua useampana tulevana viikkona (huhti-toukokuulle). Indekseistä, kuten OMXH25sta löytyy myös pidempään laskuun (elokuulle yms.) viittaavia signaaleja, mutta käsittelen niitä myöhemmin. Keskeisintä signaalien kannalta on että indeksien tulisi laskea kuun loppua kohti, jotta ne pysyvät selkeästi voimissaan.

Kuinka varmasti indeksit sitten lähtevät laskuun? Indeksien analysointi laskun näkökulmasta on jo  tietenkin sinänsä valinta, joka pitää tiedostaa. Indekseissä on aina sekä nousu, että laskusignaaleja, joten lopulta analysoinnin oikeellisuus on aina todennäköisyyspeliä. Keskeistä onkin ymmärtää se, että kun se menee oikein, on sijoittaminen sen mukaan hyvin tuottoisaa. Tämän vuoksi sijoittajan kannalta hänen muut sijoittamiseen liittyvät tapansa ovat keskeisempiä kuin analyysin oikeellisuus. Näitä ovat esimerkiksi stoplossin käyttö ja position rakentamisen nopeus. Yksi vaihtoehto on sijoittaa monella eri tavalla: tasainen kuukausisäästäminen tilanteesta riippumatta yhdistettynä esimerkiksi pienemmällä osalla pääomasta aktiivisempaan sijoittamiseen.       
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.