lauantai 14. maaliskuuta 2020

Ääripäästä toiseen!

Indeksit ovat laskeneet ennätysmäisesti. Lasku ei ole tullut lainkaan yllätyksenä ja siihen on ollut mahdollista varautua, mutta laskun tarkkojen mittauhteiden määrittäminen etukäteen on hyvin vaikeaa, varsinkin jos tehdään ennäyksiä. Lasku on nyt jatkunut kolme viikkoa lähes yhteen menoon, joten ajallisesti se alkaa olla jo iltapuolella. Indeksit ovat myös laskeneet jo noin 20 prosenttia 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolelle, joten ne alkavat olla ääriasennossa laskun suhteen kun vielä kuukausi sitten ne olivat ääriasennossa nousun suhteen. 

Indeksit ovat laskeneet vuodesta 2009 alkaneen nousutrendin alalaidalle, joten optimistinen tulkinta olisi että kyseessä on nopea korjaus ja indeksit todennäköisesti jatkavat pitkää nousumarkkinaa, jossa ne ovat olleetkin jo vuosia. Tätä näkemystä voisi tukea myös elliottin aaltoteorialla, jonka mukaan vaiheet 2 ja 4 (korjausliikkeet) ovat pistemäärältään yhtä pitkiä. Nyt nähty korjaus on suurinpiirtein yhtä pitkä suurissa indekseissä pistemäärän näkökulmasta kuin vuoden 2008 tipahdus, vaikkakin prosentuaalisesti eri aivan luokkaa. Jos tämä pitää paikkansa nähdään vielä viides vaihe uusiin huippuihin. 

Indeksit ovat tuottaneet käänteeseen viittaavia RSI-divergenssejä ylöspäin, mutta laskun nopeudesta johtuen RSI on tippunut niin alas että pohjan rakentaminen voi kestää. Vähintäänkin korjaus ylöspäin voisi RSIn näkökulmasta kestää huhtikuun lopulle. Mikäli tällöin indeksit jäävät esimerkiksi 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolelle ja/tai kääntyvät pitkäaikaisista laskevista RSI-trendilinjoista alaspäin voimme hyvinkin olla pidemmässä laskussa (josta olen kirjoittanut paljon edellisissä teksteissä). Aika siis näyttää onko tämä romahdus pidemmän karhumarkkinan ensimmäinen pudotus vai vain korjausliike. RSI:n mukaan indeksit olisivat pikkuhiljaa kääntymässä uudestaan keväiselle nousu-uralle viimeistään ensi viikon aikana. "Sell in May and Go Away" saattaa olla hyvä ohje tänä vuonna.  
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.